Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy opłaca się ubezpieczenie zdrowotne w określonej branży?

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

jestem ubezpieczony w Pronova BKK i pracuję jako pedagog specjalny w placówce dla młodych dorosłych z niepełnosprawnościami.

Uważam, że świadczenia oferowane przez Pronova, podobnie jak większość innych dużych kas chorych, nie są szczególnie hojne i nie zawsze pasują do moich potrzeb.

Kiedyś istniały kasy chorych, które skupiały głównie członków określonej branży zawodowej.

Czy takie kasy funkcjonują nadal i czy świadczenia tych kas są bardziej dopasowane do zawodów ich członków?

Kto zna taką kasę i może mi ją podać?

Napisany przez neugierig
Usługi, które muszą świadczyć ubezpieczenia zdrowotne są uregulowane w SGB V. Ponadto każde ubezpieczenie zdrowotne oferuje pewne dodatkowe korzyści w zależności od swojej sytuacji finansowej. Jedni płacą trochę więcej za badania profilaktyczne, inni z kolei zwracają koszty za leczenie alternatywne. Jednak te dodatkowe świadczenia stanowią zaledwie około 5% ogólnych świadczeń.

Rzeczywiście, nie ma tam dużych różnic. Przy wyborze ubezpieczenia zdrowotnego raczej zwróciłbym uwagę na sytuację finansową. Ubezpieczyciele z dużą liczbą członków, posiadający dobrą sytuację finansową, nie muszą tak szybko wprowadzać dodatkowych składek, jak ci, którzy są mniej zamożni. Gdy jednak wprowadzone są dodatkowe składki, wielu przejmuje się do innych ubezpieczycieli. W ten sposób ubezpieczyciel z dodatkowymi składkami traci wpływy ze składek, a problemy stają się jeszcze większe. Najlepszym przykładem jest CityBKK.

Napisany przez Jakob Cyll
Cześć Kater,

najpierw chcę podzielić się z tobą moją ciekawością. Wszystkie kasy chorych muszą oferować ustawowy katalog świadczeń. Poza tym różnią się niewiele.

Niemniej jednak istnieje wiele kas chorych, które tradycyjnie szukają bliskości do firm lub branż.

Na przykład Kasa Chorych Górnicza związana jest z górnikami.
Wiele kas BKK jest blisko twoich firm (np. BKK Miele, BKK Siemens, BKK Oetker)

Jeśli chodzi o twój sektor, przychodzi mi spontanicznie na myśl BKK Heilberufe.

Więc:

Tak, istnieją jeszcze kasy chorych z przynależnością
Nie, obecnie są one otwarte dla wszystkich
Tak, świadczenia powyżej tego, co przewiduje ustawa, się różnią
Ale proszę nie pokładać zbyt wielkich nadziei, że świadczenia, jak to ująłeś, pozostaną skromne, niezależnie od tego, którą kasę chorych wybierzesz.

Jeśli nie jesteś zadowolony z usług w ramach ubezpieczenia zdrowotnego GKV, warto rozważyć prywatne ubezpieczenie uzupełniające. Oferuje ono znacznie wyższe świadczenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata