Cześć Marktinsider,
Osobiście zawsze jestem sceptyczny wobec tych firm medialnych. Kiedyś straciłem wszystko około 4 lata temu (nie pamiętam już nazw). To delikatna dziedzina. Handel prawami autorskimi może źle się skończyć. Kirch, Premiere. Biznes z płytami DVD maleje. Co robi konkurencja? E-M-S zajmuje się drugorzędymi filmami, B-produkcjami. Ale czy jest na nie popyt?
E-M-S pracują nad zmianą sytuacji, raport roczny w marcu. Wykres z ostatnich 5 lat nie wygląda imponująco, ale możliwe jest teraz tworzenie podstaw do odbudowy. W krótkim czasie mocno spadły... więc można oczekiwać technicznego odzysku, ale w dłuższej perspektywie wątpię. Trudno jest ocenić sytuację w długim okresie.
Twoje argumenty są zrozumiałe, mam nadzieję, że się sprawdzą (bez mojego udziału). Cena 1,60 EUR do końca miesiąca może być osiągalna, ale tylko ze względu na techniczną poprawę i spekulacje związane z zakończonym sezonem świątecznym (dane).
---------------
Wierzę, że w przyszłości wysokiej jakości produkcje telewizyjne będą sprzedawane bezpośrednio przez nadawców. Bez pośredników w sprzedaży praw.
Oto komunikat prasowy z wczoraj... to sobie tak wyobrażam. Podobnie jak w przypadku cyfrowej dystrybucji muzyki. A potem, dobranoc, e-m-s & Co.
------------------>
Z DOW JONES NEWSWIRES
NEW YORK -(Dow Jones)- CBS Corp. (CBS) jest pierwszą siecią telewizyjną, która udostępnia swój popularny program reality show Survivor do pobrania na swojej stronie internetowej CBS.com za 1,99
USD za odcinek. CBS prawdopodobnie udostępni więcej swojej zawartości, w zależności od sukcesu Survivora, powiedział w wywiadzie Larry Kramer, prezes CBS Digital Media. Jeśli się uda, zdecydowanie zobaczysz więcej treści na stronie. Program, który będzie dostępny do zakupu po swojej premierze w czwartek, nie zawiera reklam, ale CBS rozważa możliwe umowy sponsorskie. Pobrania są przede wszystkim oferowane jako wygoda dla stałych widzów, a nie jako próba przyciągnięcia nowych odbiorców, powiedział. W celu przyciągnięcia nowych widzów CBS zawarło umowy dystrybucyjne z Comcast Corp. (CMCSK), który oferuje niektóre programy na żądanie, oraz z Google Inc. (GOOG), który uruchomił usługę wideo dla programów telewizyjnych i filmów. Kramer powiedział, że CBS prowadzi rozmowy na temat innych umów dystrybucyjnych z szerokim spektrum stron, w tym z Apple Computer Inc. (AAPL).
Agresywne dążenie CBS i innych sieci telewizyjnych do wykorzystania nowych możliwości emisji treści jest napędzane szybkimi zmianami w krajobrazie mediów, w tym rosnącą popularnością szybkich połączeń internetowych i przenośnych urządzeń, takich jak iPod firmy Apple. CBS planuje dzielić się częścią dochodów ze stacjami partnerskimi, zgodnie z poprzednią umową, powiedział Kramer. Jednakże, dodał, CBS prowadzi negocjacje z partnerami dotyczące nowych umów.
CBS powiedział, że odcinki Survivora można oglądać w dowolnym momencie do 24 godzin od ich zamówienia. Odcinki będą dostępne do czerwca 2006 roku.
----------------------------
I to dopiero początek.
Pozdrowienia