Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Praca wakacyjna bez obciążenia podatkami i składkami na ubezpieczenie społeczne

Napisany przez ADMCI4
Cześć!

Mam 19 lat i chciałbym dowiedzieć się więcej na temat pracy wakacyjnej. Już w całym roku 2009 roznosiłem ulotki, a także przez kilka tygodni latem pracowałem w supermarkecie na zlecenie.

Teraz ponownie chciałbym pracować w ferie świąteczne, ale obawiam się, że moje łączne dochody za 2009 rok przekroczą limit, który ma znaczenie dla obliczenia podatków i składek na ubezpieczenie społeczne.

Kto może mi powiedzieć, jaki dokładnie jest ten limit?

Dzięki!!!!

Suse

Re: Praca wakacyjna bez obciążenia podatkami i składkami na ubezpieczenie społeczne

Napisany przez 2Escorpio
ubezpieczenie w zakresie ubezpieczenia zdrowotnego, pielęgnacyjnego, emerytalnego i dla bezrobotnych nie obowiązuje, jeśli zatrudnienie w ciągu roku kalendarzowego trwa nie dłużej niż 2 miesiące lub 50 dni roboczych. Tygodniowy czas pracy i miesięczne wynagrodzenie nie odgrywają tutaj roli. Poprzednie zatrudnienia od początku roku kalendarzowego są sumowane, jeśli spełnione są cechy krótkoterminowego zatrudnienia. Jeśli sumowanie wykazuje, że limit czasowy zostaje przekroczony, obowiązuje ubezpieczenie zdrowotne, pielęgnacyjne i emerytalne, chyba że istnieje zatrudnienie na podstawie umowy o pracę na czas określony. Uczniowie uczący się w szkole ogólnokształcącej (bez szkoły wieczorowej) i pracujący podczas wakacji są z reguły zwolnieni z ubezpieczenia wypadkowego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata