Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Co jest sprawdzane podczas oceny zdolności kredytowej?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim,

w zeszłym tygodniu po raz pierwszy w swoim życiu złożyłem wniosek o kredyt, ponieważ nie chciałem już mieć tak wysokiego debetu. Musiałem płacić za niego horrendalne odsetki. Pani w banku wyjaśniła mi, że najpierw muszą sprawdzić moją zdolność kredytową. Nie chciałem wyglądać na kompletnego durnia, więc nie zapytałem. Ale teraz chciałbym wiedzieć, co tak naprawdę jest sprawdzane podczas takiej oceny zdolności kredytowej. Czy weryfikowane są tam również informacje o pracodawcy i ewentualnie o wynajmującym?
Czy mogę zażądać informacji zwrotnej na temat tego, co bank o mnie dowiedział się?

Mikroba

Napisany przez 2Bolitho
Pracodawcy i wynajmujący nie są uwzględnieni. Ci przeprowadzą zapytanie w Schufie lub skorzystają z podobnej platformy. Jeśli masz konto osobiste w innej banku, możesz poprosić o informacje o sobie w twoim banku prowadzącym konto. Jednak i tutaj musisz wyrazić zgodę.

Napisany przez ELWMS
Procedura oceny zdolności kredytowej ma na celu uzyskanie przez bank informacji na temat prawdopodobieństwa, że jako kredytobiorca będziesz w stanie (i chętny) spłacać wymagane raty. Innymi słowy, jakie jest ryzyko niewypłacalności?!

Do tego należą m.in.:

- Informacje z Biura Informacji Gospodarczej dotyczące dotychczasowej obsługi kredytów (wcześniejsza pozytywna spłata kredytu nie jest uznawana jako negatywny czynnik),

- Sytuacja dochodów i wydatków: zestawienie dochodów i innych przychodów wobec wydatków takich jak czynsz, raty kredytów, ubezpieczenia, samochód, czyli ile masz pieniędzy (wszystkie przychody pomniejszone o zobowiązania i koszty utrzymania) do dyspozycji, by spłacić raty,

- Długość zatrudnienia,

- Sytuacja majątkowa i zadłużenia.

Pracodawca i wynajmujący nie zostaną zapytani o informacje.

Obecnie jest to uregulowane prawnie:

Raz w roku możesz bezpłatnie uzyskać samodzielne sprawozdanie od popularnych firm scoringowych, takich jak SCHUFA Holding lub Creditreform.

Wtedy będziesz nieco lepiej poinformowany o tym, co o Tobie jest przechowywane.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata