CFO pisze:
@brayn
Żyję z dochodów z papierów wartościowych i z rentowności z nieruchomości. Robię to przede wszystkim dlatego, że nie powierzam moich pieniędzy instytucjom, tak jak sugerujesz.
Wartości nieruchomości nadal rosną, ponieważ po niepewnościach w sektorze finansowym w UE nadal płynie do kraju ogromna ilość pieniędzy, a także firmy nadal przyciągają inwestycje tutaj. To powoduje, że ceny gruntów rosną do ciekawych poziomów.
Więc życzę powodzenia w dalszym rozwoju vPE AG.
@wszyscy
Znajdź 20 błędów ortograficznych w poprzednim krótkim tekście Brayna i będziesz miał moje nieograniczone podziwienie.
@DesertFox
Wygląda na to, że jeszcze całkowicie nie strawiłeś pojedynku inwestycyjnego Forex.
Pozdrowienia CFO
Cześć wszystkim
Oto wpis na temat zwrotu z inwestycji w nieruchomości:
Niemiecki Indeks Nieruchomości:
Nieruchomości przynoszą mniejsze zyski
Niemiecki rynek nieruchomości zaczyna powoli, ale pewnie odczuwać skutki kryzysu finansowego. Inwestorzy w zeszłym roku osiągnęli jeszcze dość przyzwoity zwrot z inwestycji w nieruchomości. Jednak w przyszłości będą musieli pogodzić się z malejącymi zyskami. Spadek jest już widoczny w przypadku biurowców i nieruchomości przemysłowych.
Inwestorzy osiągnęli w zeszłym roku średni zwrot z inwestycji w nieruchomości na poziomie 3,5 procent. Jednak nie wyszli z tego całkowicie nietknięci. W porównaniu do poprzedniego roku, zwrot spadł o jeden procent. Pokazuje to Niemiecki Indeks Nieruchomości (Dix), opracowany przez firmę analityczną International Property Databank (IPD).
Do obliczenia Dix IPD przeanalizował portfele 55 instytucjonalnych inwestorów. Łącznie uwzględniono prawie 2,500 obiektów o wartości rynkowej 45,3 mld
euro. Wydajność nieruchomości składa się z przychodów z wynajmu i zmian wartości.
Najwięcej zarobili inwestorzy w zeszłym roku na nieruchomościach handlowych. Wyniosły one zwrot w wysokości 4,5 procent. Nieruchomości mieszkalne osiągnęły prawie równie dobry wynik, 4,4 procent. Natomiast zyski z biurowców (2,1) i nieruchomości przemysłowych (1,0) są znacznie niższe.
Jeśli chodzi o wydajność niemieckich lokalizacji biurowych, Stuttgart z wynikiem 5,7 procent zajmował absolutne pierwsze miejsce. Hamburg i Monachium były niemal na równi, zajmując drugie i trzecie miejsce, ale osiągając wyniki odpowiednio 4,6 procent i 4,5 procent, o wiele niższe. Biura w Kolonii osiągnęły średni zwrot z inwestycji w wysokości 3,8 procent, w Düsseldorfie 2,4 procent. Największy spadek dotknął placówkę finansową Frankfurt. Tutaj zwrot wynosi zaledwie 0,9 procent.
W porównaniu z innymi rynkami Niemcy wciąż stoją dobrze (JESZCZE!): Na przykład ogólny zwrot z inwestycji w Wielkiej Brytanii spadł zeszłego roku o około 22 procent. Ponieważ w Niemczech w przeszłości nie było znaczących wzrostów wartości, nie ma teraz konieczności takich korekt jak w Wielkiej Brytanii, mówi Daniel Piazolo, dyrektor zarządzający IPD w Niemczech. W Niemczech ani czynsze znacznie nie spadły, ani pustostany znacząco nie wzrosły. Niemniej jednak niemieccy inwestorzy będą musieli przygotować się na jeszcze niższe zyski w przyszłości...........
@CFO mam też kilka danych na temat otwartych funduszy nieruchomościowych:
Rok 2007: Zwrot 6,34% (Brutto)
Rok 2008: Zwrot 4,50% (Brutto)
Rok 2009: Zwrot 3,16% (Brutto)
To nie moje standardy!
Jako klinkenputzer, moje inwestycje idą dobrze:
Zalecana przez Desert Fox inwestycja przyniosła mi od października 2009 do maja 2010 Zwrot Bruttop: około 132% + inwestycja początkowa
2. Inwestycja
1.2.2007 do 10.5.2010 Wpłacone 5000$ zysk 301,861.00$ (Brutto) Kwota ta zostałaby osiągnięta tylko, gdybym nie wypłacał zysków miesięcznie. (System handlowy miał tylko w listopadzie 2009 minus 3,82)
3. Inwestycja
1% stałe od 18 miesięcy
4.Inwestycja
od 7 miesięcy około 400% (Brutto) + inwestycja początkowa (Systemy handlowe)
Zawsze wypłacam zyski miesięcznie, gdy moja inwestycja jest zwrócona, to oznacza BRAK RYZYKA !!
WSZYSTKIE TRANSKACJE MOŻNA UDOKUMENTOWAĆ !!
Pozdrawiam więc CFO z tej słonecznej strony!
Szacunek Brayn
P.S: @ Desert Fox jeszcze raz dziękuję za wskazówkę!
Ach, cieszę się, że nie posłuchałem rady CFO! Zwrot Brutto w wysokości około 132% nie byłby teraz w mojej kieszeni!
PPS: Brutto = przed podatkami
.