Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Co byście zrobili - spłacili czy oszczędzili?

Napisany przez jw_571
Cześć,

mam kredyt budowlany w wysokości około 13500,- oprocentowany na 3,7%.

Dodatkowo mam 18000,- na zbyciu oprocentowane na 1,3%.

Jestem w kropce, czy spłacić cały kredyt i wreszcie skończyć z długami, ale za to mieć tylko 4500,- pozostałych!

Musicie też wiedzieć, że chcę w 2012 roku kupić inny samochód. Na następny samochód (używany) będę musiał dołożyć około 15000,- (do ceny mojego obecnego).

Jak byście zdecydowali?

Pozdrowienia

Napisany przez Moneyman
Dobry wieczór,

gorąco zalecam oszczędzanie pieniędzy.

Zdobyli Państwo prawo do korzystnego kredytu hipotecznego dzięki swoim comiesięcznym wpłatom i nie powinni tego trać.

Zwróć uwagę również na dodatkowe koszty związane z zaciągnięciem kredytu, a także na koszty związane z przedterminową spłatą umowy oszczędnościowej.

Dobrze jest płacić wyższe odsetki od finansowania, niż całkowicie się zamrozić i być zależnym od kredytu, gdy tylko pojawi się coś nieprzewidzianego lub większego zakupu. Nie wspominając o dobrym uczuciu solidnej rezerwy.

Z poważaniem,

Moneyman

Napisany przez jw_571
Dziękuję Moneyman,

częściowo zgadzam się z Tobą. Posiadanie oszczędności faktycznie sprawia, że czuję się spokojniej. Z drugiej strony denerwują mnie długi!

Być może będę spłacać trochę więcej niż zwykła rata, oczywiście bez zmniejszania oszczędności. Może to być dla mnie kompromis.

Jestem ciągle rozdarty! Obecnie odkładam 700,- na bok i 250,- na kredyt. Może powinienem coś zmienić... nie jestem pewien. Dziś myślę tak, jutro inaczej. Jest za i przeciw dla obu opcji!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata