Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Jakie są opłaty za wypłatę gotówki kartą kredytową?

Napisany przez ADMCI4
Od niedawna mam kartę kredytową Visa. Jest o wiele łatwiej i wygodniej płacić nią podczas zakupów niż zawsze pilnować, czy mam przy sobie wystarczająco dużo gotówki. Ostatnio znalazłem się jednak w sytuacji, w której w sklepie nie mogłem zapłacić kartą kredytową.

Byłem już blisko tego, żeby wypłacić gotówkę z bankomatu za pomocą karty kredytowej. Jednakże ponieważ nie wiedziałem, jak wysokie są opłaty za tę wypłatę, ostatecznie tego nie zrobiłem.

Czy ktoś może mi powiedzieć, jak wysokie są te opłaty i czy zawsze są one takie same? Dzięki, pozdrawiam

Napisany przez Doso
Nie są one jednolite, więc musisz samodzielnie sprawdzić to w swoim banku.

Napisany przez 2Escorpio

Nie są jednolite, więc musisz samemu sprawdzić w swoim banku.

Tak, to się zdarza od darmowych do 10% kwoty.

Napisany przez Ludwig24
Jeśli chodzi o karty kredytowe, to faktycznie dziwna sprawa. No cóż, może nie aż tak dziwna: instytucje finansowe po prostu dbają o to, aby zarabiać jak najwięcej pieniędzy na swoich stałych klientach. Zakładają, że ich klienci chcą korzystać z usług bankowych i kart kredytowych tylko w swoim banku, ponieważ nie ufają innym bankom lub unikają dodatkowej biurokracji.

To prowadzi do takich nieuzasadnionych opłat, jak opisujecie. Na przykład w banku Sparkasse miałem kartę kredytową, która była częścią mojego pakietu konta (czyli nie mogłem jej zrezygnować oddzielnie i musiałem ją płacić jako część opłat), a za tę kartę została mi naliczona opłata w wysokości 2,50 EUR za zdjęcie. Wtedy o wiele lepszym i bardziej przejrzystym rozwiązaniem wydały mi się profesjonalne oferty w internecie, np. www.gebuhrenfrei.net. Są one niezależne i przerzucają koszty na instytucje finansowe. Za korzystanie za granicą nie płaci się nic, podobnie jak za wypłacanie gotówki. Wydaje się, że jest tam również zawarta ubezpieczenie podróżne, ale jeszcze z tego nie korzystałem.

Pakiet konta w DKB to też dobra opcja, bardzo popularna w moim otoczeniu. Chyba jest w nim także karta kredytowa, z której można bezpłatnie wypłacać pieniądze za granicą. Trzeba po prostu zdecydować, czy chce się cały pakiet konta, czy tylko kartę kredytową, wtedy opcja stand alone wydaje się bardziej opłacalna.

Napisany przez 2Escorpio

Z kartami kredytowymi jest naprawdę dziwna sprawa. No cóż, może nie do końca dziwna: Instytucje finansowe po prostu dbają o to, aby zarabiać dużo pieniędzy na swoich stałych klientach. Liczą na to, że ich klienci będą chcieli korzystać wyłącznie z usług swojego banku, jeśli chodzi o wszystko związanego z kontem i kartami kredytowymi, ponieważ nie ufają innym lub unikają dodatkowych biurokratycznych zachowań.

To prowadzi do takich nieuzasadnionych opłat, jak opisujecie. Na przykład miałem kartę kredytową w Sparkasse, która była wliczona w moją paczkę kontową (czyli nie mogłem jej zrezygnować osobno i musiałem w zasadzie za nią płacić) i musiałem zapłacić dodatkowo 2 euro 50 za opłatę za zdjęcie. O wiele lepsze i bardziej przejrzyste wydawały mi się profesjonalne oferty w Internecie, na przykład na www.gebuhrenfrei.net. Są one niezależne i przenoszą koszty na instytucje finansowe. Za korzystanie z karty za granicą nie płaci się nic, również za wypłacanie gotówki. Wygląda na to, że jest w tym zawarta ubezpieczenie podróżne, ale jeszcze z tego nie skorzystałem.

Pakiet kontowy DKB to także dobra sprawa, która cieszy się dużą popularnością w moim kręgu znajomych. Chyba jest tam również karta kredytowa, z którą można za darmo wypłacać pieniądze za granicą. Trzeba po prostu zdecydować, czy chce się mieć cały pakiet kontowy, czy tylko kartę kredytową, wtedy opcja stand alone (wyżej wspomniana) byłaby bardziej opłacalna.

Można to też krótko określić i nazwać po prostu wolnym rynkiem

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata