Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Przykładowe obliczenia rentowności wynajmowanego mieszkania własnościowego.

Napisany przez rech
Cześć wszystkim,

jestem pracownikiem i zastanawiam się nad zakupem mieszkania na wynajem na aukcji komorniczej.

Chciałbym obliczyć wszystkie przepływy pieniężne, wartość netto bieżącą, korzyści podatkowe itp., uwzględniając dochody, odsetki od kapitału obcego, spłatę, odpisy amortyzacyjne itp...

Szczególnie chciałbym wiedzieć, jaką maksymalną kwotę powinienem zaoferować, aby nie ponieść strat związanych z mieszkaniem.

Czy istnieje tutaj szablon takiego analizy ekonomicznej? Znalazłem coś od Stiftung Warentest, ale nie przekonało mnie to.

Dzięki i pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4

Szczególnie chciałbym wiedzieć, jak dużo maksymalnie powinienem zaoferować, aby nie ponieść strat związanych z mieszkaniem.

Uniknięcie strat to dość skomplikowana kwestia. Aby dokonać dokładnej oceny, konieczne jest uwzględnienie szeregu dodatkowych danych.
Ważne jest przede wszystkim uwzględnienie, jaka jest sytuacja na rynku mieszkaniowym w regionie.

Co z tego, że dokonasz najlepszych obliczeń ekonomicznych, jeśli mieszkanie stoi puste z powodu nadmiernego nasycenia rynku.

Proszę dokładnie opisz, jakie czynniki zostały uwzględnione w Twoich obliczeniach. Na pewno będzie można stwierdzić, czy czegoś brakuje.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Rech, Nie uwierzyłbym żadnemu programowi na świecie. Jeśli chcesz dokładnie policzyć, zainwestuj kilka euro (choć nie sądzę, że to konieczne, ponieważ i tak nie będzie to model unikania podatków, a raczej inwestycja kapitałowa, która przynosi zysk w obliczu tak niskich stóp procentowych w stosunku do wzrostu cen, wynikającego z przymusowej egzekucji). Poradź się swojego doradcy podatkowego! Dzięki programowi WISO Sparbuch 2010 mogę przybliżone obliczenia dla moich klientów, ale to nie zastąpi konsultacji z doradcą podatkowym! Jak możemy Ci pomóc zalecić odpowiednią cenę wywoławczą?? Istnieje ekspertyza, na podstawie której w pierwszym spotkaniu nieruchomość nie będzie sprzedana za mniej niż 70% tej wartości. Musisz zdecydować, czy jesteś gotów zapłacić tę cenę, czy nie! Przede wszystkim sprawdź, czy są inni oferenci, którzy być może zaoferują więcej! Wartość nieruchomości na pewno powinna być taka, ponieważ w przeciwnym razie rzeczoznawca nie ustaliłby tej wartości!

Napisany przez rech
Cześć!

Dzięki za odpowiedź. Nie miałem na myśli gotowego programu, ale raczej analizę opłacalności, którą można przeprowadzić na papierze i ołówku (lub po prostu w Excelu). Na podstawie obliczeń powinno się oszacować maksymalną cenę zakupu.

Kupiłbym mieszkanie tylko wtedy, gdy transakcja przyniesie zysk nawet po odliczeniu podatków.

Opinia rzeczoznawcy wycenia wartość na 38000, ale sprzedająca osoba nie chce sprzedać mieszkania poniżej 42000, twierdząc, że opinia rzeczoznawcy nie nadąża za aktualnym rynkowym cenami. I ma pewnie rację.

Oto przegląd opłacalności, tak jak to sobie wyobrażam. Może ktoś ma ochotę się temu przyjrzeć:
https://www.bilder-hochladen.net/files/cjuv-y-jpg.html

Po prawej stronie tabeli znajduje się wartość netto bieżąca (na przestrzeni 26 lat), która wynosi 44000 EUR. Czy to mniej więcej pasuje, czy brakuje czegoś istotnego? Stawka podatkowa wynosi 42%, nie uwzględniono wzrostu wartości nieruchomości i czynszów.

Z góry dziękuję.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata