kleocerus pisze:
Gdybym ponownie sprzedał osmowy fall albo moje dzieci sprzedały ten wynalazek, czy moglibyśmy także żądać podatku od wartości dodanej wraz z podatkiem?
Nie, niekoniecznie.
Podatek obrotowy może być pobierany tylko przez przedsiębiorców. Osoby prywatne, których sprzedaż nie odbywa się w ramach działalności gospodarczej, mogłyby również pobierać ten podatek, ale w takim przypadku musiałby zostać on w całości przekazany do urzędu skarbowego. Patrz: href=https://www.gesetze-im-internet.de/ustg_1980/__14c.html.
Ponieważ również mam prawo do odliczenia podatku od wartości dodanej, mogę przeprowadzić tzw. opodatkowanie różnicowe przy czasie posiadania poniżej roku, co większość osób nie może robić!
Hm, to nie do końca prawda. Jeśli posiada się prawo do odliczenia podatku od wartości dodanej, wtedy nie ma potrzeby przeprowadzania opodatkowania różnicowego! Ponieważ wtedy kupuje się netto, czyli bez VAT-u, i można pobrać pełny VAT.
A następnie pojawia się pytanie, czy w ogóle można zastosować opodatkowanie różnicowe dla osmu. Zgodnie z § 25a Abs. 1 Nr. 3 UStG jest to wykluczone w odniesieniu do kategorii celnej 71 10. Z kolei dotyczy to tylko surowców aż po przetwarzanie „półproduktów”. Pojawia się pytanie, czy chcemy handlować z tanią półproduktami czy też wykorzystać droższy przetworzony metal do inwestycji i ponownej sprzedaży... Tak naprawdę, poza aspektami podatkowymi, zawsze jest to sprawa podaży i popytu - krótko mówiąc: rynek.
Ronald