Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Jak opodatkować sprzedaż złota?

Napisany przez juri
Dzień dobry.

Odziedziczyłem od mojej ciotki, która zmarła dwa miesiące temu, złote sztabki przechowywane w sejfie w Sparkasse. Prawdopodobnie złoto jest uważane za majątek. Wiem, że w Niemczech majątek trzeba opodatkować w jakiś sposób. Jak więc ująć złoto w formie sztabek w zeznaniu podatkowym? Nie mam pojęcia, jaka jest rzeczywista wartość złota. Dołączony certyfikat pochodzi z 2002 roku. Czy muszę ponownie oszacować wartość złota?

Czy zostanie opodatkowane podatkiem od zysków kapitałowych czy będzie uznane za dochód??? Potrzebuję odrobiny wyjaśnień!

Napisany przez Sergio
Złoto jest nadal zwolnione z podatku. Jak dotąd, złote sztabki nie muszą nawet być zgłaszane. Po prostu możesz sprzedać złote sztabki za pośrednictwem jednego z wielu dostawców lub też możesz je dłużej przechowywać. Twoja ciotka była bardzo mądra. Złoto stanowi dobrą ochronę wartości. Podatek od zysków kapitałowych jest pobierany tylko od zysków ze spekulacji, czyli jeśli złoto zostanie kupione i sprzedane w ciągu roku. Po tym okresie sprzedaż jest zupełnie zwolniona od podatku. Dlaczego myślisz, że wiele osób korzysta z złota jako ochrony wartości?

Napisany przez ProperSoul
Cześć,
dołączam się do Sergia.

Ale moja rada: (jeszcze) nie sprzedawaj złota. Istnieją prognozy długoterminowe, które przewidują cenę złota na około 3000 euro za uncję (31,1g). W zależności od tego, jak duży jest sztabka, możesz trzymać w rękach majątek.

Obecnie cena złota wynosi około 950 euro za uncję. Tendencja długoterminowa: rosnąca.

Mam nadzieję, że trochę Ci pomogłem.

Pozdrowienia
ps

PS: W latach 20. XX wieku za uncję złota można było kupić elegancki męski garnitur. Wtedy cena złota wynosiła około 20 dolarów amerykańskich. Dziś za uncję złota wciąż można kupić elegancki męski garnitur. Jednak obecnie cena uncji złota wynosi około 1200 dolarów amerykańskich. Samo to pokazuje, jak stabilna cenowo jest złoto i jak niestabilne cenowo mogą być niektóre waluty papierowe. Inflacja dotyczy walut, a nie wartościowych przedmiotów takich jak złoto, Dom czy coś podobnego...

To tylko jeden przykład

Napisany przez Teraflop
Cześć,

jako nowy użytkownik chciałbym się teraz wypowiedzieć.

Co się tyczy sprzedaży, a konkretnie zwolnienia z podatku od dochodów ze sprzedaży, zgadzam się z poprzednimi mówcami.

Nie zmienia to jednak konieczności zgłoszenia tego w deklaracji podatkowej od spadku. Proszę zwrócić uwagę na kwoty wolne od zachowku dla cioci/siostrzeńca. Z urzędu istnienie skrytki bankowej w niemieckim banku jest zgłaszane zmarłemu organowi podatkowemu.

Pozdrowienia,
Tera

Napisany przez Gerd
Cześć

Tutaj może obowiązywać tylko podatek od spadku. Siostrzeńcy i bratanice mają zwolnienie podatkowe w wysokości 20 000 €. Złoto na pewno posiada certyfikat. Na sztabce jest również podane jego waga. Wtedy można obliczyć cenę samemu. Podatek od spadku jest naliczany od wartości złota w dniu spadku. Jak już wspomniano, w przypadku spadku bank jest zobowiązany do zgłoszenia tego urzędowi skarbowemu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata