Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Czy muszę zgłosić rozszerzony grono kierowców?

Napisany przez ADMCI4
Ok, około dwa lata temu zakupiliśmy drugi samochód, który jest zarejestrowany i ubezpieczony na mnie, ale jeżdżą nim moja żona i syn. Wtedy podaliśmy nas troje jako kierowców w ubezpieczeniu. Jednak teraz dziewczyna mojego syna również regularnie jeździ tym samochodem.

Czy konieczne jest, abym zgłosił ten poszerzony krąg kierowców do ubezpieczyciela, czy to nie ma znaczenia? Co się stanie, jeśli dziewczyna mojego syna spowoduje wypadek samochodowy? Czy ubezpieczenie i tak wypłaci odszkodowanie?

Re: Czy muszę zgłosić rozszerzony grono kierowców?

Napisany przez Reibold
Cześć, wspinaczu!

Tak jak opisałeś umowę, wszystko wskazuje na to, że ubezpieczyłeś ograniczony krąg kierowców. W takim razie powinieneś jak najszybciej dodać do listy schwiegertochter (synową). Czy kwota ubezpieczenia wzrośnie zależy od wieku tej pani oraz od dostawcy.

Jeśli dama nie jest wymieniona, a spowoduje wypadek, to ubezpieczenie musi pokryć koszty wypadku, przynajmniej te związane z drugą stroną. Jednak w umowie może być zastrzeżona kara umowna, którą wówczas musisz ponieść. Często są to koszty odpowiednie do rocznej składki lub stałe opłaty, np. 2 500 €.

Dokładne informacje dotyczące Twojej umowy znajdziesz w polisie.

Pozdrawiam

Alexander Reibold

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata