Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Konieczność ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej dla singli

Napisany przez ADMCI4
Cześć ludzie!

Mam 22 lata i od trzech miesięcy mieszkam sam. Do tej pory zawsze byłem ubezpieczony przez odpowiedzialność cywilną moich rodziców. Teraz to odpada i musiałbym zaopatrzyć się w własne ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej.

Teraz zastanawiam się, czy jest to naprawdę konieczne dla mnie jako singla w tym wieku. Ponieważ jestem na stażu, nie zarabiam jeszcze dużo i potrzebuję pieniędzy na inne ważne rzeczy.

Czy naprawdę potrzebuję takiego ubezpieczenia?

Dzięki
+ Pozdrowienia, Däumling

Napisany przez ADMCI4
Cześć Däumling,

zawsze polecałbym ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej.

Po pierwsze, nie są one drogie, a po drugie zawsze pomagają w przypadku drobnych i większych niefortunnych wypadków. Ponieważ takie sytuacje mogą być bardzo kosztowne...

Więc koniecznie!!!

Napisany przez LenaKlein
Można zrezygnować z niektórych ubezpieczeń, ale nie z obowiązkowej odpowiedzialności cywilnej. Można ją już mieć za niecałe 3 euro miesięcznie.

Napisany przez phlippi
To jest bardzo ważne. Upewnij się jednak, że otrzymujesz dobre porady.

Napisany przez Arne Bender
W niektórych umowach pełnoletnie dzieci są wciąż objęte ubezpieczeniem rodziców, jeśli są nieżonaci/niezamężni i uczęszczają do szkoły lub są na kursach zawodowych. Sprawdź klauzulę Kto jest objęty ubezpieczeniem, czy zawiera informacje dotyczące gospodarstwa domowego rodziców. Na przykład w Haftpflichtkasse Darmstadt, gdzie jestem ubezpieczony, wiem dokładnie, że moje dzieci studiujące są objęte umową ubezpieczenia nawet podczas pierwszego stopnia nauki. W przeciwnym razie obowiązuje zasada: Nawet jako singiel można wyrządzić wiele szkód...

Napisany przez ProperSoul
Cześć,
mogę tylko się zgodzić z moimi poprzednikami.
ubezpieczenie OC jest najważniejszym z wszystkich ubezpieczeń.

I zazwyczaj nie jest drogie, ale ważna jest dobra rada. Jednak nie powinieneś wchodzić nieprzygotowany do rozmów, ale wcześniej dowiedz się, ile może kosztować ubezpieczenie OC.

Najłatwiej porównać oferty online, takie jak ta, którą znajdziesz na przykład tutaj.

Powodzenia.
PS

Napisany przez Gerd
Dopóki nie podjąłeś pracy zarobkowej, jesteś ubezpieczony za darmo w ramach ubezpieczenia rodzinnego, niezależnie od wieku, nawet jeśli nie mieszkasz już w domu. Dopiero gdy zaczniesz pracować, czyli bez odbywania nauki, ani studiów, będziesz musiał się ubezpieczyć samodzielnie. Najtańszą opcją jest włączenie się do ubezpieczenia rodziców.

Napisany przez MaklerHH
Cześć, cześć,

aby się upewnić, po prostu warto rzucić okiem na dokumenty ubezpieczeniowe. Ogólnie można powiedzieć, że pełnoletni są ubezpieczeni u rodziców tylko w określonych warunkach, zwłaszcza jeśli bezpośrednio po ukończeniu szkoły rozpoczynają pierwsze zawodowe szkolenie w formie praktyki i/lub studiów, natomiast nie jest to zabezpieczone w przypadku okresu odbywania aplikacji przy nauczycielach ani innych form doskonalenia zawodowego, i podobnych.

W zależności od ubezpieczenia istnieją dodatkowe chronione okresy, ale jest to opcjonalne, a nie obowiązkowe, dlatego lepiej sprawdzić wcześniej, czy coś takiego jest objęte ubezpieczeniem twoich rodziców:

W przypadku odbywania służby wojskowej lub zastępczej przed, podczas lub po zakończeniu wykształcenia zawodowego ochrona ubezpieczeniowa pozostaje ważna. Czas oczekiwania na miejsce nauki lub studiów po ukończeniu szkoły podlega również ochronie ubezpieczeniowej przez okres do jednego roku, tak samo jak zarejestrowane bezrobocie przez okres do jednego roku po zakończeniu pierwszego szkolenia.

Pozdrawiam z Hamburga

Napisany przez FinanzFrage
MaklerHH ma absolutnie rację. Najpierw sprawdź dokumenty ubezpieczeniowe, czy nie jesteś jeszcze ubezpieczony u swoich rodziców.

Sam musiałem się ubezpieczyć dopiero niedawno, gdy rozpocząłem pełne życie zawodowe w wieku 22 lat. Zrobiłem to tutaj. Oszczędziłem sporo na brokerze moich rodziców.

Napisany przez Gerd
Cześć!
Najpierw przejrzenie dokumentów ubezpieczeniowych jest w porządku. Następnie można zawrzeć ubezpieczenie przez internet i mam nadzieję, że zawiera ono to, czego się spodziewam, prawda?

Napisany przez ADMCI4
Postanowiłem dla zabawy porównać ubezpieczenie za pomocą linku FinanzFrage i jestem zszokowany. Brakuje ofert przy zwykłym ubezpieczeniu odpowiedzialności cywilnej. Wygląda na to, że niestety nie jest to neutralne ani niezależne.

Napisany przez Gerd
Tak właśnie jest. Możesz jednak spróbować tego samego przy każdym „niezależnym” linku. Zawsze uzyskasz ten sam wynik, ale z różnymi ubezpieczeniami.

Napisany przez MaklerHH
Tak, tak, te wspaniałe taryfy internetowe, o 2 euro tańsze i wielkie oszczędności, zwłaszcza przy obsłudze. A gdy wystąpi szkoda, znowu jest wielkie zamieszanie, ponieważ nie ma nikogo do rozmowy, poza miłym głosem z telefonu...

Napisany przez Gerd
Mówisz to. Ale chciwość jest fajna, a 2 € to duuużo pieniędzy.

Napisany przez Marika2010
ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej jest dość tanie i nie zrezygnowałbym z niego.

Napisany przez Gerd
O.K. Co jest tanie? Tanie jest tanie i dlatego bezwartościowe. Cena i jakość muszą się zgadzać. Ale co ma wspólnego doradztwo podatkowe z odpowiedzialnością cywilną?

Napisany przez Mike Spezi
Najważniejsze, że jest tanie !!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata