Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Wypowiedzenie krótko przed wprowadzeniem pracy w skróconym wymiarze czasu pracy.

Napisany przez Christian76
Cześć,

czy przypadkiem ktoś z was nie zna się na skróconym czasie pracy (Kurzarbeit)? Mam taki problem: Zostałem zwolniony na początku lata, pracowałem jako murarz, a krótko po moim odejściu moi byli koledzy otrzymali zasiłek dla pracowników skracających czas pracy. Zgodnie z moim zwolnieniem, zostałem zwolniony z przyczyn ekonomicznych, ponieważ sytuacja z zamówieniami była bardzo zła. TERAZ dowiedziałem się od starego kolegi, że po prostu przełączyli się na skrócone godziny po moim odejściu. Obecnie próbuję dowiedzieć się, czy mam jakieś roszczenia z tego tytułu? Znalazłem coś bardzo interesującego na ten temat: dotyczy on dokładnie prawa pracy dotyczącego wynagrodzenia w branży budowlanej - praktycznie to samo co w moim przypadku, z tym że teraz znów pracuję. Jednak byłem bez pracy od maja do sierpnia, czyli prawie w tym samym okresie, kiedy zaczęło się skracanie czasu pracy. Ale znalazłem coś na stronie internetowej urzędu pracy, gdzie napisano, że skrócony czas pracy w branży budowlanej był wypłacany tylko do 31.03.

Teraz mam tylko potwierdzenie od kolegi, że dostali oni zasiłek dla pracowników skracających czas pracy, ale latem. Niestety nie mogę znaleźć niczego innego i nie wiem, czy to możliwe, że mieli skrócony czas pracy latem?

Czy ktoś tutaj może coś więcej o tym wiedzieć? Bardzo bym się cieszył, bo nie chcę dzwonić do starego miejsca pracy i pytać... ale wydaje mi się dziwne, że zostałem zwolniony z przyczyn ekonomicznych, a krótko po tym wszyscy dostali zasiłki na skrócony czas pracy -?!

Czekam na Wasze odpowiedzi

Re: Wypowiedzenie krótko przed wprowadzeniem pracy w skróconym wymiarze czasu pracy.

Napisany przez 2Bolitho
Zgaduję, że nie ma związku zawodowego u Was. Jako punkt kontaktowy w przypadku Twoich pytań zalecam rozmowę z agencją pracy lub specjalistą ds. prawa pracy.

Kwestią jest, czy stosunek pracy został zakończony zgodnie z prawem. Istnieje jednak termin 3 tygodni na wniesienie pozwu o ochronę przed zwolnieniem. Szczegóły może wyjaśnić tylko ekspert, który ma wszystkie dane (umowę o pracę, listę zwolnienia, ...).

Jutro, dziękuję za Twoją odpowiedź. Tak, właściwie chciałem również pójść do urzędu pracy, ale mam tak złe doświadczenia z doradcami tam, że naprawdę jest to dla mnie trudne. A tak naprawdę nie chcę sobie pozwolić na wynajęcie prawnika. Ale nie wiedziałem o skardze na zwolnienie z pracy, czyli czy to oznacza, że miałbym tylko 3 tygodnie na złożenie reklamacji po otrzymaniu wypowiedzenia?

Napisany przez 2Bolitho
Ale nie wiedziałem o możliwości złożenia pozwu o ochronę przed zwolnieniem, oznacza to, że miałbym tylko 3 tygodnie na złożenie pozwu po otrzymaniu wypowiedzenia?

3 tygodnie na złożenie pozwu przeciwko wypowiedzeniu. Czyli na podjęcie działań przeciwko niemu.

Przepraszam, miałem na myśli skarżyć się, a nie zwolnić się - ale i tak przegapiłem termin....

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata