Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: W jakim przypadku płaci ubezpieczenie zawodowe na wypadek niezdolności do pracy?

Napisany przez ADMCI4
Teraz mam 32 lata i zastanawiam się, czy teraz powinienem jeszcze wykupić ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy. Jestem inżynierem chemikiem i zarabiam całkiem nieźle. Chciałbym się jednak jakoś zabezpieczyć na wypadek awaryjny. Gdybym nie mógł wykonywać mojego zawodu albo przez pewien czas nie byłbym w stanie tego robić, poniosę duże straty finansowe. Dlatego chciałbym wiedzieć, kiedy dokładnie ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy wypłaca świadczenia. Czy obejmuje ono tylko sytuacje, gdy nie można już wykonywać zawodu, czy też w przypadku tymczasowych ograniczeń? Z poważaniem, Leroy

Re: W jakim przypadku płaci ubezpieczenie zawodowe na wypadek niezdolności do pracy?

Napisany przez EasyD
ubezpieczenie od niezdolności do pracy wypłaca świadczenia, jeśli nie są w stanie kontynuować wykonywania swojego ostatniego zajęcia w stopniu 50% lub więcej przez co najmniej sześć miesięcy.

Oznacza to, że świadczenia będą wypłacane nawet w przypadku tymczasowych ograniczeń, o ile spełniają powyższe kryteria.

W zależności od firmy ubezpieczeniowej i oferty, warto jednak dokładnie przyjrzeć się drobnym szczegółom lub skonsultować się z zaufanym ekspertem, aby znaleźć coś odpowiedniego dla siebie.

Napisany przez Peter Wolnitza
Cześć @Leroy,

KIEDY dokładnie ubezpieczenie od niezdolności do pracy wypłaca świadczenie, zależy od tego, co dokładnie jest określone w warunkach umowy, tj. JAK dany ubezpieczyciel definiuje niezdolność do pracy.

Kolega już podał jedną możliwą definicję.

Istnieją różnice między innymi w:
- procentowym stopniu, od którego uznaje się niezdolność do pracy i wypłaca się świadczenie
- przyczynami, które mogą prowadzić do niezdolności do pracy
- trwaniem, czyli jak długo niezdolność do pracy musi istnieć lub przewidywany okres trwania
- niektóre ubezpieczyciele wypłacają już świadczenie, jeśli niezdolność do pracy (AU) trwa dłużej niż 6 miesięcy. Uwaga: AU i BU mają różne definicje!

Mam nadzieję, że udało mi się rozwiązać kilka (nie)jasności

Pozdrowienia z Hesji

Napisany przez EasyD
Bardzo ważna uwaga, Panie Wolnitza. Witam Cię serdecznie na tym forum!

Dodatkowo chciałbym dodać coś na temat niezdolności do pracy lub do zarabiania, że należy dokładnie zwrócić na to uwagę podczas podpisywania umowy. Istnieją ubezpieczyciele, którzy oferują coś takiego pod nazwą ubezpieczenia od niezdolności do pracy, ale ostatecznie jest jedynie zabezpieczone coś w stylu niezdolności do zarabiania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata