Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: lokata terminowa vs lokata oszczędnościowa

Napisany przez M.Fromhold
Cześć członkowie forum!

Jestem tutaj zupełnie nowy, dlatego proszę o wybaczenie, jeśli to pytanie zostało już tysiąc razy zadane.

Wiec mam odłożoną pewną sumę pieniędzy i chciałbym ją zainwestować. Dlatego chciałbym zapytać, jakie korzyści oferuje konto oszczędnościowe w porównaniu do lokaty terminowej?

Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Napisany przez ADMCI4
Cześć Panie Fromhold,

Największą zaletą rachunku oszczędnościowego w porównaniu z lokatą terminową jest to, że w rachunku oszczędnościowym możesz mieć dostęp do swoich pieniędzy co dzień roboczy. W przypadku lokaty terminowej Twoje pieniądze są zablokowane na określony okres czasu. Możesz mieć dostęp do swoich pieniędzy dopiero po upływie tego okresu. Zazwyczaj, w ramach rekompensaty za tę wadę, lokata terminowa powinna oferować wyższe oprocentowanie niż rachunek oszczędnościowy.

Pozdrowienia

Dziękuję za szybką odpowiedź!

będę porównywać oferty i zastanowię się, czy otworzyć lokatę terminową czy konto oszczędnościowe.

Pozdrowienia

Napisany przez petethefarmer
Jednak obecnie istnieją również produkty kombi, w których część środków jest ulokowana na stałe, a pewna część pozostaje elastycznie dostępna. Jako przykład można podać VTB Direktbank (VTB – Świat bez granic VTB Direktbank) z VTB Duo. Tutaj można w każdej chwili dysponować ponad 20% kwoty lokaty, przy takim samym oprocentowaniu jak w przypadku części stałej. Kiedyś znalazłem innego dostawcę, ale niestety nie mogę teraz odnaleźć tej strony. Postaram się to uzupełnić, jak tylko mi się przypomni ;-)

Aha, brzmi dobrze ... być może zdecyduję się na taki produkt kombinowany, aby mieć dostęp do moich pieniędzy w razie nagłej potrzeby.

Napisany przez Lumo
Aktualnie polecam ulokowanie pieniędzy na lokacie terminowej na 1-2 lata, jeśli środki mogą być zamrożone na ten okres. Dostawcy lokat terminowych ostatnimi tygodniami ciągle obniżali oprocentowanie kont oszczędnościowych. Chociaż dostawcy lokat terminowych również obniżają stopy procentowe, oprocentowanie (w niektórych przypadkach) jest wciąż dość wysokie.
Oto porównanie oprocentowania lokat terminowych w czystych bankach internetowych: Porównanie oprocentowania lokat terminowych
Bank of Scotland, która była długo obecna na rynku kont oszczędnościowych, obniży jutro po raz drugi w ciągu kilku tygodni oprocentowanie kont oszczędnościowych do 2,4%. Moneyou, Diba, VTB itp. już dokonały pierwszej obniżki oprocentowania. Prawdopodobnie oprocentowanie kont oszczędnościowych i lokat terminowych będzie nadal spadać w krótkim okresie. Długoterminowo nie będę wyrażać prognozy...
Przynajmniej teraz można jeszcze zabezpieczyć oprocentowanie na 1 lub 2 lata. Osoby, które potrzebują szybko dostępnych środków i chcą zachować elastyczność, mogą oczywiście zainwestować jedynie w konto oszczędnościowe...

Napisany przez Einfaltspinsel
Mam lokatę w Mainzer Bausparkasse i jestem zadowolony z oprocentowania, ponadto nie mam uczucia finansowania kolejnego kryzysu bankowego z DB i BoS...
lokata terminowa też mnie kusi, ale jakoś jestem zbyt leniwy, żeby zmieniać swoją bankowość. Obie opcje są sensowne, ponieważ oprocentowanie jest lepsze niż w przypadku zwykłego rachunku oszczędnościowego.

Napisany przez Winold
To tak czy inaczej: to są drobiazgi, te odsetki.

Napisany przez petethefarmer
No cóż, orzeszki arachidowe mogą być OK, ale orzeszki arachidowe o wartości 50 000 lub 100 000 EUR w rezultacie nie są już orzeszkami arachidowymi. To już wystarcza na coś więcej niż jedną gałkę lodów! ;-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata