Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie własnego domu z niewielkim kapitałem własnym.

Napisany przez rock86
Cześć Społeczności Forów Finansowych, Moi przyjaciele i ja chcielibyśmy możliwie szybko spełnić marzenie o własnym domu. Ale najpierw aktualna sytuacja: Ja (24 lata): Roczne wynagrodzenie 45000€, tendencja do silnego wzrostu. Dziewczyna (22 lata): Roczne wynagrodzenie 20000€. Obecnie mieszkamy w wynajmowanym mieszkaniu. Moim zdaniem to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Prawdopodobnie dlatego, że nie jestem przyzwyczajony do wynajmowania mieszkania od mojego domu rodzinnego. Płacę miesięcznie 600€, w tym wszystkie opłaty dodatkowe. Ja sam odkładam każdego miesiąca 500€ na konto oszczędnościowe i zawsze zostaje mi trochę pieniędzy. Od półtora roku odkładam płacę na Riesterfondy w wysokości 165€ miesięcznie. Jednocześnie, półtora roku temu podpisałem umowę na oszczędzanie w ramach planu dla pracowników z kwotą 15000€, aby otrzymać 27€ miesięcznie. Inne kapitały własne: 2 miesiące temu kupiłem AUDI za 17000€ (nie wiem, czy to liczy się jako kapitał). Moja dziewczyna także od półtora roku oszczędza na Riesterfondach 60€ miesięcznie. Dodatkowo, półtora roku temu podpisała umowę oszczędnościową na kredyt mieszkaniowy z kwotą 20000€, do której wpłaca 100€ miesięcznie. Inne kapitały własne nie istnieją. To były nasze AKTYWA. Moim pomysłem jest teraz zbudować Dom na dość dużej działce moich rodziców. Jeszcze nie zbadałem, ile pieniędzy będę potrzebował, ale zakładam teraz, że będzie to między 250 000 a 300 000€. Ale teraz problem polega na tym, że poza tym nie posiadamy własnego kapitału. Czy w takim razie w ogóle możliwe jest uzyskanie kredytu o takiej wysokości z dość dobrą stopą procentową? Jak powinniśmy się ustawić finansowo, jeśli chcemy zacząć budować w połowie przyszłego roku? Szczególnie z uwzględnieniem naszych umów oszczędnościowych na kredyt mieszkaniowy. Mam nadzieję, że możecie mi tutaj trochę pomóc.

Napisany przez 2Bolitho
Mały film, aby zaprezentować inne spojrzenie: Czy wynajem czy własność? Peter Zwegat i Dirk Müller u Markusa Lanza! Bananowa republika - YouTube W przeciwnym razie zapiszcie dokładnie, co planujecie zrobić. Ze wszystkimi obecnymi dochodami i wydatkami. Następnie sprawdźcie w internecie, ile kosztuje kredyt i jaka będzie miesięczna rata. Na tej podstawie opracujcie możliwy scenariusz budowy domu. Ponownie uwzględnijcie wszystkie dochody i wydatki. Nie zapomnijcie o budowaniu rezerw na utrzymanie substancji budynku albo nowy samochód, wakacje i inne rzeczy. Następnie udajcie się do 2-3 banków lokalnych i zapytajcie o oferty. Lepszego przeglądu nie dostaniecie.

Napisany przez NaTwoim13
Hej Rock86, moim zdaniem oszczędzają na siebie ubodzy, a do tego dochodzi czynsz, który na pewno nie zmniejszy się. Jeśli chodzi o dochód w połączeniu z dokonanymi przez Ciebie oświadczeniami dotyczącymi Twojego zachowania oszczędnościowego i konsumpcyjnego (zapłata za samochód gotówką, różne lokaty oszczędnościowe, mimo to nadal nadwyżka), moim zdaniem nie ma wątpliwości, że myśl o zakupie nieruchomości jest dla Ciebie słusznym krokiem. Uzyskanie zgody na finansowanie nie będzie problemem na podstawie udzielonych informacji, między innymi dlatego, że posiadasz kapitał własny w lokatach oszczędnościowych (na tyle, na ile nie jest to konieczne ze względu na niski poziom oprocentowania) oraz Twój dochód i sposób konsumpcji (z tego co widać) są uporządkowane i dobre. Porozmawiaj również z rodzicami, jak radzili sobie z obciążeniami i własnością, jak się czuli i jakie problemy się pojawiły. Proszę weź pod uwagę, że Twoi rodzice spełnili swoje marzenie o własnym domu przy znacznie wyższej stopie procentowej! Zapoznaj się zarówno z liczbami i ewentualnościami, jak i z komfortem i rosnącą jakością życia i mieszkania dzięki własnemu, indywidualnemu domowi! Wniosek o oferty od 2-3 banków lokalnych jest właściwym krokiem, następnie porównaj warunki i koncepcje z pośrednikami finansowymi, takimi jak my, a najlepszy i najbardziej godny zaufania niech Cię poprowadzi, jeśli zdecydujesz się na zakup nieruchomości!!

Napisany przez kathrin
Mam podobne dochody (65 000 euro rocznie), a mój partner życiowy zarabia jeszcze więcej (35 000 euro). Jednak już od około 1,5 roku pracuję jako samodzielny przedsiębiorca. Nie jesteśmy małżeństwem. Posiadamy również oszczędności w wysokości 35 000 euro. Pierwszy bank odrzucił moje podanie ze względu na moją działalność gospodarczą. Czy warto zasięgnąć innych opinii, czy też finansowanie jest wykluczone przy okresie samozatrudnienia poniżej 3 lat? Mam czystą historię kredytową w SCHUFA, bez negatywnych wpisów. Dziękuję. Pozdrawiam serdecznie, Kathrin

Napisany przez Naseweis
kathrin pisze: Mam podobne dochody (roczny dochód 65 000 euro), a mój partner życiowy ma jeszcze więcej niż wymieniony (35 000 euro). Jednak od około 1,5 roku prowadzę własną działalność gospodarczą. Nie jesteśmy małżeństwem.
Czy nieruchomość ma być finansowana przez obu partnerów? Czy partner życiowy również prowadzi działalność gospodarczą? Czy bankowi został przedstawiony bilans (rachunek zysków i strat)?

Napisany przez kathrin
Cześć sprawdziwiarzu, mój partner nie jest samozatrudniony. Bankowi zostało przedstawione aktualne zeznanie podatkowe oraz rachunek zysków i strat. Moim zdaniem to było po prostu niewiedza młodego pracownika banku. Powiedział tylko, że przy mniej niż 3 latach samozatrudnienia żaden bank nie udzieli mi finansowania.

Napisany przez Naseweis
kathrin pisze: Cześć Naseweis, mój partner nie jest samozatrudniony. Bankowi została przedstawiona aktualna deklaracja podatkowa, a także rachunek zysków i strat. Moim zdaniem bankowiec po prostu był niedoświadczony, dość młody. Mówił, że jeśli jest się samozatrudnionym poniżej 3 lat, to żaden bank nie udzieli mi finansowania.
Cześć Kathrin, Czy możliwe, że bank miał tylko dokumenty dochodowe od ciebie? Większość kredytodawców jest ostrożna w przypadku osób samozatrudnionych i zazwyczaj wymaga dochodów z ostatnich 3 lat. Jednakże, jeśli twój partner również ujawni swoje dochody i podpisze umowę kredytową, nie powinno być problemów z uzyskaniem kredytu w twoim banku. Pozdrowienia, N.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Katrin, pojawiają się następujące pytania, aby móc lepiej ocenić sytuację: - jakie jest netto dochód twojego partnera? - w jakiej branży pracujesz jako samodzielny przedsiębiorca? - czy masz prywatne zobowiązania kredytowe, które nie są uwzględnione w twoim rachunku zysków i strat? - Jaki jest łączny koszt, ile pożyczki potrzebujesz i jaka jest cena zakupu plus ewentualne prace remontowe lub inne koszty, czyli wartość zastawu (łączne koszty pomniejszone o koszty, które nie zwiększają wartości, takie jak podatek od nieruchomości, prowizja pośrednika, opłaty notarialne ). - Czy przez roczny dochód rozumiesz zysk?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata