Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: ubezpieczenie emerytalne pracownicze

Napisany przez Asking75
Cześć,

zwracam się do użytkowników forum z następującym pytaniem.

Zawarłem ubezpieczenie emerytalne przez mojego dawnego pracodawcę (związane z oszczędnościami finansowymi). W międzyczasie zmieniłem pracodawcę i chciałem zrezygnować z powyższego ubezpieczenia i wypłacić zgromadzoną kwotę (po potrąceniu opłaty manipulacyjnej itp.).

Instytut ubezpieczeń poinformował mnie, że wypłata z tego typu ubezpieczenia przed terminem nie jest możliwa. Jedną z możliwości, które mam, jest pozostawienie ubezpieczenia do wieku emerytalnego, a następnie co miesiąc otrzymywanie wypłaty.

Czy to prawda? Ubezpieczyciel faktycznie blokuje możliwość wypłaty z wcześniejszym terminem i argumentuje, że z przyczyn prawnych nie jest to możliwe.

Zastanawiam się, czy istnieje rzeczywiście żadna możliwość wcześniejszej wypłaty, być może istnieje luka, z której można skorzystać?

Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenie?

Napisany przez Reibold
Dzień dobry! Ta polisa emerytalna należy do obszaru świadczeń emerytalnych pracodawcy i została dofinansowana przez państwo poprzez ulgi podatkowe i składki socjalne. Dlatego obowiązują dla niej określone zasady. Jedną z nich jest, że polisa nie może być wypowiedziana. Jednakże masz prawo kontynuować polisę u nowego pracodawcy. Jeśli ten nie wpłaca składek, mogą one jednak pozostać na Tobie. Niemniej jednak składki będą pobierane z dochodu brutto, co nadal przyniesie oszczędności. Być może jest to sensowne, ponieważ prawdopodobnie masz umowę, w której opłaty początkowe zostały pobrane w ciągu pierwszych 60 miesięcy. Dlatego obecnie polisa może być znacząco na minusie. Oczywiście, bez dokładnych danych nie można nic konkretnego stwierdzić. Porozmawiaj z pośrednikiem polisy i z nowym pracodawcą! Z poważaniem Alexander Reibold Agent ubezpieczeniowy i makler funduszy Neuburg an der Donau Tel: 08431 901290

Napisany przez Asking75
Szkoda, miałam nadzieję, że będę mogła anulować to zabezpieczenie, które tak naprawdę się nie opłaca. Ale jeśli naprawdę nie ma na to sposobu.... Byłoby bardzo szkoda.

Dziękuję za odpowiedź.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata