Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: refinansowanie i kredyt prywatny

Napisany przez mkcelle
Cześć wszystkim, chcę życzyć wam jeszcze wesołych świąt. W maju 2010 roku moja hipoteka wygasa. Pozostałą kwotą jest 115 000 euro. Teraz mam również prywatny kredyt w wysokości 25 000 euro w innym banku. Czy mogę połączyć ten prywatny kredyt w ramach refinansowania i spłacić go w innym banku? Czy refinansowanie jest możliwe tylko dla pozostałej kwoty? Jak mogę osobiście oszacować wartość obiektu na potrzeby refinansowania? z uwagi na limit zastawu. Moja bank (Volksbank) nie zrobił tego 5 lat temu ani mi nie powiedział. Kwota zakupu wynosiła 5 lat temu 210 000 euro. Dziękuję Markus

Re: refinansowanie i kredyt prywatny

Napisany przez MThiemann
Cześć mkcelle,

czy możesz również pokryć istniejący kredyt prywatny w wysokości 25 000 EUR poprzez finansowanie następcze, zależy od wartości rynkowej Twojej nieruchomości i wynikającego stąd wskaźnika obciążenia całkowitego finansowania.

Przyjmując aktualną wartość rynkową 210 000 EUR, w przypadku pożądanego przez Ciebie finansowania w wysokości 140 000 EUR wskaźnik obciążenia wynosi 66,7%.

Obecnie możliwe finansowanie odbywa się na stopę nominalną około 4,20%. Przy spłacie w wysokości 1%, miesięczna rata wynosi około 607 EUR.

Wartość działki możesz uzyskać za pośrednictwem Komisji Oceny Twojego Landu (tutaj znajdziesz link do ogólnego przeglądu komisji ds. oceny).

Większość instytucji kredytowych obecnie oblicza wartość domu na podstawie liczby metrów sześciennych przestrzeni zabudowanej, a następnie między 220 a 240 EUR za metr sześcienny. Oczywiście są to tylko wytyczne, ale już masz punkt odniesienia.

Pozdrowienia,
M. Thiemann

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata