Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Zmiana konta

Napisany przez jaybe
Cześć......
Jestem klientem Sparkasse od wielu lat.
Jestem zatrudniony i mam konto osobiste jako konto wynagrodzenia, a dodatkowo mam zarejestrowaną działalność gospodarczą i prowadzę dodatkowe konto firmowe.
Po złożeniu wniosku o kredyt i porównaniu ofert w internecie zdałem sobie sprawę, że mój bank znacznie mnie przepłaca.
Skorzystałem z kredytu w banku internetowym.
Teraz chciałbym przenieść także moje konto wynagrodzenia do tego banku ze względu na znacznie lepsze warunki.
Chciałbym jednak zachować konto firmowe w Sparkasse.
Moje pytanie: ponieważ Sparkasse na pewno będzie wściekła, jeśli moja pensja nie będzie już wpływać na konto osobiste, czy może mi rozwiązać umowę o konto? A przede wszystkim, czy może mi zlikwidować konto firmowe?
Byłoby mi miło, gdyby ktoś mógł udzielić mi rady.

Pozdrowienia..........

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

oczywiście Sparkasse nie może zamknąć Ci konta w takiej sytuacji. Mogą jednak na przykład anulować limit debetowy, jeśli był on obliczany jako część konta wynagrodzenia i brakuje przychodów.

Pozdrowienia, esco

Napisany przez Lumo
Jak już napisał Escorpio, Sparkasse nie zamknie twojego konta firmowego.
Żaden pracownik nie powinien być obrażony, jeśli przeniesiesz swoje konto do innego banku, a jeśli tak się stanie, to pracownik nie może jednak anulować twojego konta firmowego. Opłaty za prowadzenie konta firmowego nie zależą od tego, czy masz dodatkowe konto osobiste w Sparkasse czy nie. Nie musisz się martwić....

Napisany przez Naseweis
proszę zauważyć:

niektóre banki/kasy oszczędności oferują konto firmowe dodatkowo do prywatnego konta osobistego z warunkami specjalnymi.
Wtedy te warunki specjalne by odpadły.

Pozdrowienia N.

Napisany przez petethefarmer
To raczej mało prawdopodobne, że zwolnią cię. W końcu nadal zarabiają na tobie pieniądze. A w mało prawdopodobnym przypadku, że jednak się tak stanie, sprawa jest dla ciebie jasna: idź do następnego banku i wyśmiej Sparkasse. Nie możesz zrobić nic lepszego, niż to już zrobiłeś z kredytem :-)

Napisany przez Nastia
Cześć ) Mam pytanie dotyczące zmiany banku. Mam konto w Stadtsparkasse, ale jeszcze nie mam karty kredytowej. Miałem w zeszłym tygodniu spotkanie w banku i powiedzieli mi, że muszę zapłacić za kartę kredytową??!! Czy zawsze tak jest? Myślałem, że jeśli chcę tylko kartę kredytową z innego banku, to muszę za nią zapłacić.. ale przecież nie, jeśli jestem klientem mojego banku od lat?? Czy źle to widzę? Jakie w ogóle są rodzaje kart kredytowych i gdzie można dostać kartę kredytową za darmo? Pozdrowienia N

Napisany przez Lumo
Tak. Niestety, w swoim cenniku opłat, oszczędności i banki nie różnią między stałymi i nowymi klientami. (Oprocentowanie na rachunkach oszczędnościowych dla stałych i nowych klientów różni się) Karty kredytowe są często dostępne na wielu bezpłatnych kontach. Zazwyczaj są to jednak karty debetowe. Twoje zakupy są wtedy pobierane bezpośrednio z Twojego konta, co nie jest dla mnie wadą. Przy prawdziwych kartach kredytowych (zazwyczaj) wszystkie dokonane na karcie kredytowej płatności są pobierane raz w miesiącu. Otrzymujesz w zasadzie odroczenie płatności. Istnieją również darmowe karty kredytowe, które można dołączyć do istniejącego konta bez opłat. Karta kredytowa Advanzia Bank (gebuhrenfrei.com) lub Barclaycard (New Visa) są oferowane bezpłatnie. Jeśli z nich płacisz, kwota rachunku zostaje pobrana z Twojego istniejącego konta osobistego. Ogólnie rzecz biorąc, uważam, że niesprawiedliwe jest, że banki pobierają opłaty za karty kredytowe. Przy każdej płatności kartą, odbiorca płatności (czyli sklep) płaci niewielką kwotę instytutowi kart (i pośrednio bankowi). Powinni raczej naliczać opłaty za granice obrotu. Poza tym są dostępni dostawcy, którzy potrafią oferować karty kredytowe.....

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata