Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Jak często można zmieniać umowę Riester?

Napisany przez ADMCI4
Cześć! Wiem, że to nie jest optymalne, ale chciałbym ponownie zmodyfikować mój istniejący obecnie kontrakt Riester. Zrobiłem to już raz, około 6 miesięcy temu. Wtedy zmieniłem zwykły kontrakt oszczędnościowy Riester na kontrakt mieszkaniowy Riester. Wtedy nie byłem pewien, czy to ma sens, ale zostałem przekonany. Obecnie nie potrzebuję już kontraktu mieszkaniowego Riester, ponieważ zerwałem z moją dziewczyną i obecnie nie chcę mieć żadnej własności. Chciałbym więc ponownie zmienić kontrakt na zwykły kontrakt Riester. Czy jest to możliwe w ciągu roku? I czy jest to możliwe więcej niż raz??? Pozdrowienia, Mick

Re: Jak często można zmieniać umowę Riester?

Napisany przez Gerd
Zmiana jest całkowicie niemożliwa. Zawsze jest to nowa umowa, która zaczyna się od zera. Można przenieść wartość wykupu i dodatki do nowej umowy. Jednakże również wiąże się to z kosztami. Pośrednicy zawsze mówią o zmianie umowy, co jest po prostu nieprawdą.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata