Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: 10 € i monety DM z banku

Napisany przez Meisterbriese
Cześć,

mam pytanie. Moi dziadkowie zawsze podarowywali mi na urodziny i Boże Narodzenie te 10€ oraz wtedy jeszcze 10 marek niemieckich w monetach od banku.
Teraz mam ich naprawdę dużo. Czy wartość tych monet wzrosła? Wiem, że były to monety srebrne, ale czysta wartość srebra 10€/DM nie była zawarta w monecie.

Czy mogę teraz, zakładając, że chcę je sprzedać, dostać więcej lub mniej pieniędzy z powrotem?

Napisany przez 2Bolitho
Czy monety są oficjalnym środkiem płatniczym? W takim razie możesz normalnie nimi płacić lub wpłacić je do banku. Ale dla pewności warto sprawdzić na Ebay i innych platformach. Tam szybko nabierzesz poczucia rynku.

Gdyby wszystcy sprzedawcy byli tak niewtajemniczeni w rynek złota, srebra i monet... No cóż, na szczęście jest ich nadal wystarczająco dużo, aby zapewnić wielu ludziom dodatkowe dochody.

Napisany przez ADMCI4
Monety można było kupić w banku za wartość nominalną, jednak w tym roku zawartość srebra została zredukowana, ponieważ cena srebra przekraczałaby cenę emisyjną. Wartość kolekcjonerska z pewnością wzrosła, zwłaszcza że niektórzy ludzie otrzymali rzekome wskazówki aby kupować takie monety ze względu na zawartość srebra z powodu kryzysu. Chociaż jeśli się policzy, to Maple Leaf może być nawet tańszy jeśli kogoś interesuje tylko srebro. Ja bym jeszcze poczekał, co zrobi gospodarka, być może wartość jeszcze trochę wzrośnie.

Napisany przez Olaf23

Cześć,

mam pytanie. Moi dziadkowie zawsze obdarowywali mnie na urodziny i Boże Narodzenie tymi monetami o nominale 10 € oraz wcześniej 10 marek niemieckich.
Teraz mam ich już sporo. Czy wartość tych monet wzrosła? Wiem, że były to monety srebrne, ale czysta wartość srebra w wysokości 10 €/DM nie była zawarta w monecie.

Czy jeśli chciałbym je sprzedać, dostanę w zamian więcej czy mniej pieniędzy?

Możesz zerknąć do odpowiednich sklepów numizmatycznych i porównać wartości. Sprawdź na przykład tutaj: https://www.muenzkontor.de/artikel-10...-0-2000-1.html Byłby to początkowy krok, który bym podjął. Być może znajdziesz tam swoje monety i przynajmniej będziesz mógł się zorientować w sytuacji.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata