Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Czy waluty są bardziej bezpieczne niż akcje?

Napisany przez ADMCI4
Ponieważ nie znam się zbyt dobrze ani na giełdzie, ani na rynku walutowym, postanowiłem zwrócić się do tej wspaniałej społeczności, aby uzyskać więcej informacji. Chciałbym zainwestować około 2000 euro w celu pomnożenia kapitału. Najprawdopodobniej najszybciej można to zrobić poprzez inwestowanie w akcje lub waluty. Niedawno przeczytałem, że rynek walutowy jest znacznie bardziej atrakcyjny niż giełda.

Dlaczego tak jest?

Czy jest łatwiejszy do oszacowania i w tej kwestii bardziej bezpieczny?

Chciałbym nie pogubić się w mojej pierwszej inwestycji i wszystko zachować jak najbardziej przejrzyste. Czy mam większe szanse, jeśli kupię waluty?

Napisany przez 2Bolitho
Po pierwsze, serdecznie witaj. Przy Twoim poście jesteś już na właściwej drodze. Przed inwestycją stoi bowiem proces podejmowania decyzji. Chociaż decyzje są często podejmowane również na podstawie intuicji, istotną rolę odgrywa również wiedza fachowa. Nie sądzę, że chcesz w jakikolwiek sposób zainwestować 2 000 EUR. Już dokonałeś pewnego wyboru, wybierając akcje i waluty. Jednak pytanie brzmi, czy nie powinieneś również rozważyć innych alternatyw, takich jak fundusze, metale szlachetne i obligacje, które mogą być znacznie lepsze dla Twojej indywidualnej sytuacji. Aby móc to ocenić, musisz zapoznać się z różnymi formami inwestycji i zacząć je rozumieć. Po tym decyzja stanie się prostsza. Ale zawsze pozostaje to Twoja decyzja, czy podejmujesz ją na podstawie własnej wiedzy czy też na podstawie wskazówek od osób zupełnie obcych. Tak więc Twoją następną inwestycją powinien być czas. Czas na naukę. Chcesz zarówno pomnażać swoje pieniądze, jak i pisać o bezpieczeństwie. Obie te rzeczy są bardzo trudne do pogodzenia. Ogólnie rzecz biorąc, im większe szanse na zysk z każdej inwestycji, tym większe ryzyko. Ważne jest rozsądne planowanie oraz inteligentne inwestowanie. Osobiście uważam, że ani akcje, ani waluty nie są dobrą inwestycją na początek. Rynek walutowy jest bardzo złożony i wymaga dużego zrozumienia. W przypadku akcji kapitał początkowy jest dość niski. Aby zróżnicować ryzyko, inwestycje w akcje powinny być podzielone na co najmniej 3-5 tytułów. Zakup akcji staje się jednak opłacalny dopiero od kwoty około 1 000 EUR, ponieważ w przeciwnym razie opłaty są stosunkowo wysokie. Fundusze akcji lub ETF-y (np. fundusze indeksowe np. na DAX) mogą być dla Ciebie bardziej pomocne na początek, dopóki nie zgromadzisz odpowiedniego kapitału. To da Ci również czas na naukę. Ponadto powinieneś rozważyć stopniowe budowanie pozycji w różnych klasach inwestycyjnych. To również zmniejsza ryzyko. Optymalne byłoby, gdybyś poza kapitałem początkowym odkładał comiesięczną kwotę na budowę swojego majątku. Możesz zaoszczędzić ten wkład na koncie oszczędnościowym, aż zdecydujesz się na inwestycję w akcje itp. Na przykład 10 miesięcy po 100 EUR, a następnie zakup akcji za 1 000 EUR. Mam nadzieję, że mogłem Ci pomóc. Chętnie służę pomocą w razie dodatkowych pytań.

Napisany przez Sergio
Cześć!

Jeśli chcesz jakoś zainwestować w waluty lub akcje, to kwota 2000€ Ci nie pomoże - stracisz ją.
Sam pracuję z walutami. Mam już trochę doświadczenia w akcjach i jedno mogę ci jasno powiedzieć: bez dyscyplinowanej i skrupulatnej przygotowanego nie masz czego szukać na obu rynkach. Rynek walutowy jest bardziej zmienny i dlatego oferuje więcej możliwości w krótszym czasie. Zarówno akcje, jak i waluty wymagają dobrej wiedzy specjalistycznej oraz dużego doświadczenia, aby odnieść sukces. Istnieją konta demonstracyjne do handlu akcjami oraz konta demo do handlu walutami. Dopóki nie znasz dobrze rynku, na którym chcesz działać, i nie możesz wykazać się kilkumiesięczną udaną aktywnością handlową na papierze wartościowym, nie powinieneś zaczynać inwestowania prawdziwymi pieniędzmi.

Osobiście zdecydowałem się na handel walutami. Od jakiegoś czasu mogę handlować z zyskiem. Czyli mogę zacząć korzystać z prawdziwych pieniędzy. Apropos: Interesuję się handlem walutami od ponad roku i prawie codziennie ćwiczę. Osoby, które poświęcają się temu na pełen etat, potrzebują co najmniej sześciu miesięcy, zanim zaczną działać z prawdziwymi pieniędzmi, a nawet wtedy muszą ponieść wiele lekcji związanych z rzeczywistymi stratami - dopiero wtedy są w stanie powrócić na właściwą drogę i utrzymać swoje straty w ryzach.

Więc najpierw odłóż te 2000€ na bok i ucz się. Gdy poczujesz się pewnie, możesz wyciągnąć tysiąc euro na handel walutami. Będą one równie skuteczne jak dwa razy tyle. W przypadku zwrotów nie ma znaczenia, czy zaczynasz z 1000 czy 2000 euro, ale ma znaczenie, czy trwonisz 1000 czy 2000 euro. Jeśli zdecydujesz się na rynek akcji, powinieneś naprawdę jeszcze nieco zaoszczędzić. Jeśli jednak zagłębisz się w temat, sam dowiesz się, ile powinieneś zainwestować na początek. Co ciekawe, istnieje wielu daytraderów, którzy handlują zarówno walutami, jak i akcjami, ale to są jednak różne dziedziny, które wymagają różnych specjalistycznych umiejętności.

No więc mam nadzieję, że - nawet jeśli byłeś tu jako gość - przeczytasz odpowiedzi tutaj.

Napisany przez 2Bolitho
Jesteśmy już prawie zespołem, Sergio. :-)

Napisany przez Sergio
No to dawaj, mamy jeszcze wiele do zrobienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata