Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?
Cześć wszystkim! Krótko o mnie 34 lata Pracownik (2600€ netto) Doświadczenie w inwestowaniu Niestety brak. Mam lokatę terminową w Sparkasse i innym banku. Rodzaj ryzyka/chęć do ryzyka/Obsługa strat: Najlepiej wpłacać do 67 lat. Dodatkowo mam: ubezpieczenie RENTOWE ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej prywatne ubezpieczenie zdrowotne uzupełniające Czy warto w wieku 34 lat podpisać prywatne ubezpieczenie emerytalne? Jeśli nie, czy macie inne propozycje? Dzięki.
Dziwna nazwa użytkownika, mając 34 lata, spodziewałbym się raczej nicku 89 lub 90 ...

Dopóki nie będzie jasne, jak wygląda sytuacja w innych kwestiach, pomoc będzie trudna - Bruno prawdopodobnie i tak spróbuje.

Moim zdaniem należy zastanowić się, czego się chce - ubezpieczenie nie jest inwestycją kapitałową - firma ubezpieczeniowa musi jednak zarabiać.

Z kontem oszczędnościowym zwykle jesteśmy daleko poniżej poziomu inflacji - co oznacza utratę siły nabywczej.

Czy w późniejszym wieku trzeba płacić czynsz, czy posiada się własny Dom lub nieruchomości do wynajęcia?

Jaka jest sytuacja rodzinna? Przy np. 12 dzieciach 2600 euro jest dość małą kwotą.
@utopus, niestety nie, pracuję w sprawie upadłości po stronie klienta. Wartość nieruchomości według sądu wynosi 600.000 €, więc muszę poświęcić na to 15 godzin tygodniowo. Ale za 1% można to zrobić. @Zanna91, możesz się skonsultować z utopus i innymi tutaj, którzy udzielają szerokich porad lub szkoleń, ale ""Drum prüfe, wer sich lange bindet"". Jak bAV przekształciło się w finansową katastrofę dla Kurta Jak Betriebsrenten mogą stać się finansową katastrofą dla ubezpieczonych ze względu na odroczoną opłatę podatkową i składki społeczne, pokazuje przykład Kurta Topitscha. Po 49 latach pracy Kurt Topitsch z Ichenhausen teraz cieszy się emeryturą. Dlatego wcześnie zadbał o przyszłość: poprzez plan nieopodatkowanej emerytury pracowniczej, czyli bAV. ""Na późniejsze życie, aby można było dobrze żyć na emeryturze. Ponieważ emerytura ustawowa nie jest tak hojna."" Plan emerytalny Kurta Topitscha działał w ten sposób: poprzez odroczenie części jego pensji brutto bezpośrednio do bAV, otrzymywał niższe wynagrodzenie netto. Na tę część nie musiał płacić składek ubezpieczenia społecznego i miał nadzieję na niższe podatki. To atrakcyjna oferta, ale w 2004 roku zasady gry zmieniły się. Wtedy rząd federalny uchwalił nowe prawo, które stanowiło, że składki na ubezpieczenie społeczne były również wymagane w wieku emerytalnym. • Osoby dotknięte muszą płacić składki na ubezpieczenie zdrowotne zarówno pracownicze, jak i pracodawcy, a bAV jest opodatkowane po wypłacie.• ""Mamy kolegów, którzy mają 100.000 euro w środku. To są dziesięcioletnie składki ubezpieczenia zdrowotnego plus podatki. Oznacza to około 50.000 euro, czyli połowę"", mówi Topitsch. To zalecają eksperci konsumenccy Kurt Topitsch dowiedział się o zmianie przepisów dopiero po latach. Jego pracodawca poinformował go o tym za pośrednictwem ogłoszenia w firmie, mimo że regularnie wysyłał mu listy informujące o zmianach w stopach procentowych emerytury. Topitsch kontynuował wpłaty. Rozczarowanie było duże, gdy przeszedł na emeryturę. Złożył pozew do sądu pracy przeciwko swojemu byłemu pracodawcy, ponieważ czuł się niesprawiedliwie traktowany. Ale czy pracodawca musiał informować o politycznych zmianach warunków ramowych?• ""Nie ma obowiązku pracodawcy wobec pracownika w ogóle dotyczącego oszczędzania majątku!"", wyjaśnia Sascha Straub z niemieckiej organizacji konsumenckiej. ""To oznacza, że jednostka powinna sama się zorientować: Co to oznacza dla mnie podatkowo, jakie to ma dla mnie skutki podatkowe?"" Eksperci konsumenccy zalecają również monitorowanie emerytury ustawowej, ponieważ brutto wynagrodzenie jest przenoszone do bAV. Przykładem obliczeń: jeśli 200 euro miesięcznie brutto przechodzi przez życie zawodowe do bAV, brakuje około 50 do 60 euro. Zakładając normalne dostosowania rentowe, suma to około 80 do 90 euro.• ""I w najgorszym przypadku może się nawet zdarzyć, że to, co zbudowaliście w bAV, będzie więcej lub mniej równoważone przez to, co tracicie w ramach obowiązkowego ubezpieczenia emerytalnego. To może oczywiście się zdarzyć w złej konstelacji"", mówi Sascha Straub. W międzyczasie firmy są zobowiązane do dopłaty co najmniej 15 procent do bAV, ponieważ oszczędzają na składkach społecznych. Jeśli firma całkowicie przejmuje emeryturę, zdecydowanie warto z niej skorzystać. ""Ale gdy płacisz składki jako część przeznaczonego na brutto wynagrodzenia, zaczyna być trudno. Ponieważ wiele różnych czynników wpływa na to, czy w końcu otrzymasz opłacalny produkt"", wyjaśnia Straub. Jednym z kluczowych czynników jest według niego wysokość wkładu pracodawcy. Musi on być znacznie wyższy niż 15 procent, które znamy z prawa. ""Patrzymy na zdecydowanie wyższy wkład pracodawcy, aby na końcu to była korzystna oferta"", mówi ekspert ds. konsumentów. To sugeruje Kurt Topitsch innym. Powracając do Kurta Topitscha: Jego skarga ostatecznie została odrzucona. Sędzia orzekła, że Kurt musi zaakceptować opodatkowanie swojej formy bAV. W ostatnich latach rząd federalny wprowadził poprawki w zakresie bAV. Obecnie obowiązuje darmowa kwota w wysokości około 177 euro miesięcznie, od której nie są pobierane składki ubezpieczenia zdrowotnego.• ""Gdybym miał dziś doradzić komuś, zanim coś podpisze, powinien specjalnie się skonsultować, co kryje się za tą całym tą sprawą."" • Ponieważ jako zwykły Kowalski nie jesteś w stanie zobaczyć tła. Przeto sprawdź, kogo wybierasz na dłużej, aby na emeryturze sytuacja finansowa była taka, jakiej chcą się spodziewać emeryci. Jak powiedziałem, proszę skonsultować się raczej z utopus i innymi, zwłaszcza że są oni ekspertami w sprawach emerytalnych. bruno68
Kupiłbym teraz tylko nudne ETF-y i w międzyczasie sprawdzał, czy nie pojawi się coś nowego. Oczywiście jest to inna klasa ryzyka, a Praxis Altersvorsorge (pAV) jest z reguły lepiej zabezpieczona, ale po odjęciu kosztów przynosi również mniejsze zyski. Jednak obecnie samemu można to zrobić, to już żadna magia.
Nawet jeśli inni wymieniają inflację i ogólne wzrosty cen jako przeciwargument: dzięki prywatnemu oszczędzaniu od Twojego wieku możesz uzbierać ładną sumkę do emerytury. Nie powinieneś się jednak ograniczać do lokat terminowych, ale również wykorzystać inwestycje o wyższych stopach procentowych i okresie od 1 do 3 lat. Jednak przy nieco większych kwotach podatek od odsetek może stanowić problem. Moja córka zaczęła oszczędzać mając 9 lat i zrezygnowała z wielu rzeczy, które zazwyczaj są popularne w tym wieku. Gdy miała 18 lat, miała na koncie 90 000 DM. Zresztą: w zależności od pracy uważam, że ubezpieczenie od niezdolności do pracy jest mało sensowne - bo w mniej niż 0,1% przypadków takie ubezpieczenie wypłaca !!! Mam nadzieję, że Twoje prywatne ubezpieczenie zdrowotne obejmuje również ubezpieczenie na wypadek nieszczęśliwego wypadku i podróży zagranicznych. Nie uważam za nic nadzwyczajnego hype związany ze wskaźnikami ETF - to tylko sprawia, że banki stają się bogatsze, a bardzo rzadko klienci. Tylko czy możesz oszczędzać w znaczący sposób, to oczywiście zależy od tego, na ile jesteś nastawiony na reklamy, podążasz za głównym nurtem, podążasz za presją grupy i tak dalej.
XP55T2P4 pisze:
Nawet jeśli inni podnoszą inflację i ogólny wzrost cen jako argument przeciwko temu: dzięki prywatnemu oszczędzaniu od Twojego wieku można zgromadzić ładną sumę do emerytury. Nie powinieneś jednak pozostawać przy lokatach, ale także wykorzystać inwestycje z wyższymi oprocentowaniami i okresem trwania od 1 do 3 lat. Przy nieco większych kwotach ubezpieczenie podlega jednak opodatkowaniu od odsetek. Moja córka zaczęła oszczędzać w wieku 9 lat i zrezygnowała z wielu rzeczy, które są na topie w tym wieku. W wieku 18 lat miała na koncie 90 000 DM. Zresztą: w zależności od pracy uważam ubezpieczenie od niezdolności do pracy za coś bardzo bezsensownego - ponieważ takie ubezpieczenie w mniej niż 0,1% przypadków wypłaca !!! Mam nadzieję, że Twoje prywatne ubezpieczenie zdrowotne obejmuje także ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków i podróży zagranicznych. Nie jestem zwolennikiem skrajnej mody na ETF - to sprawia, że bogatsze są tylko banki, a klientom rzadko się to udaje.
Tylko czy możesz realnie oszczędzać, to oczywiście zależy od tego, jak bardzo jesteś kształtowany przez reklamy, podążasz za głównym nurtem, ulegasz presji grupowej i tak dalej.

Uważam, że te stwierdzenia są bardzo śmiałe. Prawdopodobnie nawet masz prawo do renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy, jako osoba urodzona przed 1961 rokiem i finansowo na pewno nie jesteś w złej sytuacji. Łatwo jest mówić o ubezpieczeniu od niezdolności do pracy. Bardzo mnie też interesuje, jak duża była kieszonkowe, z czego córka zaoszczędziła sobie 90 tysięcy marek niemieckich do 18 roku życia.

I dlaczego zakup ETF miałby wzbogacać banki, skoro banki nie sprzedają ETF-ów, ponieważ generują one dla banku zbyt małe zyski, chętnie mi to również wyjaśnisz. Banki wciąż sprzedają swoje drogie fundusze zamiast ETF-ów.
@34-letni Pan chciał porad. Może je przeczytać i przemyśleć. To zrozumiałe, że mój porad przeciwni agentom ubezpieczeniowym i prywatnym doradcom finansowym.
OT: Podawałem przykład z moją córką, ponieważ samodyscyplina w zarządzaniu pieniędzmi musi być wypracowana już we wczesnym wieku dziecięcym. Z kieszonkowego nie była w stanie zaoszczędzić danej kwoty. W wieku 10 lat miała swoje własne konto (wybrane przez nią samą), a w wieku 14 lat miała już kartę debetową. Oprocentowane obligacje oszczędnościowe dziś już chyba nie istnieją - czyż nie? Córka zarobiła tę masę pieniędzy tym, co obecnie w wielu kręgach uważa się za niestosowne: pracując po lekcjach. Ale ta masa powstała tylko dzięki wyrzeczeniom. Dzisiaj dla wielu jest to nie do pomyślenia - świat konsumpcji jest zbyt kuszący, masa moich współobywateli od dawna kompletnie kierowana jest przez reklamę.

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Gdzie dostałeś tę rekomendację i jak stara ona jes[…]

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata