Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Obliczanie rzeczywistej stopy procentowej dla kredytów odnawialnych.

Napisany przez ADMCI4
Cześć drodzy Czytelnicy!

Ponieważ miałem już kilka kredytów ratalnych, jestem świadomy, że podany w ofertach oprocentowanie nie jest ostateczne. Jak sama nazwa wskazuje, jest to oprocentowanie efektywne. Ale jak jest z moim debetem?

Czy debet również ma oprocentowanie efektywne, i jeśli tak, to jak dokładnie jest obliczane?

Czy mogę polegać na tym, że oprocentowanie pozostanie takie jakie jest wywieszone dla debetów w banku?

GrafLinus

Re: Obliczanie rzeczywistej stopy procentowej dla kredytów odnawialnych.

Napisany przez Finanzmaus
Cześć GrafLinus,
zgodnie z Twoimi wyjaśnieniami, trzeba podać różne stopy procentowe:
1. Stopa procentowa nominalna
Jest to stopa procentowa, którą banki często używają w swoich ofertach jako zaczynające. Stanowi ona czystą opłatę za udzieloną kwotę kredytu bez uwzględnienia dodatkowych kosztów, takich jak opłaty manipulacyjne, ewentualne ubezpieczenia (np. ubezpieczenie spłaty kredytu) itp.

2. Stopa procentowa efektywna
Składa się ona z nominalnej stopy procentowej oraz dodatkowych kosztów związanych z kredytem obliczonych na czas trwania pożyczki. Jeśli chodzi o początkową stopę procentową efektywną, oznacza to, że nominalna stopa procentowa może się zmieniać w czasie, co z kolei prowadzi do zmiany efektywnej stopy procentowej.

3. Stopa procentowa zmienna i stała
Niezależnie od nominalnej i efektywnej stopa procentowa może być zarówno stała, jak i zmienna. W pierwszym przypadku stawka jest stała przez cały okres trwania kredytu i nie może zmieniać się. W drugim przypadku stopa procentowa (nominalna) dostosowuje się do warunków rynkowych. Banki kierują się tutaj stopą referencyjną Europejskiego Banku Centralnego.
kredyty odnawialne mają zazwyczaj zmienną stopę procentową, co oznacza, że ta może zmieniać się w czasie, zarówno spadać, jak i rosnąć.
Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata