Wiem, że muszę poczekać na uzyskanie przydziału w umowie oszczędnościowej na cele budowlane, zanim będę mógł otrzymać
kredyt budowlany.
Cześć,
Ta podstawowa zasada jest prawdziwa. Ponieważ moment przydzielenia umowy oszczędnościowej na cele budowlane i potrzeba kapitału/potrzeba pieniędzy praktycznie nigdy nie występują jednocześnie, prawie każda umowa oszczędnościowa na cele budowlane jest finansowana z góry. Po przydzieleniu
kredyt z góry zostanie spłacony. Jest to zupełnie normalny proces.
Cytat od Gerryego
Czy poprzez umowę Wohn-Riester można szybciej uzyskać taki
kredyt?
jeśli dodatkowo płyną środki z Riester, co jest prawie zawsze przypadkiem, umowa oszczędnościowa na cele budowlane zostanie dość szybko uzupełniona i tym samym szybciej zostanie przydzielona.
Cytat od Gerryego
Jakie są dokładnie korzyści i kto zaleciłby mi, aby
zawrzeć taką umowę z myślą o finansowaniu budowy?
Ten, kto jest pewien, że chce nabyć nieruchomość do własnego użytku (budowa lub zakup) i nie może dodatkowo obsługiwać umowy oszczędnościowej Riester (zbyt drogie dla większości), w zasadzie jest dobrze doradzony w przypadku umowy oszczędnościowej WohnRiester. Oczywiście należy przy tym uwzględnić całe planowanie emerytalne i finansowanie ogółem.
Korzyścią jest to, że zarówno z rat kredytowych (wkłady oszczędnościowe lub spłatowe) obowiązkowych, jak i z otrzymywanych w ramach Riester dopłat oraz ewentualnych ulg podatkowych można skorzystać na raz. Przy odpowiednim zarządzaniu kredytem
Dom można spłacić szybciej (hasło: Bezpłatne mieszkanie na emeryturze). Alternatywnie możliwa byłaby niższa miesięczna rata.
Dokładnie tak jak w przypadku wszystkich innych rent, oszczędności na emeryturę wykorzystane w ramach WohnRiester w wieku emerytalnym podlegają opodatkowaniu. Nie daj się tym zniechęcić. W okresie emerytalnym większość osób ma znacznie niższą stawkę podatkową niż w czasie aktywnego życia zawodowego.
WohnRiester jest jedynym produktem Riester, który w całości jest dostępny dla oszczędzającego przed jego okresem emerytalnym.
W tym poście
viewtopic.php?p=51430
napisałem kilka dodatkowych informacji na ten temat.