Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Dodatki stracone z powodu fatalnego wpisu.

Napisany przez Hilla59
Podstawowe dane: zamężna i nie żyjąca w separacji, miała prawo do zasiłku na dziecko do 2010 r.
Zarobki żony ok. 10 000 €
Zarobki męża ok. 40 000 €

W 2006 roku w moim imieniu została zawarta umowa, ponieważ według doradcy miałam niskie zarobki i dlatego musiałam płacić tylko około 6-8 € miesięcznie, co stanowi 4% kwoty 10 000 € pomniejszonej o podstawowy dodatek oraz dodatek z tytułu zasiłku na dziecko.

Następnie wyjaśniono, że jeśli umrę przed mężem, otrzyma on tylko wpłacone przeze mnie pieniądze bez dodatków. W związku z tym zawarliśmy dla mojego męża również umowę ratalną z informacją, że jest to umowa spadkowa, która jest regularnie zasilana minimalną składką w wysokości 60 € rocznie - jak już wspomniano, umowa spadkowa, aby nie tracić dodatków. Do tej pory otrzymywałam wszystkie dodatki. Muszę zauważyć, że obie umowy są u różnych dostawców.

W 2009 r. otrzymałam pierwsze pismo dotyczące danych, danych dotyczących zasiłku na dziecko itp. dla mnie i mojego męża, i dałam się zwieść przez pismo dotyczące zasiłku na dziecko, ponieważ mój mąż był i jest wymieniony jako osoba uprawniona do zasiłku na dziecko, i bezmyślnie wpisałam mojego męża jako osobę uprawnioną do dodatku z tytułu zasiłku na dziecko. Następnie dostałam rozczarowujące pismo, zgodnie z informacją z urzędu dodatków, wpłaciłam zbyt mało, mój mąż również, i otrzymaliśmy tylko część dodatków.

Zadzwoniłam do mojego doradcy, który wyjaśnił mi, że więc muszę po prostu zwiększyć moją miesięczną składkę, i że to by się nie wydarzyło, gdyby obie umowy były u jednej firmy. Świetne wyjaśnienie. Następnie dobiłam urząd dodatków, obiecaliśmy to sprawdzić i tak dalej, aż do dzisiaj. Zgodnie z otrzymanymi pismami, jeśli jest coś nie tak, można mieć rok na zgłoszenie zastrzeżeń, ale ten rok już minął, jeszcze raz zadzwoniłam do urzędu dodatków, powiedzieli abym poczekała na decyzję. Przekazałam moje dodatki mężowi i nie mogę tego odwołać. Czy masz jakikolwiek pomysł, jak moglibyśmy nadal otrzymywać dodatki!!!

Urząd dodatków może domagać się zwrotu z X lat wcześniej, a ja jako płacący nie mogę nic skorygować. Umowy zostaną zawieszone, wiem że nie poniosę z tego kary, ale zasiłku na dzieci i tak nie otrzymamy więcej, bo nie ma już świadczenia rodzinynego. Z góry dziękuję za ewentualną pomoc!!!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata