Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestowanie pieniędzy / Fundusze akcji

Napisany przez ADMCI4
Cześć! Jestem studentem i od niedawna interesuję się finansami, zwłaszcza jeśli chodzi o kwestie związane z emeryturą. Choć jestem jeszcze nowicjuszem w tym temacie, to mam zamiar się poduczyć. Mam około 2500 € oszczędności i chciałbym dowiedzieć się, jak mogę bezpiecznie i przede wszystkim długoterminowo pomnażać te pieniądze. Natknąłem się na to forum i chciałem poczytać trochę na ten temat w internecie, zanim pozwolę się przekonać przez doradcę bankowego. Moje pytanie jest proste - czy warto zainwestować te 2500 € w fundusze akcyjne, czy też przy tak niewielkiej kwocie lepiej sięgnąć po zwykłe konto oszczędnościowe z około 5% oprocentowaniem? A może macie dla mnie jakieś inne cenne wskazówki (poza udzieleniem porady przez bankiera, to zostawię na koniec :P). Moja obecna sytuacja finansowa wygląda tak, że mam 100 € do dyspozycji każdego miesiąca, które mogę regularnie lokować. Być może macie jakieś sugestie.

Pozdrowienia

PS: Jestem otwarty na wartościowe linki związane z finansami oraz dobre fora

Napisany przez ADMCI4
Czy chcesz bezpiecznie ulokować swoje pieniądze? Dlaczego nie rozważyć początkowo założenia konta oszczędnościowego?
Na koncie oszczędnościowym Twoje pieniądze są dostępne codziennie (jak na koncie bieżącym), obecnie z oprocentowaniem około 3-5%. To idealny sposób na krótkoterminowe parkowanie pieniędzy.
Możesz traktować tę inwestycję również jako rezerwę na nieprzewidziane wydatki.
Możesz elastycznie wpłacać 100 EUR każdego miesiąca. W ten sposób podczas studiów zgromadzisz solidną kwotę.
Diba, 1822direct i Norisbank regularnie oferują dobre warunki.

Tutaj znajdziesz więcej informacji: viewtopic.php?t=1441

Pozdrawiam
Werner

Napisany przez Martin72
Sprawdź po prostu stronę główną - das-anlegerportal.de. Być może znajdziesz tam kilka odpowiednich możliwości inwestycyjnych, które Ci odpowiadają.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata