- wt sty 10, 2012 10:45 pm
Cześć Społeczności Forów Finansowych,
Moi przyjaciele i ja chcielibyśmy możliwie szybko spełnić marzenie o własnym domu.
Ale najpierw aktualna sytuacja:
Ja (24 lata): Roczne wynagrodzenie 45000€, tendencja do silnego wzrostu.
Dziewczyna (22 lata): Roczne wynagrodzenie 20000€.
Obecnie mieszkamy w wynajmowanym mieszkaniu. Moim zdaniem to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Prawdopodobnie dlatego, że nie jestem przyzwyczajony do wynajmowania mieszkania od mojego domu rodzinnego. Płacę miesięcznie 600€, w tym wszystkie opłaty dodatkowe.
Ja sam odkładam każdego miesiąca 500€ na konto oszczędnościowe i zawsze zostaje mi trochę pieniędzy. Od półtora roku odkładam płacę na Riesterfondy w wysokości 165€ miesięcznie. Jednocześnie, półtora roku temu podpisałem umowę na oszczędzanie w ramach planu dla pracowników z kwotą 15000€, aby otrzymać 27€ miesięcznie. Inne kapitały własne: 2 miesiące temu kupiłem AUDI za 17000€ (nie wiem, czy to liczy się jako kapitał).
Moja dziewczyna także od półtora roku oszczędza na Riesterfondach 60€ miesięcznie. Dodatkowo, półtora roku temu podpisała umowę oszczędnościową na kredyt mieszkaniowy z kwotą 20000€, do której wpłaca 100€ miesięcznie. Inne kapitały własne nie istnieją.
To były nasze AKTYWA.
Moim pomysłem jest teraz zbudować Dom na dość dużej działce moich rodziców. Jeszcze nie zbadałem, ile pieniędzy będę potrzebował, ale zakładam teraz, że będzie to między 250 000 a 300 000€.
Ale teraz problem polega na tym, że poza tym nie posiadamy własnego kapitału. Czy w takim razie w ogóle możliwe jest uzyskanie kredytu o takiej wysokości z dość dobrą stopą procentową? Jak powinniśmy się ustawić finansowo, jeśli chcemy zacząć budować w połowie przyszłego roku? Szczególnie z uwzględnieniem naszych umów oszczędnościowych na kredyt mieszkaniowy.
Mam nadzieję, że możecie mi tutaj trochę pomóc.