Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Czy ubezpieczenie rat kredytu jest konieczne przy finansowaniu samochodu przez bank?

Napisany przez ADMCI4
Cześć ludzie,

chciałbym kupić nowy samochód i nie płacić za niego od razu. Warunki kredytów w tej dziedzinie są zazwyczaj dość korzystne, więc wolałbym skorzystać z finansowania. Mając już wcześniej kredyt, wiem, że banki zawsze chcą sprzedać ubezpieczenie ochrony rat.
Czy jest to wymagane przy finansowaniu samochodu, czy można swobodnie wybierać? Jeśli naprawdę pojawią się problemy z płynnością finansową, zawsze można sprzedać samochód. ubezpieczenie jest po prostu za drogie.

Pozdrawiam, Serge

Re: Czy ubezpieczenie rat kredytu jest konieczne przy finansowaniu samochodu przez bank?

Napisany przez Naseweis
Cześć Serge,

przy finansowaniu samochodu przez bank lub dealera samochodowego list przewozowy pojazdu jest przechowywany przez kredytodawcę do pełnej spłaty.

ubezpieczenie na życie nie jest konieczne.

Pozdrowienia, N.

PS: Nigdy nie słyszałem o ubezpieczeniu rat.

Napisany przez Chris87
ubezpieczenie ratunkowe zwane także ubezpieczeniem ochrony rat przewiduje sfinansowanie rat kredytowych w przypadku, gdy osoba nie jest w stanie ich opłacić z powodu utraty pracy, choroby uniemożliwiającej pracę lub śmierci.
W przypadku śmierci: Jeśli zależy komuś na tym, żeby po swoim odejściu spadkobiercy odziedziczyli samochód, można to zrobić. Osobiście mi jest obojętne, co się stanie z moim samochodem po mojej śmierci, przecież i tak nie będę już nim jeździł (brzmi trochę egoistycznie, niż jestem w rzeczywistości).
W przypadku utraty pracy: Osoba mająca niestabilne zatrudnienie powinna zastanowić się, czy finansowanie samochodu w tym momencie jest naprawdę konieczne. Ten, kto uważa, że ma stabilne zatrudnienie na kilka lat do przodu, nie potrzebuje takiego ubezpieczenia.
W przypadku niezdolności do pracy: Jeśli posiada się rozsądne ubezpieczenie od niezdolności do pracy, z niego można kontynuować opłacanie rat.
Uważam, że te ubezpieczenia są często stosunkowo drogie, a ryzyko w zamian (o ile nie postępuje się w sposób nierozsądny) jest relatywnie niskie, dlatego nigdy nie kupiłem takiego ubezpieczenia. Należy także wspomnieć, że w pewnych przypadkach ubezpieczenie nie obowiązuje (np. w przypadku samobójstwa).
Polecam również przeczytać następujący artykuł:

AutoWissen24 - Przewodnik - Kupno samochodu: ubezpieczenie poharmonizacyjne

Podsumowując, artykuł ten dochodzi do innej wniosku, ale bardziej szczegółowo opisuje omawianą kwestię...

O, i jeszcze jedno, sprzedaż samochodu w przypadku trudności finansowych nie jest łatwa. Bank (jako właściciel pojazdu) musi zgodzić się na tę sprzedaż, ale może także ją odrzucić, zająć samochód lub po upływie terminów upomnienia odzyskać i sprzedać go samodzielnie. Skutkuje to negatywnym wpisem w rejestrze kredytowym i mogą pojawić się poważne problemy przy kolejnych wnioskach o kredyt.

Pozdrowienia

Napisany przez Naseweis
Cześć Chris87,

jestem zaznajomiony z ubezpieczeniem spłaty kredytu.

Jednak nigdy nie wpadłem na pomysł, że można to również nazwać ubezpieczeniem rat.

Proszę nie mylić pojęć niezdolności do pracy lub niezdolności do zarabiania z niezdolnością do pracy.

W przypadku niezdolności do pracy lub choroby pracownik otrzymuje wynagrodzenie chorobowe (zazwyczaj przez 6 tygodni), a następnie zasiłek chorobowy.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez Chris87

Proszę nie mylić pojęć niezdolności zawodowej lub niezdolności do pracy z niezdolnością do pracy.

W przypadku niezdolności do pracy lub choroby pracownik otrzymuje zasiłek chorobowy (zazwyczaj przez 6 tygodni) a następnie zasiłek chorobowy.

Dziękuję za uwagę. Rzeczywiście nie pomyślałem o tym w mojej odpowiedzi.

Napisany przez Rings
Ahh, ok, tego jeszcze nie wiedziałem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata