Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Możliwe finansowanie? czy bardzo mało realistyczne?

Napisany przez mister.thing
Cześć wszystkim. To jest mój pierwszy post tutaj. Przepraszam z góry, jeśli coś napiszę lub zapytam w sposób niejasny lub niezrozumiały.

Mam następującą sytuację: Moja żona i ja chcemy kupić Dom. Cena zakupu 179 000 + koszty dodatkowe.
Moje wynagrodzenie netto to 1800€ + (ewentualna prowizja kwartalna)
Wynagrodzenie żony to około 350-400€
2 dzieci 368€
Mam 2 umowy oszczędnościowe miesięcznie po 50€ i 40€. Żona również ma umowę oszczędnościową na 40€ miesięcznie

Oboje mamy Riester mieszkaniowy, do którego co miesiąc wpłacamy razem 100€.
Dysponujemy około 150 000€ wkładu własnego. Dodatkowo chcę kupić mieszkanie za około 70 000€ z wkładu własnego mojej matki. Ponadto chcę odłożyć około 30 000€ na wszelki wypadek, z czego około 10 000€ zostanie przeznaczone na remont.
Na Dom rocznie przypada 3000€ dzierżawy. Moja matka zgodziła się przejąć tę opłatę, praktycznie jako czynsz za wynajęte mieszkanie.

Miałbym zaciągnąć około 140 000€ (miesięczna rata około 600€). Czy jest to realistyczne? Czy przy tak niskich dochodach jest to mało prawdopodobne.

Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

P.S: Oboje mamy również polisy na życie na sumę ubezpieczenia w przypadku śmierci 150 000€. Dodatkowo mam 2 ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków, a moja żona 1.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć mister.thing,

ogólnie - jeśli wynajem mieszkania do kupienia jest brany pod uwagę - finansowanie jest możliwe na podstawie dostarczonych informacji.

Dlaczego mieszkanie ma być kupione? Czy może być to dla matki?

Stronę wydatków odnoszącą się do oszczędności trzeba jednak przemyśleć w trakcie realizacji planu zakupu, aby zwiększyć miesięczną płynność finansową potrzebną do spłat rat kapitałowych.

Napisany przez mister.thing
Tak, dokładnie, mieszkanie jest dla matki. Otrzymałem teraz następującą ofertę. Miesięczny koszt 690€, gdzie część (353€) idzie na spłatę odsetek 3,03%, a druga część miesięcznie 338,33€ na BSV, który po 10 latach będzie miał efektywną roczną stopę oprocentowania 3,01%. Darmowe dodatkowe płatności są możliwe. Mam nadzieję, że wyraziłem się w miarę zrozumiale. Po 10 latach miałbym tylko miesięczny koszt 550€. Czy ta oferta jest akceptowalna?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata