Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Emerytura firmowa w przypadku firm znajdujących się w postępowaniu upadłościowym.

Napisany przez ADMCI4
Chciałbym poznać wasze zdanie...
Obecnie pracuję w firmie, która w najszerszym sensie zalicza się do branży motoryzacyjnej. Od kilku miesięcy jej sytuacja finansowa nie jest dobra, w ostatnim czasie coraz częściej słyszy się plotki o bankructwie.... Ponieważ od wielu lat już wpłacam składki na emeryturę pracowniczą, czyli do funduszu emerytalnego, teraz martwię się o to, co stanie się z moimi pieniędzmi, jeśli firma rzeczywiście ogłosi upadłość. Czy mam realną szansę na odzyskanie co najmniej wpłaconych przeze mnie pieniędzy?

Pozdrowienia & Dzięki, NiBla

Re: Emerytura firmowa w przypadku firm znajdujących się w postępowaniu upadłościowym.

Napisany przez Planvoll

Chciałbym poznać Wasze zdanie...
Aktualnie pracuję w firmie, która w najszerszym sensie należy do branży motoryzacyjnej. Już od kilku miesięcy nie idzie jej zbyt dobrze, w ostatnim czasie coraz częściej powtarza się plotki o jej upadłości... Ponieważ od wielu lat wpłacam składki na firmową emeryturę, czyli na kasę emerytalną, obawiam się teraz o to, co stanie się z moimi pieniędzmi, jeśli firma rzeczywiście ogłosi upadłość. Czy mam realne szanse na odzyskanie chociaż wpłaconych przeze mnie pieniędzy?

Pozdrowienia i dzięki, NiBla

Cześć,
chociaż Twoje informacje są dość lakoniczne, wydaje mi się, że nie musisz obawiać się o swoją emeryturę firmową.
Emerytura finansowana przez pracownika nie jest zagrożona upadłością, po prostu zabierasz ze sobą wartość. (Wartość oznacza rentę osiągniętą w tym momencie na przyszłość)
Jeśli pracodawca nie wykupił reasekuracji, musi opłacać składki do Stowarzyszenia Zabezpieczenia Rezerw Emerytalnych, które wówczas przejęłoby Twoją emeryturę.

Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

u mojego pracodawcy emerytury firmowe są ubezpieczone poprzez ubezpieczenie reasekuracyjne, nawet w przypadku bankructwa. Otrzymam wtedy zgromadzoną i uzgodnioną sumę

Pozdrowienia, KlugesKöpfchen

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata