Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy zakup ETW jest możliwy do zrealizowania?

Napisany przez pigui
Cześć wszystkim,

również zastanawiamy się nad kupnem mieszkania na sprzedaż w Monachium ze względu na ceny najmu.
Moja żona jest urzędniczką w średnim szczeblu zarobków (2300 EUR netto), a ja pracuję na etacie (1700 EUR netto). Moja historia kredytowa niestety nadal zawiera wpis w Biurze Informacji Kredytowej, który pozostanie jeszcze przez dwa lata.

Wybraliśmy już dwa apartamenty, które nam się podobają i dlatego znalazły się w wąskim kręgu zainteresowań. Kosztują one 247 000 EUR i 222 500 EUR. Nie posiadamy żadnego kapitału własnego, dlatego potrzebujemy pełnego finansowania w wysokości 110%.

Obecnie mamy comiesięczne zobowiązanie w postaci kredytu, którego spłata wynosi 580 EUR miesięcznie.

Teraz pojawia się pytanie, czy warto w ogóle próbować uzyskać finansowanie, czy też ze względu na mój wpis w Biurze Informacji Kredytowej jest kompletnie niemożliwe znalezienie banku.

Byłbym wdzięczny za ewentualne przykłady obliczeń.

Dziękuję za Wasze opinie.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć pigui,

z negatywnym wpisem w Schufa nie zostaniesz zaakceptowany jako kredytobiorca. Możnaby było pomyśleć o tym, że twoja żona mogłaby wziąć kredyt sama, ale jej dochód nie wystarczyłby do pokrycia zapotrzebowania finansowego ze względu na kredyt w Schufa!

Jednak istnieje bank w Niemczech, który może udzielić klasycznej hipoteki nawet przy negatywnym Schufa. Warunki te są udostępnione na 5 lat, w ciągu których negatywny wpis w Schufa może zostać usunięty, pozwalając na korzystne refinansowanie. Tutaj kapitał własny nie odgrywa decydującej roli, ponieważ warunki są skierowane do klientów z negatywną historią kredytową. Koszty dodatkowe oraz ewentualne inne potrzeby kredytowe, np. refinansowanie kredytu, mogą być uwzględnione w finansowaniu!

Warunki są odpowiednie, ale to możliwe!

Napisany przez pigui
Cześć noelmaxim,

dzięki za ocenę.

O jakim banku mówimy tutaj i jakie warunki są oferowane? O jakim wysokości oprocentowania mówimy tutaj?!

Dzięki

Napisany przez msfinanz
Czy to naprawdę jest wpis negatywny w Schufa?

Czy już sprawdziłeś swój obecny wynik w Schufa?

Twoje miesięczne obciążenie byłoby na tyle niskie, że można by je łatwo pokryć przy Twoich dochodach!

Napisany przez TransAm
Przepraszam, że się wtrącam.
Jaki wynik punktowy jest u większości banków uznawany za niepożądany?

Napisany przez msfinanz
To do dobre pytanie, na które trzeba odpowiedzieć kategorycznie to zależy. Skala powinna jednak wynosić ogólnie powyżej 95. Ważne są również kryteria odpowiedzialne za wynik skali. Wiele banków interpretuje Schufę w różny sposób ...

Napisany przez TransAm
Mam wynik 96,03%

-Dane osobowe, w tym 3 zmiany adresu z powodu przeprowadzki
-Zapytanie o weryfikację tożsamości lub wieku przez Sky
-konto osobiste w banku XXX
-kredyt w banku XXX
-Umowa oszczędnościowo-kredytowa (pożyczka) w banku XXX

Czy tam nie ma żadnych wpisów negatywnych?
Jak bardzo zmalałby wynik przy wystąpieniu takiego wpisu?

Napisany przez pigui
Jest to załatwiona negatywna wpis, który będzie widoczny w Schufa przez pewien czas.

Wartość wyniku wynosi 88,8%

Napisany przez msfinanz

Mam wynik 96,03%

-Dane osobowe, w tym 3 zmiany adresu ze względu na przeprowadzkę
-Żądanie weryfikacji tożsamości lub wieku dla Sky
-konto osobiste w banku XXX
-kredyt w banku XXX
-Umowa oszczędnościowa (pożyczka) w banku XXX

Czy wśród nich nie ma żadnych negatywnych wpisów?
Jak bardzo spadłby wynik w przypadku negatywnego wpisu?

Przeprowadzki prawdopodobnie nie miały korzystnego wpływu na wynik.

W zależności od wagi negatywnego wpisu, wynik może znacząco spaść (np. oświadczenie majątkowe, nieregularne spłaty kredytu ...)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata