Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy mogę przenieść środki z ubezpieczenia na życie na inny kontrakt?

Napisany przez ADMCI4
Hej tutaj w forum,

Mam jeszcze polisę na życie, ale nie mogę już kontynuować jej opłacania, ponieważ moje dochody znacząco zmalały, a także mam już zawartą umowę Riester. Chciałbym zrezygnować z ubezpieczenia, ale nie wypłacić pieniędzy, tylko je wpłacić na umowę Riester, jeśli to możliwe. Wtedy miałbym tam większe zabezpieczenie, a mimo to musiałbym obsługiwać tylko jedną umowę, co bardzo by mnie finansowo odciążyło.

Czy wiecie, czy jest to ogólnie możliwe i czy przy rezygnacji z ubezpieczenia na życie mogę również ponieść mniejsze straty?

Pozd., Przyjaciel emerytur

Napisany przez Gerd
To możliwe, ale czy jest to sensowne, wątpię. Jeśli ubezpieczenie zostało zawarte przed 01.01.2005 r., wypłata po 12 latach trwania jest zwolniona z podatku. Wszelkie środki pochodzące z konta Riester są w pełni opodatkowane. Dodatkowa wpłata na konto Riester ponownie wiąże się z opłatą za zamknięcie, ponieważ suma pieniędzy przy zawieraniu ubezpieczenia Riester nie była jeszcze znana. Ogólnie rzecz biorąc, to działanie przynosi straty. Moja sugestia: zachować bezpłatnie składki i zostawić pieniądze tam, gdzie są.

Napisany przez Empfehler
Cześć Przyjacielu Emerytalny, Istnieje możliwość, że od przyszłego miesiąca przejmę opłaty za Twoje ubezpieczenie na życie kapitałowe aż do zakończenia okresu trwania. Zostanie wypłacona także waloryzacja. Nadal będziesz w pełni ubezpieczony. Proszę skontaktuj się ze mną.

Napisany przez Rosengarten
Podaj kilka podstawowych informacji na temat umów. Kiedy zostały podpisane, ile zostało zapłacone, co obecnie zawierają.

Napisany przez Naseweis
Cześć, Przyjacielu Emerytalny,

kapitał z ubezpieczenia na życie nie może być przekazany na ubezpieczenie emerytalne Riester.

W przypadku umów zawartych przed 2005 rokiem możliwe jest zwolnienie podatkowe po 12 latach trwania umowy.

Wszystkie ubezpieczenia na życie zawarte po 01.01.2005 roku podlegają opodatkowaniu.

Mądrala

Napisany przez Gerd
Dlaczego wypłaconego kapitału nie można przelać na konto Riester?

tak jak zostało sformułowane, można to zrozumieć w ten sposób, że można bezpośrednio przenieść kapitał z jednego ubezpieczenia na inne? Czyli nie wypowiadać, wypłacać kapitał, wpłacać kapitał do nowego ubezpieczenia...ale bezpośrednią transmisję. Jeśli umowa została zawarta przed 2005 rokiem, to też uważam, że umowa Riestera prawdopodobnie nie może być lepsza. Oprócz straty podatkowej także brak wypłaty 100% kapitału na początku emerytury.

Napisany przez Naseweis

Dlaczego wypłacony kapitał nie może być przekazany do umowy Riester?

Jaki sens miałoby przeniesienie wypłaconego kapitału z ubezpieczenia emerytalnego/ na życie do Riester-Rente?

Proszę zauważyć: Riester-Renten podlegają pełnemu opodatkowaniu w wieku emerytalnym.

Zwykłe umowy emerytalne podlegają opodatkowaniu jedynie wartością zysku.

Ponadto maksymalna roczna składka oszczędnościowa wynosi 2100 €.

Pozdrawiam, Naseweis

Jeszcze jedna rzecz została zapomniana. Jeśli złożysz wypowiedzenie dotyczące takiej starej umowy przed dwunastym rokiem, to oczywiście zostanie Ci odprowadzony podatek (część zysku) przez ubezpieczyciela i przekazany do Urzędu Skarbowego. Zwolnienie z opłat rzadko jest naprawdę sensowne. W zależności od warunków umowy, rezygnują z minimalnego oprocentowania w tym czasie... w umowach znajdują się takie klauzule, w których na przykład oprocentowanie wynosi zaledwie 0,8% w przypadku zwolnienia od opłat.

Napisany przez Gerd
Proszę przeczytaj uważnie. Zauważyłem tylko, że to możliwe. Wyżej wyraziłem swoje zdanie na temat sensu lub nonsensu tej możliwości.

Napisany przez Naseweis

Proszę przeczytać ze zrozumieniem. Zauważyłem tylko, że jest to możliwe. Wyżej wyraziłem swoje zdanie na temat sensu lub bezsensu takiej możliwości.

Cześć Gerd,

Według mojej wiedzy, świadczenie z odpływu z ubezpieczenia z kapitału/renty nie może zostać przeniesione na umowę Riester.

Bardzo chciałbym poznać Pańskie uzasadnienie w tej sprawie.

Pozdrowienia

Napisany przez Gerd
Trochę trudny kolega. Tutaj nie chodzi o transfer, tylko o wpłatę. Dlaczego nie mogę wpłacić pieniędzy, które otrzymałem z mojego ubezpieczenia na życie na moje konto Riestera? Podaję ubezpieczycielowi numer konta i numer banku mojego konta Riestera oraz numer ubezpieczenia Riestera jako powód płatności. Co właściwie temu przeczy?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata