Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy pomimo istniejącego kredytu.

Napisany przez andreas85auto
Cześć drodzy użytkownicy forum,

spędziłem teraz popołudnie czytając forum, ale jakoś nie znalazłem dokładnie tego samego problemu, który mam...

Oto co się dzieje:

Mam 26 lat, pracuję na czas nieokreślony (od listopada 2007) w dużej firmie i zarabiam 1620€ netto!

Dodatkowo pracuję jako samodzielny przedsiębiorca (praca dorywcza). Jak dotąd osiągam tutaj niewielkie dochody. Kiedy tylko mam czas, podejmuję prace za 400 €. Jednak obecnie skupiam się głównie na głównym dochodzie oraz nierównomiernych dochodach z działalności dorywczej.

Mieszkam od roku w wynajmowanym mieszkaniu. Właścicielka powiedziała mi kilka miesięcy temu, że istnieje opcja kupna mieszkania...

I to właśnie mnie teraz strasznie denerwuje, że gdy oprocentowanie jest rzekomo bardzo niskie, nie mogę z tego skorzystać... czy może jednak mogę?

Do tego mam już kredyt (młodzieńcze głupstwa, zakup samochodu, i tak dalej...) Zaczęty przed rokiem, spłacam miesięcznie 560€... (aktualny stan zadłużenia: 33000 € jeszcze do spłaty... Okres kredytowania: jeszcze 62 miesiące)

Cena mieszkania, które mogę kupić to około 110.000€ plus koszty notarialne itp.

Dotychczasowy czynsz wynosi 595 € z opłatami (z garażem, z wyłączeniem prądu)

Ponadto mam umowę oszczędnościową rozpoczętą pod koniec 2008 roku, w którą wpłacam co miesiąc 75€... (Bausparer wart 10.000€).

Niestety nie posiadam własnego kapitału... (lub posiadam 10.000€, które mogłyby być użyte na koszty notarialne...)

Teraz jako laik mam następujące pytania:

- Czy w ogóle mogę dostać kolejny kredyt na nieruchomość?
- Czy ewentualnie możliwe byłoby połączenie istniejącego kredytu z kredytem na nieruchomość, aby zmniejszyć ratę i wydłużyć okres spłaty? (np. 560€ z starego kredytu + np. 500€ z kredytu na nieruchomość = 1060€, zamiast 1060€ wtedy np. tylko 800€)

Jakie inne możliwości są jeszcze do rozważenia?

Jakoś lekko zniechęcony... :/

Będę bardzo wdzięczny za pomoc!!! =)

Pozdrawiam Andy

Napisany przez 2Bolitho
Nie ma powodu do zwątpienia, przecież nie grozi Ci wylądowanie na ulicy...

Nebenjoby i prace za 400 euro są uzgodnione z Twoim pracodawcą? W końcu może mieć wątpliwości, czy faktycznie wystarczająco oddajesz mu swoją siłę roboczą...

Czynsz nie jest taki zły, szczególnie jeśli nie masz dużych oszczędności na ewentualne naprawy czy coś w tym stylu. Lub patrz na Grecję, gdzie szybko wprowadzono podatek od nieruchomości. Jako młody człowiek masz o wiele większą elastyczność niż z własnym mieszkaniem. Ale kupno ma oczywiście swoje zalety.

Tak, oprocentowanie nadal jest bardzo korzystne. Słowo rzekomo nie jestem pewien, czy dobrze zrozumiałem, łatwo to sprawdzić.

Osobiście powiedziałbym, że zakup będzie trudny do zrealizowania. Bez innego kredytu byłoby to prawdopodobnie inaczej, także gdyby były dostępne środki własne. Ale nawet jeśli dostaniesz kredyt, nie będziesz długo mógł robić dużych skoków, a każda naprawa czy inwestycja zrobią w twoim planie finansowym duże dziury.

W tym tygodniu specjaliści od finansowania nieruchomości są tutaj. Na pewno będą w stanie udzielić bardziej wykwalifikowanych odpowiedzi. Mimo wszystko mam nadzieję, że trochę ci pomogłem.

Co mi jeszcze przychodzi do głowy: sprawdź ogłoszenia nieruchomości w lokalnej gazecie i porównaj ceny. Być może 110 000 euro jest zupełnie poza rynkiem. Powinieneś także sporządzić sobie bilans, czy kupiłbyś ten obiekt jako inwestycję kapitałową. Przy zakupie domu do własnego użytku emocje odgrywają dużą rolę, a mało jest racjonalnych powodów. Poprzez zmianę perspektywy możesz być w stanie nieco to zrównoważyć.

Nie ma powodu do zwątpienia, przecież nie grozi Ci bezdomność...

Oczywiście, że nie grozi mi bezdomność. Po prostu bardzo się z tego powodu wkurzam...

Cytat od Bolitho

Czy dodatkowa działalność gospodarcza i prace za 400 euro są uzgodnione z Twoim pracodawcą?

Pracodawca wie o obydwu i mam także pisemne potwierdzenie na ich wykonywanie.

Dziękuję za szybką odpowiedź!

Pozdrawiam, Andy

Napisany przez Naseweis
Cześć Andreasie,

niestety w Twoim tekście brakuje wielu istotnych informacji. Jesteś singlem, żonaty, masz dzieci? Gdzie znajduje się mieszkanie i ile ma metrów kwadratowych?

Czy cena jest atrakcyjna czy za wysoka, tego tutaj nikt nie jest w stanie ocenić. W każdym razie zalecałbym poświęcenie czasu na zakup mieszkania.

Czy wiesz już, czy chcesz zostać w tym miejscu? Patrząc na Twoje dochody, zakup nie wygląda zbyt dobrze. Załóżmy, że zarabiasz netto 1 620 € + 400 €, po odjęciu miesięcznego obciążenia w wysokości 560 € pozostaje 1 460 €, które można przeznaczyć na życie po odliczeniu kosztów zakupu w wysokości około 500 €.

Proszę zauważyć - mamy tutaj do czynienia z finansowaniem w 100%, a stopy procentowe będą trochę wyższe. Oczywiście nie możemy zapomnieć o dodatkowych kosztach związanych z mieszkaniami - na pewno możesz mi o nich powiedzieć. Oprócz wody, prądu, ogrzewania i innych.

Zaleciłbym najpierw odłożenie pewnej sumy pieniędzy, zanim zaczniesz rozważać zakup mieszkania lub domu.

Wiele pozdrowień!

Nasik

Jestem singlem, bez dzieci,

Ale widocznie, ze względu na wszystkie te wspaniałe czynniki, o których wspomniałeś, rzeczywiście zaciągnęłabym tak duże długi... masz rację...
Więc lepiej spłacać dotychczasowy kredyt... zaryzykować, że za kilka lat oprocentowanie będzie znacznie wyższe, ale przynajmniej będzie to bezpieczniejsze...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata