Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Początkujący ma trochę pieniędzy do dyspozycji...

Napisany przez KingKong24
Cześć,
Mam obecnie trochę pieniędzy na koncie bankowym, które pracuje dla mnie na bardzo niskiej stopie procentowej. Dlatego rozważam możliwość ulokowania ich w fundusz. Moje pytania to: Czy teraz to ma sens, czy jest to zbyt ryzykowne? Jaki rodzaj funduszu jest lepszy dla mnie (chcę ulokować pieniądze na dłuższy okres, aby spełnić sobie ewentualne późniejsze życzenia)? Co możecie mi polecić...? Jakie opłaty są naliczane przy tego typu funduszach? Czytałem, że wiele funduszy pobiera bardzo wysokie opłaty, które praktycznie nie przynoszą zysków! Jak w takim razie wypłacany jest zysk? Jak mogę sprzedać fundusz, gdy potrzebuję pieniędzy lub gdy mu się nie powodzi?
Proszę o trochę wyjaśnienia i wskazówek!

Napisany przez 2Bolitho

Cześć,
Mam obecnie trochę pieniędzy na koncie bankowym, które pracują dla mnie z bardzo skąpym oprocentowaniem. Dlatego rozważam zainwestowanie ich w fundusz. Moje pytania są: Czy teraz to się opłaca, czy jest zbyt ryzykowne? Jaki rodzaj funduszu będzie lepszy dla mnie (chcę zainwestować pieniądze na dłuższy okres, aby spełnić ewentualne późniejsze życzenia)? Co możecie mi polecić...? I jakie opłaty obowiązują przy takich funduszach? Czytałem, że przy wielu funduszach występują bardzo wysokie opłaty, co sprawia, że trudno uzyskać zysk! Jak następuje wypłata zysku? Jak mogę sprzedać fundusz, gdy będę potrzebował pieniędzy lub gdy nie będzie się dobrze sprawować?

Proszę o wyjaśnienia i wskazówki!

Prawdopodobnie Twoje pieniądze na koncie bankowym nawet pracują przeciwko Tobie, ale to tylko margines.

1) Więcej szans = więcej ryzyka. Nikt nie może teraz powiedzieć, czy to się opłaca, czy nie. Inwestycja jest Twoją decyzją i Twoją odpowiedzialnością. Nikt nie może Ci tego zdejmować.
2) Inwestowanie to jak prowadzenie biznesu. Idealnie jest nie stawiać wszystkiego na jednym produkcie, ale mieć kilka koni w stajni. Dlatego każda rada odnośnie konkretnego rodzaju funduszu jest błędna, gdy traktowany jest jako jedyna inwestycja. Fundusze parasolowe lub mieszane mogą to trochę zrównoważyć. Ale aby profesjonalnie odpowiedzieć na to pytanie, trzeba znać przybliżoną kwotę inwestycji oraz czy chcesz regularnie inwestować nadwyżki i jeśli tak, w jakiej wysokości.
3) Ważne jest uniknięcie opłaty za wydanie jednostek uczestnictwa. Może ona wynosić nawet do 5%. Fundusz musiałby to najpierw odrobić, zanim zaczniesz osiągać zysk. W pozostałych przypadkach opłaty są widoczne w danych funduszu. Jeśli pojęcia są nieznane, pomocna może być wyszukiwarka Google. Porównanie opłat może się opłacić.
4) Stopa zwrotu pochodzi zarówno z rozwoju kursu jednostek uczestnictwa, jak i z wypłat zysków. Tutaj są 2 warianty: 1) Zyski są automatycznie reinwestowane w jednostki uczestnictwa (kapitalizacja) 2) Zyski są wypłacane.
5) Tak, możesz sprzedać w dowolnym momencie po aktualnej cenie.

Szukaj tutaj w forum hasła Cashkurs autorstwa Dirka Müllera. Chciałbym polecić Ci tę książkę. Nauczysz się z niej wszystkiego, czego potrzebujesz.

Aha, fundusz pisze się także w liczbie pojedynczej z końcówką s.

Dziękuję za szybką odpowiedź.
W punkcie 2. Chodzi o 1000 euro (które przeznaczam na ryzyko nie chcę ryzykować wszystkiego, reszta ma być ulokowana jako lokata terminowa).
Nie chcę wpłacać na to moje miesięczne nadwyżki. To ma być jednorazowa inwestycja.
W punkcie 3. Czy istnieją porównywarki opłat? Jeśli tak, to jakie?
W punkcie 5. Czy w momencie likwidacji funduszu zostaną mi naliczone dodatkowe opłaty?

Napisany przez 2Bolitho
2) To po prostu hazard. Tak jak w kasynie: czerwone czy czarne. Musisz być tego świadomy. Wybierz najlepiej temat, a następnie odpowiedni fundusz. Tematyką mogą być: regiony - Europa, USA, Chiny, kraje wschodzące; konkretne branże lub surowce. Może to być również fundusz mieszany, który miesza wszystko razem. Mogą być także obligacje.

3) Nie znam takiego portalu porównawczego. Możesz jednak sprawdzić dane na stronach finanzen.net lub DAB-bank.de za pomocą kodu WKN funduszu.

Dla portfela funduszy powinieneś wybrać dyskontowy broker funduszy, aby zaoszczędzić na opłatach transakcyjnych.

5) Nie, nie ma dodatkowych opłat przy sprzedaży jednostek uczestnictwa. Chyba że sprzedajesz je na giełdzie, ale to już inna historia.

Okej, jeśli teraz znalazłem taki temat albo fundusz mieszany (który jest moim ulubionym typem) Jakie kryteria powinienem wziąć pod uwagę przy wyborze, aby nie zainwestować od razu w zły fundusz?

Napisany przez EuroPaule
Cześć,
najważniejsze jest, abyś zdał sobie sprawę, W CO chcesz zainwestować.
Fundusz (prosimy zawsze z s na końcu) to tylko narzędzie, które umożliwia inwestowanie w różne klasy aktywów za niewielkie pieniądze.

Więc najpierw ustalmy:
1. Akcje, obligacje czy nieruchomości?
2. Jaki rodzaj?
3. Skąd?
4. Aktywnie zarządzany czy pasywny fundusz indeksowy?
Dopiero wtedy można sensownie zacząć szukać funduszu.

Koszty (opłata za zarządzanie) są często wyolbrzymiane. O wiele ważniejszy jest właściwy wybór klasy aktywów. Gdy znajdziesz kilka funduszy oferujących to, czego szukasz, wtedy możesz porównać koszty.

Przy kryteriach porównania (tylko w obrębie jednej klasy) oczywiście ważna jest stopa zwrotu. Ale decydujące są także ryzyka, jakie trzeba było podjąć dla osiągnięcia tego zwrotu. To są właściwe koszty inwestycji.
Ponieważ zawsze możemy odwołać się tylko do danych historycznych, trzeba mieć pomysł, czy recepta na sukces będzie nadal skuteczna w przyszłości. Zmiany menedżerów funduszy są na przykład sygnałem ostrzegawczym.

Kilka informacji na temat słabych funduszy znajdziesz także tutaj.

Pozdrowienia, Paule

Dziękuję bardzo, teraz przefiltruję sobie kilka funduszy według kryteriów wyszukiwania.

W trakcie dalszych poszukiwań doszedłem do wniosku, że fundusze mieszane są jednym z najlepszych rodzajów inwestycji, ponieważ łączą one akcje z obligacjami i papierami rynku pieniężnego, zapewniając 50% bezpieczeństwa i 50% ryzyka/zysku!
Czy coś mi umknęło?

Napisany przez 2Bolitho

dziękuję bardzo, w takim razie zacznę przesiewać kilka funduszy według kryteriów wyszukiwania.

W moich dalszych badaniach mieszane fundusze są właściwie najlepszymi funduszami inwestycyjnymi, ponieważ łączą akcje z obligacjami i papierami rynku pieniężnego, co daje 50% bezpieczeństwa i 50% ryzyko/zysk!
Czy źle to widzę?

Tak, zobaczmy Grecję. Ucieczki od długu, itp. Obligacje i obligacje skarbowe nie oznaczają braku ryzyka. Dodatkowo znajdujemy się obecnie na historycznie niskim poziomie stóp procentowych. Jeśli ta tendencja się odwróci, obligacje mogą wyglądać źle....

Okej, w takim razie dziękuję bardzo za szybką pomoc.

Napisany przez soundjunk
Czy masz obecnie na koncie co najmniej dwie pensje miesięczne jako rezerwę? Wtedy, moim zdaniem, powinieneś najpierw zabezpieczyć swoje ryzyka, zanim zaczniesz myśleć o inwestowaniu pieniędzy. Czy otrzymujesz od swojego pracodawcy benefity związane z majątkiem? Jeśli tak, to w jaki sposób je wykorzystujesz? Jednym z pomysłów na rozpoczęcie może być fundusz parasolowy z minimalnie 60% udziałów w akcjach (warunek dla beneficjentów w ramach programu oszczędzania w funduszach). Pozdrowienia S.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata