Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: wpis do Schufy

Napisany przez Volker55
Witam, od sierpnia 2020 roku jestem w upadłości. Miałem wspólne konto z moją żoną. Na koncie występowały zadłużenia na potrzeby bieżące. Po złożeniu wniosku o upadłość, ustaliłem z firmą windykacyjną Deutsche Banku plan spłaty rat. Następnie spłaciłem długi. Teraz moja żona chciała zamówić coś na raty w firmie Otto, ale nagle odmówiono jej. Mimo że wcześniej wielokrotnie zamawiała tam na raty i spłaciła wszystko. Dowiedziałem się, że zrobiono zapytanie w Biurze Informacji Kredytowej (Schufa). W związku z tym sam zrobiłem takie zapytanie. Okazało się, że informacja o spłacie rat jest zarejestrowana w jej raporcie w Biurze Informacji Kredytowej. Moje pytanie brzmi, czy jest to zgodne z prawem i czy można usunąć ten wpis. Ponieważ ona ma własne konto i brak długów. Właśnie złożyłem wniosek o kredyt w Check 24, ale także jej wynik kredytowy nie jest zbyt dobry, przypuszczam, że również przez ten wpis w Biurze Informacji Kredytowej. Dziękuję. PS: W piśmie napisano, że wymieniona wyżej sprawa została zakończona dnia 09.11.2022, a w przypadku pozytywnego przebiegu umowy, wszystkie umowne zobowiązania zostały w całości spełnione, a umowa została zgodnie z prawem zakończona. W przypadku zakłóceń w płatnościach, otwarte zobowiązanie zostało uregulowane na wskazaną datę poprzez płatność.

Re: wpis do Schufy

Napisany przez BenniG
No cóż, w Biurze Informacji Gospodarczej zostaje zapisane to, co wyrazisz zgodę. Jeśli nie wyrazisz zgody na współpracę z Biurem Informacji Gospodarczej przy niektórych transakcjach, np. zakupie ratalnym, transakcja ta po prostu nie zostanie zrealizowana, a zamiast tego będziesz musiał zapłacić online. Każda stara informacja w końcu zniknie z historii Twojego Biura Informacji Gospodarczej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata