Hej, to chyba musi się wreszcie wypowiedzieć stary wyjadacz.
Myślałem, że takie forum ma pomagać w podejmowaniu decyzji, a nie służyć wzajemnemu udowadnianiu racji.
Nie istnieje również UNIWERSALNE ROZWIĄZANIE!
Każdą formę oszczędzania na emeryturę należy rozpatrywać indywidualnie i dostosować do danej osoby.
Prawdą jest, że cofnięcie się do umów już zawartych jest niemożliwe. Dotyczy to zarówno starych polis na życie zwolnionych z podatku (zawartych przed 01.01.2005 r.), jak i nowych umów z połową podatku u źródła od udziału w zyskach. Już w 1999 r. podjęto próbę zmiany tego i zostało to ostatecznie wykluczone przez decyzję sądową.
Ponadto należy pamiętać, że przy starych umowach im starsza jest umowa, tym wyższa jest obiecująca stopa zwrotu. (4,25%). Dlatego dziś wielu ubezpieczycieli nie jest w stanie przekazać klientom nawet 4% oprocentowania razem z nadwyżkami! Dlatego uważam, że wypowiedzenie starych umów to naprawdę głupi pomysł!!!! W przypadku trudności finansowych istnieje możliwość zawieszenia składek lub zwolnienia z nich.
W ten sposób zabezpieczam warunki umowy i moje oszczędności dalej są oprocentowane na starych warunkach.
Jeśli chcę zawrzeć nową umowę po wypowiedzeniu, należy pamiętać, że gwarantowane wartości są znacznie gorsze. Jeśli uzgadniam świadczenie na wypadek śmierci (tradycyjne
ubezpieczenie na życie), muszę poddać się ponownemu badaniu lekarskiemu. Teraz jednak może się okazać, że minęło kilka lat, a zdrowie może nie być już tak dobre.........
Dlatego powtarzam jeszcze raz: Trzymajcie się z dala od dobrych starych umów!!!
Jeśli chodzi o emeryturę Riester, uważam, że może ona działać tylko jako uzupełnienie do już istniejącego obcięcia emerytury ustawowej. Jednakże to nie pokrywa luki w moich zwyczajowych zarobkach netto. Dlatego konieczne jest również tradycyjne
ubezpieczenie na życie lub prywatne
ubezpieczenie emerytalne. Jednak posiadanie własności mieszkaniowej jest również świetnym rozwiązaniem w późniejszym wieku. Oczywiście pod warunkiem, że do czasu przejścia na emeryturę spłaci się
kredyt.
W przypadku rodzin o niższych i średnich dochodach oraz z dziećmi, zdecydowanie polecam rentę z dopłatami. Oczywiście nie mam tam takiej elastyczności jak w innych produktach, ale 50-90% dopłaty w stosunku do rocznej składki można uznać za coś niewątpliwego.
Dla lepiej zarabiających i samozatrudnionych uważam, że dodatkowym rozwiązaniem jest renta bazowa. Korzyść podatkowa jest często większa niż przy rentach z dopłatami. Ponadto od 2006 r. również tutaj ustawaodawca wprowadził zmiany wstecz. Wcześniej dla samozatrudnionych w ramach odpisów składkowych występował tzw. efekt parowania, a korzyść podatkowa znikała. Rycerze finansów mieli decydujący udział w ramach próby preferencyjności!! Ten nonsens został wyeliminowany!
Obecnie samozatrudniony może odliczyć dodatkowo do 20.000
euro (żonaty - 40.000
euro) w ramach odpisów składkowych. Obecnie wynosi to 68% wymienionej kwoty. Możliwe są także wpłaty jednorazowe. Jest to szczególnie interesujące dla osób starszych, ponieważ wtedy opodatkowanie dochodów opóźnione jest w czasie.
To naprawdę ciekawy produkt! Niestety nie jest kapitalizowalny. Jednak jest zabezpieczony przed upadłością.
W zasadzie nie ma już mowy o podatkach. Dziś nie ma już produktu, który nie podlegałby opodatkowaniu, czy to teraz, czy później.
Jak już wspomniano we wcześniejszych wpisach, osobista stawka podatkowa w wieku emerytalnym jest zazwyczaj o wiele niższa niż w okresie aktywności zawodowej.
Na zakończenie chciałbym odradzić inwestycje związane z funduszami. Ta forma inwestowania jest często bardzo spekulatywna i najczęściej papier, na którym jest napisana, nie jest tego warty. Do czego mi służą kuszące obietnice banków w zakresie zwrotów, jeśli fundusz w dniu mojego przejścia na emeryturę jest wart tylko 1
euro. Granie powinno być z pieniędzmi, które faktycznie niewiele dla nas znaczą, ja zawsze mówię wtedy o pieniążkach do zabawy. To zazwyczaj nie nadaje się do oszczędzania na emeryturę!! Krisa finansowa niestety to potwierdza.
Ale to tylko moja indywidualna opinia!
W tym duchu
Mike