Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Przekazanie oszczędności budowlanych przy kredycie

Napisany przez wuestenblume90
Dobry wieczór,

nie jestem pewien, czy właściwie zramowałem temat w sekcji Kredite, być może już o tym mówiono, ale będę wdzięczny, jeśli ktoś znajdzie się, kto mógłby mnie w zrozumiały sposób (bez bankowca niemieckiego) wyjaśnić, ponieważ mam niewielką wiedzę na ten temat, jak się okazało.

Oto co się stało:

W zeszłym roku wziąłem kredyt w wysokości 2,500 euro. Raty są spłacane, nie ma z tym problemu. Wtedy było bardzo pilne i nie przeczytałem wszystkiego dokładnie, tak wiem, to raczej głupie, ale teraz nic nie można zrobić. Teraz dokładniej przyjrzałem się wszystkiemu i zauważyłem, że jako zabezpieczenie zostało założone konto oszczędnościowe w kasie oszczędnościowej Mainz.

Wszystko w porządku, tylko nie rozumiem, jak konto może stanowić zabezpieczenie, skoro na nim wtedy jeszcze nic nie było? Ponadto tylko miesięcznie są wpłacane środki na inwestycje, obecnie jest to 15 euro miesięcznie, więc do tej pory może tam być zaledwie 300 euro, czyli niewiele.

Na koncie oszczędnościowym widnieje suma inwestycji w wysokości 5000 euro, stopa oprocentowania wynosi 1,25%. Jako taryfę podano G max flex - wersja 2.

Czy ktoś może coś z tymi danymi zrobić? Jestem kompletnie zdezorientowany, nic mi to nie mówi.

Co oznacza zrzeczenie się? Czy ta suma kiedyś przysługuje mi, czy generalnie tylko dla banku? I jak długo to będzie trwać? Czy zawsze pozostanie przy tych 15 euro miesięcznie?

Przepraszam za tyle zamieszania i tak rozległe pytania, ale szukam tutaj naprawdę pomocy, ponieważ wydaje się, że nie mogę zrozumieć stron internetowych z długimi artykułami na ten temat... krótko mówiąc: po prostu nie rozumiem, co tam jest opisane...

Serdeczne podziękowania z góry!

Napisany przez BerndR
Wszystko ładnie, pięknie, ale nie rozumiem, jak konto może zapewniać bezpieczeństwo.

Muszę powiedzieć, że prawdopodobnie jest to niedopuszczalna praktyka wiązania usług; to nie służy bezpieczeństwu, ale prawdopodobnie jest po prostu umową oszczędnościową, która generuje dodatkowe prowizje dla sprzedawcy.

Napisany przez C. Andreas
Z mojego poczucia wynika, że zaciągnęliście Państwo kredyt w wysokości 5 000 euro.
2 500 euro zostało przelane na Państwa konto, a 2 500 euro jako dodatkowa wpłata na konto do oszczędzania na kredyt hipoteczny.

Ponieważ umowa jest cesjonowana, to jest możliwe.

Cedesja oznacza, że nie możecie Państwo działać w ramach tej umowy. Umowa należy do banku. W praktyce oznacza to, że musicie Państwo poczekać, aż umowa będzie gotowa do realizacji, po czym bank (kwota 5 000 euro) zostanie spłacona, tak aby następnie przejść na kredyt hipoteczny Bausparkasse w Mainz.

Aby móc udzielić Państwu dokładniejszych informacji, musieliby Państwo podać dokładniejsze dane.

Aby jak najlepiej pomóc, jakie dokładnie dane byłyby dla Ciebie pomocne?

I co oznacza wzięcie 5000 euro? Moja pożyczka wynosi tylko 2500. Nawet jeśli odsetki wzrosną do nieskończoności, ale dobrze, to jest inna sprawa.

Było mi niemalże jasne, że wszystkie wpłaty tam dokonywane należą do banku, dopóki kredyt nie zostanie spłacony. Brzmi logicznie.

Ale co potem? Jak długo musi trwać kredyt i czy kiedykolwiek będę mógł do tego dotrzeć? Nie do końca rozumiem kwestii zwolnienia... Gdy bank odzyska ode mnie wszystko, czy wtedy nie będzie mu już potrzebny mój plan oszczędnościowy, a dokładnie jego treść...

Napisany przez C. Andreas
Jak powiedziałem, podejrzewam...
Jeśli pragniesz jasności, to musisz przesłać mi kopie w formacie .pdf. Proszę znaleźć mój adres e-mail na jednej z moich stron.

Niestety nie mam skanera, a dokumenty mam tylko w formie papierowej. Sprawdzę jutro, jakie informacje mogę zebrać i skontaktuję się z Państwem ponownie e-mailem. Z góry dziękuję.

Jednak będę bardzo wdzięczny za dalsze odpowiedzi, być może ktoś już miał dokładnie ten sam temat!?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata