Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy można zmienić prywatną ubezpieczenie zdrowotne?

Napisany przez ADMCI4
Jeśli teraz zdecyduję się zmienić na prywatne ubezpieczenie zdrowotne ze względu na moje obecne warunki dochodowe, to jest to powód do radości. Ale co zrobić, jeśli kiedyś odkryję, że nie jestem zadowolony z tej konkretnej kasy chorych i wolałbym wrócić? Czy mam tylko opcję powrotu do ubezpieczenia publicznego, czy też mogę przejść z jednego prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego do innego? Czy prywatne ubezpieczalnie zdrowotne są ze sobą powiązane i wymieniają się informacjami? Pozdrowienia.

Napisany przez fugger77
Cześć....

prywatne powinno być teraz i w przyszłości lepszym wyborem....Płacisz jako dobrze zarabiający około 630e miesięcznie i masz taką samą ochronę w systemie publicznym jak osoba otrzymująca świadczenia socjalne...Oczywiście, w ramach prywatnego ubezpieczenia możesz później zmienić dostawcę...ale już teraz, podczas składania wniosku, powinieneś zerknąć, kto jest dobrym dostawcą, wtedy przeważnie nie będzie to konieczne.
Bardzo istotne jest twoje oczekiwania odnośnie świadczeń oraz twoje zdrowie i wiek.
Jeśli jesteś w dobrej formie, wybierz polisę z ryczałtowym zwrotem składek (aktualnie jest tam 6 miesięcznych składek, w tym składka pracodawcy), będzie to smaczne, gdy zostanie wypłacone......najlepiej porównaj neutralnie na stronie np. versicherung-finanzen24.de lub czy mam ci polecić mojego doradcę, który stworzy dla ciebie spersonalizowany plan......

Pozdrowienia i jeśli masz jeszcze jakieś pytania, zadaj je po prostu mnie

Napisany przez Gerd
Cześć

Kiedy odpowiadam, powinienem także prawidłowo przeczytać pytanie.
Cześć Mucha. Zmiana z ubezpieczenia zdrowotnego prywatnego (PKV) na ubezpieczenie zdrowotne publiczne (GKV) jest z reguły niemożliwa. Zmiana na inne ubezpieczenie zdrowotne prywatne jest możliwa, ale nieporadna. Przy wejściu do PKV przeprowadzane jest badanie stanu zdrowia, a miesięczna składka zależy od taryfy i wieku wejścia. Przy każdej zmianie PKV automatycznie płacisz wyższą składkę ze względu na twój wiek. Każde ubezpieczenie zdrowotne prywatne jest zobowiązane utworzyć rezerwę na starość zgodnie z ustawą. Przy zmianie PKV nie możesz jej jednak zabrać ze sobą. Chyba że zmieniasz wtedy do taryfy podstawowej. Jest ona bardzo droga i oferuje porównywalne świadczenia do GKV. Więc przy zmianie do PKV należy sprawdzić firmę i wybrać taryfę, która odpowiada Twoim życzeniom. Najlepiej taryfę z opcją zmiany. Oznacza to, że możesz wybrać nową taryfę firmy bez ponownego badania zdrowia i ponownego klasyfikowania.

Napisany przez Mike Spezi
Wyczerpałem już to pytanie tutaj kilkukrotnie i obszernie. Można również szybko sprawdzić historię klikając na nią. Wiele pytań często rozwiązuję się samoistnie.

Podobnie jak Gerd, uważam, że podczas udzielania odpowiedzi należy mieć na uwadze rzeczywiste pytanie.

Warto zauważyć, że ubezpieczenie zdrowotne powinno być oceniane przede wszystkim pod kątem świadczeń dla chorego człowieka, a nie redukcji składki podczas zdrowia! Jest to z pewnością miły dodatek, ale nie najważniejszy aspekt.

Być może Fugger zechce polecić mi swojego doradcę do mojego nowego garnituru?

Pozdrawiam
mike

Napisany przez fugger77
Cześć, pytanie brzmiało, czy może później zmienić dostawcę i odpowiedź brzmi TAK....czy zawsze jest to sensowne, to inna sprawa....dlatego radzę znaleźć solidnego dostawcę, który np. przez ostatnie 10 lat również był liderem....
Niemniej jednak istnieje kilka tricków, aby wrócić do ubezpieczenia ze składki opłacanej do ZUS...
Pozdrowienia, fugger 77

Napisany przez Mike Spezi
Na jakie sztuczki pan tu ma na myśli, Fuggerze?

Jako zatrudniony automatycznie podlegam ubezpieczeniu społecznemu według Kodeksu Ustaw o Ubezpieczeniach Społecznych, jeśli zarabiam mniej niż BMG. Chyba że raz na zawsze zwolniony z tego obowiązku, aby pozostać w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym nawet przy niższych dochodach niż jest konieczne. Wtedy nie mogę wrócić do NFZ, nawet nie za pomocą sztuczek.

Z poważaniem,
mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata