Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy dzięki Riesterowi szybciej uzyskam kredyt hipoteczny?

Napisany przez ADMCI4
Do tej pory nie interesowałem się inwestycjami takimi jak Riester,
ale mam umowę oszczędnościową na budowę i chciałbym kiedyś kupić
Dom.

Wiem, że muszę poczekać aż umowa oszczędnościowa na budowę dojdzie do dojrzewania,
zanim będę mógł otrzymać pożyczkę budowlaną.
Czy mogę uzyskać taką pożyczkę szybciej poprzez umowę Wohn-Riester?

Jakie dokładnie są zalety i kto zaleciłby mi
zawarcie takiej umowy w kontekście finansowania budowy?

Gerry

Re: Czy dzięki Riesterowi szybciej uzyskam kredyt hipoteczny?

Napisany przez obelix

Wiem, że muszę poczekać na uzyskanie przydziału w umowie oszczędnościowej na cele budowlane, zanim będę mógł otrzymać kredyt budowlany.

Cześć,

Ta podstawowa zasada jest prawdziwa. Ponieważ moment przydzielenia umowy oszczędnościowej na cele budowlane i potrzeba kapitału/potrzeba pieniędzy praktycznie nigdy nie występują jednocześnie, prawie każda umowa oszczędnościowa na cele budowlane jest finansowana z góry. Po przydzieleniu kredyt z góry zostanie spłacony. Jest to zupełnie normalny proces.

Cytat od Gerryego

Czy poprzez umowę Wohn-Riester można szybciej uzyskać taki kredyt?

jeśli dodatkowo płyną środki z Riester, co jest prawie zawsze przypadkiem, umowa oszczędnościowa na cele budowlane zostanie dość szybko uzupełniona i tym samym szybciej zostanie przydzielona.

Cytat od Gerryego

Jakie są dokładnie korzyści i kto zaleciłby mi, aby
zawrzeć taką umowę z myślą o finansowaniu budowy?

Ten, kto jest pewien, że chce nabyć nieruchomość do własnego użytku (budowa lub zakup) i nie może dodatkowo obsługiwać umowy oszczędnościowej Riester (zbyt drogie dla większości), w zasadzie jest dobrze doradzony w przypadku umowy oszczędnościowej WohnRiester. Oczywiście należy przy tym uwzględnić całe planowanie emerytalne i finansowanie ogółem.

Korzyścią jest to, że zarówno z rat kredytowych (wkłady oszczędnościowe lub spłatowe) obowiązkowych, jak i z otrzymywanych w ramach Riester dopłat oraz ewentualnych ulg podatkowych można skorzystać na raz. Przy odpowiednim zarządzaniu kredytem Dom można spłacić szybciej (hasło: Bezpłatne mieszkanie na emeryturze). Alternatywnie możliwa byłaby niższa miesięczna rata.

Dokładnie tak jak w przypadku wszystkich innych rent, oszczędności na emeryturę wykorzystane w ramach WohnRiester w wieku emerytalnym podlegają opodatkowaniu. Nie daj się tym zniechęcić. W okresie emerytalnym większość osób ma znacznie niższą stawkę podatkową niż w czasie aktywnego życia zawodowego.

WohnRiester jest jedynym produktem Riester, który w całości jest dostępny dla oszczędzającego przed jego okresem emerytalnym.

W tym poście

viewtopic.php?p=51430

napisałem kilka dodatkowych informacji na ten temat.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata