Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: umowa oszczędnościowa na cele budowlane

Napisany przez m_riester
Cześć wszystkim,

Mam pytanie i mam nadzieję, że ktoś mi tutaj pomoże. Chcemy z żoną kupić Dom. Czyta się często, że dobrze jest wnosić wkład własny do finansowania. Rozumiem, że mamy już trochę oszczędności, ale nie możemy się zdecydować w sprawie jednego pytania. Czy konto oszczędnościowo-budowlane jest również traktowane jako wkład własny, czy nie? Posiadamy konto oszczędnościowo-budowlane o wartości X, które jest już przydzielone. Czy ta kwota X jest traktowana jako wkład własny, czy może tylko wpłacona kwota, a może w ogóle nie jest brana pod uwagę?

Bylibyśmy wdzięczni za pomoc w tej sprawie....

Dziękujemy z góry.

Napisany przez hausbau-forum
składa się zawsze z.
a) sumy oszczędnościowej X przykład: X = € 10.000
b) (minimalnej) kwoty oszczędnościowej np. 40% (w zależności od planu) € 4.000
c) kredytu / kwoty kredytu np. (różnica między b a) € 6.000

Jeśli umowa oszczędnościowa została przyznana, oznacza to, że osiągnięto minimalną kwotę oszczędnościową.
Stan konta oszczędnościowego to suma już wpłaconych kwot wraz z odsetkami i prawami do premii, aby osiągnąć minimalną kwotę oszczędnościową.
Stan konta oszczędnościowego jest roczne analogicznie do wyciągu z konta bankowego.
Stan konta oszczędnościowego jest traktowany, oceniany i oznaczany jako kapitał własny.

Napisany przez MThiemann
Cześć m-riester, Oszczędności zgromadzone na koncie Twojego kredytu budowlanego mogą być uznane za kapitał własny przy finansowaniu domu w wysokości 100%. Natomiast kredyt budowlany nie może (ponieważ to pożyczka). Pozdrowienia M. Thiemann

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata