Hej fabiana
Te decyzje muszę podejmować również ciągle. Obecnie mam 5 tranzytów z kredytami hipotecznymi. Średnie oprocentowanie wynosi obecnie 2,985%. Jedne tranże mają okresy pozostałe od 1 do 5 lat. Mogę sobie z nimi bardzo dobrze poradzić. Nieruchomość jest długoterminową inwestycją, nie planuję jej sprzedaży w najbliższych latach. Najdłuższa hipoteka wygasa jeszcze 30.09.2011.
Pozytywne strony:
- Znam swoje obciążenie hipoteką na 3 - 5 lat do przodu
- Gdy kończy się tranża, mogę ją przedłużyć na długi okres przy korzystnym oprocentowaniu, spłacić przy niekorzystnym oprocentowaniu, wybrać oprocentowanie zmiennie lub na 1 - 2 lata.
- Ponieważ mam również inwestycje giełdowe w tej samej banku, mogę negocjować coraz lepsze warunki dla
kredytów hipotecznych. Trzeba tylko być nieco uporczywym. Oczywiście warunki opłat bankowych za transakcje giełdowe muszą być również odpowiednie. Nic nie da korzyść z 0,2% niższego oprocentowania
kredytu, gdy przy transakcjach giełdowych obowiązują normalne opłaty. Dlatego tylko długoterminowe inwestycje w akcje robię w tym banku. Resztę w Swissquote.
Negatywne strony:
- Przejście do innego banku byłoby prawdopodobnie skomplikowane ze względu na różne terminy wygaśnięcia tranż.
- Nawet przy sprzedaży może to być wadą, jeśli moje oprocentowanie hipotek jest wyższe niż oprocentowanie w aktualnych finansowaniach.
Zakładam, że kupiłaś za Fr. 150000 za pomocą kapitału własnego i zbudowałeś z
kredytu budowlanego, który teraz chcesz przekształcić w hipotekę. Czyli hipoteka wynosiłaby Fr. 450000.00.
Obecnie zakładam, że krótkoterminowe stopy procentowe przez następne tygodnie, miesiące nieznacznie wzrosną, a od połowy roku lub jesieni znowu nieznacznie spadną. Nie sądzę, że stopy hipoteczne znacząco wzrosną w ciągu najbliższych lat. Wydaje mi się, że gospodarka nie jest wystarczająco stabilna na dłuższą metę. W oparciu o te założenia polecałbym Ci:
Fr. 150000.00 w 10-letnią hipotekę (oprocentowanie ok. 3,6% - 3,8%)
Fr. 150000.00 w 2-letnią hipotekę (oprocentowanie ok. 2,8% - 3,0%)
Pozostawić Fr. 150000.00 jako zmienny i w przypadku spadku oprocentowania zmienić go w krótko- lub długoterminową hipotekę
Dzięki tej decyzji zachowujesz nieco elastyczność i możesz reagować na zmiany w oprocentowaniu lub na spłatę.
Jednak jeśli w ciągu najbliższych lat spodziewasz się silniejszego wzrostu oprocentowania i sądzisz, że stopy procentowe pozostaną wysokie, zaleciłbym następujące rozwiązanie:
Fr. 250000.00 w 10-letnią hipotekę
Fr. 200000.00 w 2-letnią hipotekę (amortyzacja, elastyczność)
Przeszłość:
Przeszłość pokazała, że długoterminowe
kredyty hipoteczne były bardzo niekorzystne.
Kto np. w 2001 roku wziął 5-letnią hipotekę, musiał zapłacić za nią około 4,5% oprocentowania. W ciągu ostatnich 5 lat stopy procentowe były niższe dla zmiennych hipotek (obecnie 3%) i długoterminowe hipoteki można było czasem zawrzeć za mniej niż 3%. Kto więc w 2001 roku wziął 5-letnią hipotekę, zapłacił o tysiące
franków za dużo.
[/b]Jak widać, timing zawarcia umowy i właściwa ocena przyszłego rozwoju stóp procentowych jest niezmiernie ważna. Ale nikt tak naprawdę tego nie wie. Dlatego ważne jest, aby ustawić swoje najważniejsze priorytety przy podejmowaniu decyzji.
To wszystko prawdopodobnie niewiele Ci pomaga, ale może trochę przyczynić się do Twojego procesu decyzyjnego.
Porady w tej sprawie zawsze są trudne, gdy nie zna się całego kontekstu osobistego.
Pozdrawiam, Karat