Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Czy mogę nalegać na oświadczenia maklera ubezpieczeniowego?

Napisany przez ADMCI4
Dobry wieczór wszystkim,
trzy miesiące temu kupiliśmy Dom od osoby prywatnej i początkowo dla prostoty przejęliśmy także jej ubezpieczenie budynku mieszkalnego.
W rozmowie z naszym agentem ubezpieczeniowym zaproponował nam ofertę, której trudno odmówić. Obiecał nam także, że w tym kontrakcie nie będziemy mieli żadnej składki własnej.
Jednak gdy przyszła polisa ubezpieczeniowa, to został w niej uwzględniony udział własny w wysokości 700 euro. Nie zgadzamy się z tym. Inne ubezpieczenie już jednak wypowiedzieliśmy.
Czy możemy nalegać na obietnice naszego agenta?

Napisany przez 2Bolitho
Cześć, na pewno istnieje protokół doradczy lub oferta. Co tam jest napisane?

Napisany przez Mike Spezi
Cześć,

niestety odwołanie się do werbalnych zapewnień maklera mało pomoże.

Jak pisze Bolitho, decydujące są umowy zawarte w wniosku lub dokumencie doradczym. Podpisałeś je świadomie lub nieświadomie, a zatem przyjąłeś do wiadomości lub zaakceptowałeś. Jeśli udokumentowano udział własny i potwierdziłeś to swoim podpisem, być może będzie trudno domagać się realizacji ustnych zapewnień maklera lub udowodnić je.

Kiedy został podpisany wniosek lub kiedy została dostarczona polisa? W ramach określonych terminów możesz odwołać wniosek - umowę. Prawdopodobnie ten termin już minął. Być może porozmawiaj ponownie z maklerem, czy można dokonać zmiany umowy zgodnie z Twoimi życzeniami i jaki dodatkowy składka zostanie pobrany bez udziału własnego.

Jeszcze jedno słowo na temat udziału własnego. Nie zawsze trzeba go uważać za wadę. Trzeba tutaj policzyć, ile więcej płacę rocznie bez udziału własnego. Następnie porównuje się to z średnią możliwością wystąpienia szkody. Jeśli więc bez udziału własnego, na przykład przez 5 lat, płacę dodatkowe 150 euro składki rocznie (750 euro), ale nie muszę regulować szkód, to umowa z udziałem własnym jest już uzasadniona. Oczywiście, to obliczenie jest względne. Jeśli jednak w krótkim czasie nastąpi więcej szkód, to oczywiście ten przykład przestaje się opłacać.

Pozdrowienia
mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata