Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy osoba prowadząca działalność gospodarczą może pozostać w obowiązkowym ubezpieczeniu emerytalnym?

Napisany przez ADMCI4
Cześć ludzie

Pracowałem teraz 20 lat jako pracownik techniczny w dużej firmie.
Ale ponieważ planowane jest zwolnienie pracowników w przyszłości, wolałbym już teraz zadbać o swoje bezpieczeństwo i dlatego mam zamiar wkrótce otworzyć małą firmę ekspertyzową.
Ponieważ już od dawna płacę składki na ubezpieczenie emerytalne, wydaje mi się rozsądne, aby nadal pozostać w tym systemie.
Czy możecie mi powiedzieć, czy jest możliwe dobrowolne płacenie składek na ubezpieczenie emerytalne jako osoba samozatrudniona?

Pozdrowienia Sevket

Re: Czy osoba prowadząca działalność gospodarczą może pozostać w obowiązkowym ubezpieczeniu emerytalnym?

Napisany przez Naseweis
Cześć Sevket, r n r n Oczywiście możesz nadal płacić składki do ubezpieczenia emerytalnego. Jednak nie będzie to opłacalne, ponieważ aby utrzymać takie samo świadczenie emerytalne, musisz płacić podwójną składkę, ponieważ odpada udział pracodawcy. Ale zdecydowanie powinieneś opłacać składkę na istniejące ubezpieczenie od niezdolności do pracy (maks. około 90 € miesięcznie). R n r n Zamiast składek do ubezpieczenia emerytalnego państwowego, poleciłbym ci budowę swojego systemu zabezpieczenia emerytalnego poprzez prywatne ubezpieczenie emerytalne lub Rürup-Rente. R n r n Pozdrowienia!

Napisany przez EasyD
Jakie, Pańskim zdaniem, jest to, co czyni ustawową rentę dla inwalidów niezbędną?

Napisany przez Mike Spezi
To też mnie interesuje!?

Bez znajomości wysokości już uzyskanych świadczeń, czy istnienia prywatnego ubezpieczenia na życie, lub możliwości zaciągnięcia nowego ubezpieczenia z kapitałem wykorzystując dobrowolne składki do ZUS i ...i...i...

O ile mi wiadomo, dobrowolna minimalna składka do ZUS dla osób prowadzących działalność gospodarczą wynosi 79,60 euro.

Pozdrawiam
Mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata