Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Czy inwestowanie w osm jako nowy metal szlachetny ma sens?

Napisany przez kleocerus
Cześć, jestem nowy na forum. W tej chwili szukam dobrego zabezpieczenia dla moich dzieci. Natrafiłem na nowy metal szlachetny „Osmium” i znalazłem kilka informacji w sieci, na stronie https://osmium-deutschland.de jest już dość przejrzyste. Wydaje się, że nie jest jeszcze zbyt popularny. Czy ktoś z was słyszał już o Osmium i może nawet coś kupił w celu zabezpieczenia? Pozdrawiam, Tobias

Napisany przez 2titan1981
Dlaczego akurat osmium?

Napisany przez bruno68
@kleocerus, należy pamiętać o tym, że handlowalna ilość platyny to zaledwie kilka ton rocznie! Największymi producentami platyny w 2011 roku były RPA z 139 tonami (ich udział w światowej produkcji wynoszącej 192 tony wynosił 91 procent), Rosja z 26 tonami i Kanada z 10 tonami. W porównaniu do złota Światowa produkcja w 2008 roku wynosiła zaledwie 2 260 ton, a w 2011 roku już 2 700 ton. Platyna jest dostępna tylko 15 razy mniej niż złoto, ale ze względu na to, że platyna nie jest traktowana jako waluta, a jako metal przemysłowy, podlega ona opodatkowaniu VAT w wysokości 19%! Spróbuj zainwestować w fundusze, aby uniknąć tej regulacji podatkowej. bruno68

Napisany przez Marc2512
Nie jestem chemikiem, ale osm i platyna?? Bruno o 4:35?

Napisany przez Dante
Osmium jest metalem platynowym, ale nie jest platyną. Ale zresztą zawsze od Bruno dostajemy bezsensowne kwoty, więc nie ma co się przejmować.

Napisany przez kleocerus
Rozważałem inwestowanie w platynę, ale osm się wydaje być ogromną szansą. I przede wszystkim jest to rodzaj metalu na przyszłe pokolenia. Moje dzieci mogą mieć naprawdę szczęście, jeśli cena będzie nadal rosnąć, a ja zostawię im coś takiego.

Teraz musisz zapłacić podatek VAT w wysokości 19%, więc wartość musi wzrosnąć, aby cena zakupu została odzyskana. Twoje dzieci będą miały z tego więcej korzyści, jeśli najpierw zadbasz o odpowiednie zabezpieczenie, abyś mógł zostawić coś po sobie, gdyby stało się Tobie coś złego. Ponieważ w większości przypadków wszystko, co osiągnąłeś, znika, gdy umrzesz wcześniej, zanim przejdziesz na emeryturę.

Napisany przez kleocerus
Tak, masz rację, tego jeszcze nie brałem pod uwagę. Dzięki za swoje sugestie! Przewidywania rozwoju wartości wyglądają tak, jakby za kilka lat mogła wzrosnąć o ponad 20%, jak widać na tym wykresie: https://osmium-deutschland.de/Produkte#Preisbildung. Jeśli sprzedam ponownie osmową upadłość, albo moje dzieci sprzedadzą to ustrojstwo, mogą one również zażądać dodatkowej wartości dodanej, czyż nie?

Kursy na to mogą spaść nawet o 90%, ponieważ osmic to tylko metal przemysłowy, a nie waluta, jak złoto..... Ponadto, ze względu na koronawirusa gospodarka osłabia się, co oznacza, że mniej potrzebne jest osmium, co także prowadzi do spadku kursów ze względu na mniejsze zapotrzebowanie. Złoto można sprzedać nawet na rogu ulicy, osmic już nie..... Trochę wydaje mi się, że tutaj chodzi tylko o reklamę tej strony.....

Napisany przez bruno68
@kleocerus, gdy weźmie się pod uwagę, objętość w postaci kartonu mleka o pojemności 1 litra waży około 22,5 kg, co odpowiada 723 uncjom ołowiu lub innym ciężkim metalom z grupy platynowców! Z pewnością wygodne byłoby korzystanie z kompaktowego metalu tutaj! Z punktu widzenia podatkowego istotne jest posiadanie okresu ważności dłuższego niż 365 dni, gdyż przy zakupie 20 uncji za 600 €, czyli za 12.000 €, w dniu 01.04.2020! Jeśli sprzedaż nastąpi przed 31.03.2021, zysk podlega opodatkowaniu, pomniejszony o kwotę wolną od podatku! Gdyby sprzedać po 02.04.2021, zysk byłby zwolniony z opodatkowania! Tak samo jak w przypadku innych cennych przedmiotów! Ważne jest porównywanie cen oferowanych przez kilku dostawców! Nawet w obrębie jednego dostawcy mogą występować znaczne różnice cenowe! Otrzymałem również kilka kilogramów srebra w prezencie! Więc koszty wynoszą zero, a wartość sprzedaży wliczając podatek VAT wynosi około 600 € za kg. Ponieważ jestem również uprawniony do odliczenia podatku VAT od obrotu, mam możliwość stosowania tak zwanej opodatkowania różnicowego przy czasie posiadania poniżej roku, czego większość osób nie może robić! Niemniej jednak należy działać tylko na rynku, który nie jest mało płynny, ze względu na niedobory. Przy ilościach rzędu 200 t rocznie zmiany w zapotrzebowaniu powodują znaczne wahania cenowe! Co jednak w niektórych przypadkach oznacza również dobre interesy! Bruno68

Napisany przez 2tneub
Wichtige jest porównywanie cen oferowanych przez kilku dostawców! Nawet w ramach jednego dostawcy istnieją znaczne różnice cenowe! Otrzymałem również kilogramy srebra w prezencie! Koszt: 0 €, a wartość sprzedaży wraz z VAT wynosi około 600 € za kilogram. Ponieważ mam również możliwość odliczenia VAT, mam opcję zastosowania tzw. opodatkowania różnicowego przy okresie posiadania poniżej jednego roku, czego większość ludzi nie może zrobić! Mała wskazówka: W Niemczech jest 87468 zarejestrowanych doradców podatkowych Cytat od bruno68 przed podjęciem decyzji finansowych zarówno na poziomie prywatnym, jak i zawodowym, należy zasięgnąć porady zaufanego doradcy podatkowego!

Napisany przez rogergerry
Osmium jest obecnie rzadko spotykany, jednak kiedyś był znacznie bardziej powszechny, między innymi w końcówkach do piór wiecznych.

Problemem z osmem jest jego trudna obróbka, dlatego przemysł bardzo rzadko z niego korzysta. Firmy takie jak Heraeus, Degussa itp. nie kupują go regularnie, ale tylko okazjonalnie po cenach w okolicach 6-7 EUR za gram, i łatwo może się zdarzyć, że przez miesiące nie uda się go sprzedać.

Inwestowanie w osm jest więc zdecydowanie niewskazane.

Napisany przez Ronald_Le
kleocerus pisze:
Gdybym ponownie sprzedał osmowy fall albo moje dzieci sprzedały ten wynalazek, czy moglibyśmy także żądać podatku od wartości dodanej wraz z podatkiem?

Nie, niekoniecznie.

Podatek obrotowy może być pobierany tylko przez przedsiębiorców. Osoby prywatne, których sprzedaż nie odbywa się w ramach działalności gospodarczej, mogłyby również pobierać ten podatek, ale w takim przypadku musiałby zostać on w całości przekazany do urzędu skarbowego. Patrz: href=https://www.gesetze-im-internet.de/ustg_1980/__14c.html.

Ponieważ również mam prawo do odliczenia podatku od wartości dodanej, mogę przeprowadzić tzw. opodatkowanie różnicowe przy czasie posiadania poniżej roku, co większość osób nie może robić!

Hm, to nie do końca prawda. Jeśli posiada się prawo do odliczenia podatku od wartości dodanej, wtedy nie ma potrzeby przeprowadzania opodatkowania różnicowego! Ponieważ wtedy kupuje się netto, czyli bez VAT-u, i można pobrać pełny VAT.

A następnie pojawia się pytanie, czy w ogóle można zastosować opodatkowanie różnicowe dla osmu. Zgodnie z § 25a Abs. 1 Nr. 3 UStG jest to wykluczone w odniesieniu do kategorii celnej 71 10. Z kolei dotyczy to tylko surowców aż po przetwarzanie „półproduktów”. Pojawia się pytanie, czy chcemy handlować z tanią półproduktami czy też wykorzystać droższy przetworzony metal do inwestycji i ponownej sprzedaży... Tak naprawdę, poza aspektami podatkowymi, zawsze jest to sprawa podaży i popytu - krótko mówiąc: rynek.
Ronald

Napisany przez RichFamily
kleocerus pisze:
Cześć, jestem nowy na forum. Obecnie szukam dobrego zabezpieczenia dla moich dzieci. Natknąłem się na nowy metal szlachetny „Osmium” i znalazłem trochę informacji w sieci na stronie https://osmium-deutschland.de. Wydaje się, że jeszcze nie jest zbyt powszechny. Czy któryś z was słyszał o Osmium i może nawet coś kupił w celach zabezpieczenia? Pozdrawiam Tobias

Cześć Tobiasie, inwestuję już od 2014 roku i ponieważ Osmium nie jest powiązane z USD, nie koreluje również z ceną złota i innych metali szlachetnych. Jeśli jednak chcesz zakupić Osmium (co również dotyczy srebra, platyny i innych metali (szlachetnych)), warto dokonać transakcji poprzez magazyn celnofrekwencyjny, ponieważ pozwala to zaoszczędzić 19% podatku VAT. Alternatywnie, masz również możliwość inwestowania w pierwszą na świecie notę osmową (certyfikat osmowy) od 10.000€. Fizyczne Osmium możesz już kupić od 1.000€. Możesz również stworzyć plan zakupowy Osmium (plan oszczędnościowy). Z wyjątkiem certyfikatu, który zapewnia inwestorom miesięczną płynność finansową, musisz obecnie - jeśli chcesz sprzedać osm - poszukać prywatnych kupców, tylko certyfikat oferuje obecnie atrakcyjny drugorzędny rynek osmu. Na stronie www.Reale-Werte.com znajdziesz kilka informacji. Chętnie możesz również skontaktować się ze mną bezpośrednio przez e-mail. Jeśli odwiedzisz stronę www.osmium-preis.com, zobaczysz imponujący wzrost wartości najrzadszego metalu szlachetnego na świecie. Od 2014 roku moje pieniądze prawie się potroiły i moim zdaniem będzie to trwać dalej, ponieważ z jednej strony polityka pieniężna banków centralnych zbudowała piramidę finansową, która prędzej czy później runie, z drugiej strony stworzyła rynek wtórny dla tej wartości papierowej i inwestorom daje możliwość zabezpieczenia swoich zysków. Twoje dzieci ci za to podziękują. Sam mam 4 dzieci, a moja najstarsza otrzymała ode mnie dysk z osmem o masie 31,12g na urodziny. Nie bez powodu!

Z magazynem bezcłowym problem znika!

Również interesująca jako inwestycja. Kupując przez rachunek maklerski w strefie wolnocłowej, oszczędza się podatek VAT. Można także kupić akcje, jeśli już się je ma.

Napisany przez Seltenes
Cześć droga społeczności,

teraz jestem nowy i mam kilka pytań dotyczących osmu.

Ponieważ interesuję się osmem dopiero od niedawna (dostałbym 1,729 g za 2250€)

Zbieram głównie bary o wadze 1 uncji, a ta krystaliczna forma osmu jest piękna, ale nie pasuje do kolekcji baryłek.

Dlatego moje pierwsze pytanie brzmi, czy osm w postaci metalicznej w postaci baryłki jest trujący czy nie?
Wiem, że pył jest bardzo trujący i inaczej groźny. Jeśli pył się zapali, może eksplodować i ogień
który się wtedy wytworzy, można zwalczyć tylko specjalnym gaśnicą.

Ale wracając do formy metalicznej, to w zasadzie jest to surowy osm, ale musiałby mieć swoją własną cenę giełdową.
Ale handel odbywa się właśnie tylko tym niesprzedanym jeszcze osmem w formie krystalicznej, po 1580€/gram. (proces jest bardzo uciążliwy, ale na pewno wiecie o tym)

Mam nadzieję, że macie już jakieś informacje na ten temat i dodam jeszcze, że w sieci krąży także oszustwo z osmem.

Pozdrawiam, Rzadki

PS: Mam problemy ze zdrowiem, zwłaszcza z płucami, dlatego te pytania

Osad jest również dostępny w postaci sztabek Niemniej jednak, jeśli tego potrzebujesz, możesz go sprzedać tylko z ogromnymi stratami, więc nie nadaje się do handlu. Gdy osad ulega utlenieniu, ponownie staje się trujący

Napisany przez ZehWeh
Jako obiekt kolekcjonerski w hermetycznej gablocie szklanej może być dobry.

Jako inwestycja... nieodpowiednia, zbyt egzotyczna i zbyt spekulatywna, istnieją znacznie lepsze opcje!

Napisany przez bruno68
Tutaj handlowanie papierami wartościowymi open-end opartymi na grupie platynowej byłoby lepszym rozwiązaniem, jednak tylko poprzez giełdę

Zobacz również
https://www.solit-kapital.de/wp-cont...n-onepager.pdf
https://cms.boerse-frankfurt.de/file...h_20181213.pdf

Tylko do celów informacyjnych, brak rekomendacji zakupu! Załącznik jest dość obszerny, ale merytorycznie bardzo dobry!
bruno68

Napisany przez Rubberduck
titan1981 pisze:
Wydaje mi się, że ta strona służy tylko do promocji....

Co jeszcze?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata