Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Mig Fundusze Pomocowozasadowe

Napisany przez vectra
Witajcie, jestem tutaj nowy i mam nadzieję, że jestem we właściwym miejscu. Wpisując w Google w Internecie „inwestycje pieniężne” odwiedziłem kilka stron i podałem mój adres na jednej z nich w celu uzyskania porady. Na tej stronie skontaktował się ze mną niezależny doradca finansowy z mojej okolicy, który „kupił” moje dane. Według niego to jest normalne ?!?!?!?!?! Jak już wspomniałem, działa on na własny rachunek i sprzedaje m.in. produkty firmy Alfred Wieder AG. Oczywiście chcemy zobaczyć jak najszybciej jakieś zyski. Zaproponował mi następującą ofertę: fundusz MiG Fonds 9 Jego przykładowe obliczenia wyglądały następująco: Plan oszczędnościowy 100,- miesięcznie, 25 lat = 30 000,- i opłata wejścia 1000,- 1. rok: jednorazowa wpłata 1000,- + 1200,- (12 x 100,- miesięcznie) = 2200,- 2. rok: + 1200,- = 3400,- 3. rok: + 1200,- = 4600,- 4. rok: + 1200,- = 5800,- 5. rok: 1. wypłata (40% kapitału - według niego powinno być co najmniej 40% dywidendy w przypadku sprzedaży firmy, ale raczej 60 - 70%) 2300,- dywidenda (1. wypłata) + 1200,- = 9300,- 6. rok: 2. wypłata (40% kapitału) 3700,- + 1200,- = 14200,- 7. rok: 3. wypłata (40% kapitału) 5600,- + 1200,- = 21400,- 8. rok: 4. wypłata (40% kapitału) 8500,- + 1200,- = 31100,- ----> koniec ! Powiedział, że może się zdarzyć, że każdego roku będzie wypłata (sprzedaż firmy), czasem nawet 2 wypłaty lub raz w roku brak wypłaty. W powyższym przedstawieniu w 1. - 4. roku nie było wypłaty, dopiero w 5. roku. Po 8 latach osiągnąłem pełną sumę oszczędności 30 000,- jeśli zawsze reinwestowałem swoje dywidendy. W ten sposób wpłaciłem 10 600,- kapitału własnego, a resztę uzupełniłem tylko poprzez wypłaty, które ponownie reinwestowałem. Ponieważ jest to zaplanowane na 25 lat, teraz dostaję wypłaty tylko po 8. roku, dopóki w funduszu są firmy i mają miejsce wypłaty, gdy osiągnę 30 000,-. Co o tym sądzicie ????????????? Czy ktoś miał może już doświadczenia z funduszem MiG Fonds 9 lub ogólnie z funduszami MiG????????? Przeczytałem również, że fundusze MiG 1 i 2 zostały umieszczone na „szarej liście” przez Stiftung Warentest, ponieważ są zbyt ryzykowne ?!?!?!? Proszę o „fachowe” opinie i doświadczenia ! ! ! ! ! Moim zdaniem to brzmi już atrakcyjnie.... Dziękuję z góry. W razie dalszych pytań, piszcie śmiało... Pozdrowienia, Sven

Napisany przez EuroPaule
Cześć Vectra, W odpowiedzi na Twoje pierwsze pytanie: Kupowanie adresów jest normalne. To model biznesowy takich stron, jak te, które odwiedziłeś. Co do funduszy MIG. Ogólnie rzecz biorąc, fundusze venture capital (nawet jeśli powinny być najlepsze) są dość ryzykownymi inwestycjami. W rezultacie stajesz się udziałowcem w różnych młodych firmach. Ponosisz więc ryzyko przedsiębiorcy. Dlatego też Stiftung Warentest zaklasyfikowała je w taki sposób. Na stronie dostawcy czytamy: Ponadto chcielibyśmy wyraźnie zaznaczyć następującą ogólną zalecenie: Inwestycje w tę klasę aktywów (venture capital) nie powinny przekraczać 15% Twojego dostępnego kapitału inwestycyjnego! Dlatego nie powinieneś inwestować tam więcej niż 15% swojego miesięcznego oszczędzania. W ogóle. Jeśli masz małe doświadczenie w inwestowaniu, to moim zdaniem to nie jest właściwy instrument do zdobywania pierwszych doświadczeń. Masz niewielką szansę zrozumienia takiego konstruktu i głównie stajesz się jego ofiarą. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez vectra
Pod tym względem rozumiem, że inwestują Państwo w młode firmy, które są następnie sprzedawane za 4 lub 8-krotność wartości do tych największych firm, aby te ostatnie miały gotowe produkty bez konieczności ponoszenia kosztów związanych z badaniami i rozwojem, które dla dużych korporacji byłoby zbyt drogie, a to jest łatwiejszy sposób na zdobycie gotowych produktów i technologii. Zyski są następnie wypłacane w wysokości około 80% i rozdzielane między inwestorów, tak jak powiedział mi ten doradca.

Na ile mam zatem służyć jako ofiara, jak to nazwałeś/łaś???

Czy te wypłaty, ta exitsy, faktycznie się nie pojawiają, czy są to tylko obietnice, aby zwabić ludzi???

Owszem, jestem mało doświadczony/nie doświadczona. Kiedyś miałem/miałam fundusz inwestycyjny DEKA, do którego wpłaciłem/wpłaciłam prawie 4000 zł, a wypłaciłem/wypłaciłam prawie 5000 zł. To jednak było za czasów nauki. To było jedyne, co kiedykolwiek miałem/miałam.

Miałem/miałam wczoraj pierwszą rozmowę doradczą, a w poniedziałek ma on jeszcze raz przyjść w sprawie umowy...

Co Twoim zdaniem byłoby lepsze????

I dlaczego to nie jest dobre dla niedoświadczonych inwestorów jak mnie??? Przecież trzeba w końcu zacząć od czegoś.

Pozdrowienia

Napisany przez EuroPaule

w jakim stopniu powinienem służyć jako ,,ofiara, jak to nazwałeś???

te wypłaty, te tzw. zakończenia, są one rzeczywiście niewypłacane, czy też są to obietnice, aby ,,zwabić ludzi???

Cześć,

dokładnie tego nie można przewidzieć z góry. Obie te rzeczy mogą być prawdziwe. I gdy prawdopodobnie sam nie jesteś w stanie ocenić, jak obiecujące są firmy, w które się inwestuje (co potrafią jedynie absolutni specjaliści), możesz łatwo stać się ofiarą tego rynku (lub dostawcy).,

Cytat od vectry

miałem wczoraj pierwszą rozmowę doradczą, a w poniedziałek jeszcze raz ma przyjść w sprawie umowy...

Proszę, nie oszukuj sam siebie: To jest sprzedawca, a nie doradca!
On powie Ci wszystko, co chcesz usłyszeć, żebyś podpisał.
doradca byłby przez Ciebie opłacany. Sprzedawca jest opłacany przez dostawcę produktu (a prowizje od takich funduszy są bardzo wysokie).
Które interesy będzie on reprezentować?

Cytat od vectry

co Twoim zdaniem byłoby lepsze????

Lepiej byłoby, gdybyś robił coś takiego jako dodatek, po tym jak już zastosujesz „normalne” środki inwestycji mające sens (płynność, ewentualnie ubezpieczenia lub oszczędzanie na cele budowlane, otwarte (!) fundusze emerytalne, nieruchomościowe lub akcyjne itp.)

Cytat od vectry

dlaczego to nie jest dobre dla nieświadomych inwestorów jak ja??? przecież trzeba zacząć w końcu od czegoś

Załóżmy, że chcesz nauczyć się jeździć na nartach. Czy pozwolisz, aby ktoś wytłumaczył Ci, jak zapiąć buty narciarskie i rzucić się z olimpijskiej trasy z prędkością 150 km/h???
Fundusze Venture-Capital to właśnie takie oblodzone trasy dla „inwestorów” z techniką mistrza i super ostrymi krawędziami!

Zacznij od niebieskich tras, a najlepiej czerwonych. Na przykład od funduszu mieszanych jak Carmignac Patrimoine lub koncepcji zabezpieczenia wartości jak Metzler Torero Multi Asset.
Na pierwsze niebieskie zabarwienie wystarczy!

Pozdrowienia, Paule

P.S.: Istnieją dwa powody poważnych strat na rynkach kapitałowych: chciwość i strach!

Napisany przez Graufell
EuroPaule ma rację. <
> <
> Jako wspólnik (komandytariusz) inwestujesz w kapitał ryzyka. Jako komandytariusz możesz całkowicie stracić swój wkład. Moim zdaniem to nie jest dla (mało doświadczonych) przeciętnych Otwartych Dla Klientów. <
> <
> Zainwestuj raczej w zwykły fundusz publiczny. Tutaj najwyżej wartość może spaść, ale nie możesz stracić wszystkiego. Hasło specjalne środki.

Napisany przez vectra
Witam, moja rada dotyczy Twojego pytania dotyczącego inwestowania w niemieckie firmy poprzez fundusze. Rzeczywiście, inwestorzy oddają swoje pieniądze funduszowi, który z kolei inwestuje je w młode niemieckie firmy. Zarządzają nimi menedżerowie, którzy w razie sukcesu sprzedaży produktu firmy wypłacają część zysków (około 80%) inwestorom, a reszta (około 20%) idzie na opłacenie kosztów utrzymania i zarobki menedżerów. Istnieje ryzyko, że w przypadku bankructwa firm, w które inwestują fundusze, mogą one stracić pieniądze, ponieważ nie są one gwarantowane przez bank. Warto zauważyć, że istnieje wysokie ryzyko związane z takimi inwestycjami, co zostało także zauważone przez różnych testerów, takich jak Stiftung Warentest, którzy umieścili tego typu fundusze na szarej liście.

Co do Twojego pytania o to, czy w przypadku bankructwa firm będziesz musiał dopłacać jeszcze więcej kapitału - zazwyczaj tego rodzaju fundusze nie nakładają dodatkowych zobowiązań na inwestorów. Natomiast w sieci można też znaleźć informacje sugerujące, że warto mieć od 7-15-krotność zainwestowanego kapitału na dodatkowych kontach. To są zalecenia dotyczące minimalnego poziomu zabezpieczeń w razie niepowodzenia inwestycji.

Oczywiście, inwestowanie w fundusze wiąże się z ryzykiem, ale tak samo jak inwestowanie na giełdzie. W tym wariancie inwestycyjnym można spodziewać się zwykle 8-10% zwrotu, ale zawsze istnieje ryzyko bankructwa notowanych na giełdzie firm.

Co do doradcy, to zawsze warto poszukać pełnej wiedzy przed podjęciem decyzji o inwestycjach. Opisujesz go jako osobę otwartą, ale może warto spytać o negatywne aspekty oraz ewentualne koszty związane z inwestycją. Doradcy działają przede wszystkim jako sprzedawcy, a ich wynagrodzenie zależy od sprzedaży produktów finansowych.

Jeśli chodzi o firmy inwestowane przez fundusz MIG 9, są to zazwyczaj przedsiębiorstwa inwestujące w obszary takie jak badania nad nowotworami, medycyna, komunikacja itp. W momencie, gdy te firmy odnoszą sukces, mogą stać się atrakcyjne dla większych przedsiębiorstw, które mogą je przejąć w celu rozwoju czy dalszych badań. Dlatego też, ryzyko bankructwa wydaje się być mniejsze.

Mam nadzieję, że te informacje okazały się pomocne. Pozdrawiam.

Napisany przez vectra
Och, euro Paule, o co dokładnie chodziło ci z mieszaninami, gdzie mogę to znaleźć? Mam tylko umowę oszczędnościową na Dom i ubezpieczenie na życie, żadnych inwestycji w akcje czy fundusze nieruchomości... Pozdrowienia

Napisany przez EuroPaule

ale inne haczyk kontraktowy nie ma tego, że gdy firmy zbankrutują, będę ponosić większą odpowiedzialność kapitałową????

Teraz nie mam ani czasu, ani ochoty, aby baczniej przyjrzeć się umowie. Z reguły, jako komandytariusz uczestniczysz w spółce.
Ogólnie rzecz ujmując, moim zdaniem istnieje tam zobowiązanie do dopłaty. Jednakowoż może to być również wyłączone umownie.
Czytanie (warunków umowy) jest ważne!

Cytat od vectra

tutaj także w internecie pisze, że powinienem mieć co najmniej 7 razy więcej, a nawet 15 razy więcej pieniędzy, niż zainwestowane?!?!?!?
Co masz na myśli mówiąc o domieszek? Co to dokładnie oznacza albo gdzie mogę to znaleźć?

Oznacza to: Nie stawiaj wszystkiego na jedną kartę.
Jeśli masz 100 000 euro ogółem do dyspozycji (we wszystkich formach inwestycji), to maksymalnie wskaż 15 000 (15%) na tego typu inwestycję. A najlepiej rozłożyć je na różnych dostawców.
Podobnie z planem oszczędnościowym. 1 000 euro oszczędzania ogółem miesięcznie => 150 euro na takie gorące projekty.
Mimo wielu starań, nikt nie potrafił mi wytłumaczyć, dlaczego powinno się inwestować w zamknięty fundusz jako plan oszczędnościowy? I rzeczywiście próbowali już wielu...

Cytat od vectra

w przeciwieństwie do notowanego na giełdzie funduszu (wiem, że istnieją takie?!) powinno być tylko 8-10% zwrotu, jak przeczytałem. ale czy nie narażam się na duże ryzyko z firmami notowanymi na giełdzie, które potencjalnie mogą zbankrutować???

Fundusze zawsze kończą się na s. W przeciwnym razie, będą sosem!
Ryzyko funduszu capital venture jest znacznie większe niż zwykłego funduszu akcji. To wynika z modeli biznesowych firm, które się w nim znajdują. W tym przypadku może się po prostu wiele złego zdarzyć.
8-10% zwrotu nie jest obecnie tylko, lecz megarezultatem. Uzyska się go tylko wtedy, gdy poniesie się bardzo duże ryzyko. Im wyższy zwrot, tym większe ryzyko! Aktualnie, za bezpieczne inwestycje nie otrzyma się nawet 3% na pięć lat!

Cytat od vectra

jako doradca muszę jednak coś sprzedać, ponieważ tylko jeśli coś sprzedam jako doradca, wtedy zarobię naturalnie coś, czy źle to rozumiem??

Tak, źle to rozumiesz. Co sprzedaje Ci doradca podatkowy, adwokat czy lekarz? Ty płacisz im za usługę, i w ten sposób działają w TWOIM imieniu.
Rozumiesz?

Innych odpowiedzi dostaniesz tylko, gdy naprawisz klawisz Shift. Uważam to za uciążliwe, żeby czytać to wszystko z małych liter!
Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Graufell

w przeciwieństwie do funduszy notowanych na giełdzie (chyba takie też istnieją?!), o których moim zdaniem mógłbym przeczytać, zysk wynosi tylko 8-10%. Ale tutaj również istnieje wysokie ryzyko, że spółki notowane na giełdzie zbankrutują???

Zysk wynoszący tylko 8-10% jest dobry. Ale poważnie: Załóżmy, że masz fundusz akcji. W funduszu akcji znajduje się dziesiątki akcji (czasami więcej, czasami mniej), które są zarządzane przez zarządzanie funduszem. Ogólnie rzecz biorąc, kupują i sprzedają.

Jeśli któreś z przedsiębiorstw, których akcje znajdują się w tym koszyku, (teoretycznie) zbankrutuje i te akcje staną się bezwartościowe, jest to nieprzyjemne. Jednak nie zagraża to twojemu kapitałowi, ale tylko obniża wartość tego funduszu.

Poprzez inwestycję w standardowy fundusz nie stajesz się automatycznie komandytariuszem z odpowiedzialnością i ryzykiem, ale jesteś tylko małym inwestorem bez jakiejkolwiek odpowiedzialności.

Inwestujesz pośrednio w różne przedsiębiorstwa poprzez fundusz. W przypadku tych funduszy typu Mig inwestujesz bezpośrednio jako cichy wspólnik.

Ten link chyba mówi wszystko. Możliwe, że go już znasz.

Fundusze Private Equity - Ryzykowne łowienie ryb - Artykuł - Stiftung Warentest - test.de

Napisany przez vectra
Linka już widziałem. Ale teraz przeczytałem wiele w internecie i powoli zaczynam się zastanawiać, czy powinienem to zrobić czy nie ?!?!?!

Czytałem na innym forum, że lata temu Alfred Wieder AG było związane z polityką, ale nie wiem, na ile to jest prawdziwe. Chciałem po prostu dowiedzieć się, czy ktoś z was ma już fundusze MiG i czy faktycznie dają one tak fantastyczne zwroty ?!?!?!?!?!?

Co sądzicie o tym linku:

Ujawnione: Nowe akcje szybkiego zarobku!

Pozdrowienia

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

jeśli ten pan Schmitt zarabiałby tak świetnie na swoich akcjach, to nie musiałby wyrywać ludziom pieniędzy z kieszeni za pomocą sensacyjnych biuletynów. Moim zdaniem jest to niezwykle nieuczciwe.
Co zrobić z funduszami MIG?
Trzymaj się z dala!
Pozdrowienia, Paule

Napisany przez vectra
Czy istnieją więc zamknięte fundusze (z wyższym zwrotem), które są godne polecenia??? Co sądzicie o König&Cie INPEQ I i INPEQ II??? Słyszałem, że są one nieco bardziej rzetelne??? A może zainwestować w akcje? Przeczytałem całą stronę www.aktien-lernen.de ?!?!?! I założyłem sobie darmowe konto próbne na www.OnVista.de Pozdrowienia

Napisany przez Info-Kai

Czy istnieją fundusze zamknięte (o wyższej stopie zwrotu), które są godne polecenia?

Co sądzicie o König&Cie INPEQ I i INPEQ II ???

Słyszałem, że są one trochę bardziej rzetelne???

Cześć Sven

to, co napisali Graufell i EuroPaule, ogólnie dotyczy wszystkich funduszy zamkniętych. Bez względu na to, jaka nazwa na nich się znajduje i kto uważa daną firmę za jak rzetelną.
Generalnie nie są to inwestycje dla początkujących i zawsze powinny stanowić jedynie uzupełnienie strategii inwestycyjnej. Nigdy nie powinny być główną inwestycją!

Cytat od vectra

A może zainwestować w akcje? Przeczytałem tutaj całą stronę www.aktien-lernen.de ?!?!?!

Następnie powinieneś poświęcić największą uwagę stronie z wyjaśnieniami na temat Co jeszcze możesz zrobić dla zabezpieczenia i Rozproszenie portfela. W przeciwnym razie wszystko, co robisz, to po prostu hazard.
Przy podanych przez Ciebie kwotach jedyne, co pozostaje, to Fundusze inwestycyjne (otwarte!), aby sensownie rozpocząć inwestowanie w tę klasę aktywów.

Pozdrowienia, Kai

Napisany przez vectra
Przy otwartych funduszach inwestycyjnych nie osiągnąłem tak dobrych stop zwrotu jak przy funduszach zamkniętych, prawda???

A co do kapitału podwyższonego ryzyka, to nie istnieje on tak długo, więc wydaje mi się, że nie jest jeszcze tak rozpowszechniony, prawda???

Powiedział także, że oczywiście jest to ryzyko, ale też z wysokimi stopami zwrotu, a firma ma być sprzedana jeszcze w tym roku...

Pozostawił mi też prospekt sprzedaży z warunkami umowy...

Pozdrowienia, Sven

Napisany przez EuroPaule

ale nie tak łatwo powiedzieć, że w otwartych funduszach inwestycyjnych nie ma tak dobrej stopy zwrotu jak w funduszach zamkniętych, prawda?

Nie można tak jednoznacznie stwierdzić. Jeśli stracisz wszystko w funduszu zamkniętym, to stopa zwrotu w otwartym byłaby znacznie lepsza....
Na pewno wyższa jest prowizja dla sprzedawcy!
Dlaczego tak jest?

Cytat od vectra

A co z Venture Capital, to jeszcze nie istnieje zbyt długo, dlatego nie jest jeszcze tak szeroko rozpowszechnione, myślę, że tak, prawda???

Chodzi o to, aby ROZŁOŻYĆ swoje pieniądze szeroko!!!
Więc wrzuć trochę z tego, co masz, do konkretnej (jakiejkolwiek) inwestycji.

Cytat od vectra

Zostawił mi też prospekt sprzedaży z warunkami umowy...

I co? Czytaleś to dokładnie i zrozumiałeś (!)?

Napisany przez vectra
Prospekt muszę najpierw dokładnie przeczytać.
Czy czytałeś już prospekt sprzedaży, dlaczego tak bardzo jesteś przeciwko tym funduszom MiG, jeśli mogę zapytać???
Oczywiście, gdybym stracił wszystko na funduszu zamkniętym, to lepszym rozwiązaniem byłby fundusz akcyjny otwarty... to jest jasne...
Dlaczego prowizje mają być wyższe dla sprzedawcy???
Robisz coś zawodowo w tej branży, dlaczego tak się tym interesujesz???
Pozdrowienia, Sven

Napisany przez Graufell

Czy przeczytałeś prospekt sprzedaży czy dlatego masz coś przeciwko tym funduszom MiG, jeśli mogę zapytać???

Mam wrażenie, że nasze argumenty, w tym te przedstawione przez Stiftung Warentest, odbijają się od ściany i rozpryskują się na molekuły.

Chcesz więc być cichym udziałowcem w funduszu venture capital, ale prawdopodobnie nie masz pojęcia, jakie firmy mają być wspierane, jak działają te firmy, co chcą sprzedawać lub produkować.

W skrócie, chcesz powierzyć swoje pieniądze nieznajomym ludziom, którzy obiecują ci wysokie zyski z nieznanych ci modeli biznesowych.

Nazwa venture capital mówi sama za siebie.

Teraz jedno proste pytanie: Dlaczego nie chcesz zainwestować swoich pieniędzy w znanym funduszu publicznym? Dlaczego upierasz się przy tych funduszach MiG?

Albo jeszcze prościej: czego w ogóle chcesz?

Napisany przez EuroPaule

Muszę najpierw dokładnie przeczytać ten prospekt

Zrób to!

Cytat od vectra

Czy przeczytałeś już broszurę sprzedaży, dlaczego masz coś przeciwko funduszom MiG, mogę zapytać???

Nie mam nic przeciwko tym funduszom, ani funduszom od König&Cie, RWB lub jakimkolwiek innym dostawcom zamkniętych funduszy.
Ale mam coś przeciwko, gdy instrumenty rynku kapitałowego są źle wykorzystywane przez niewłaściwe osoby. To zawsze się kończy źle.

Cytat od vectra

Dlaczego prowizje powinny być wyższe dla sprzedawcy???

Im trudniejsze jest coś sprzedać, tym wyższa musi być prowizja dla dystrybutora.
Dlaczego te fundusze są trudniejsze do sprzedania?
Ponieważ ktoś dokładnie przyjrzawszy się zauważy, że to bardzo ryzykowna i skomplikowana historia, która jest sensowna tylko dla doświadczonych inwestorów jako uzupełnienie zrównoważonej strategii inwestycyjnej. (Dotyczy WSZYSTKICH funduszy zamkniętych).
Prowizje takich funduszy są nawet czterokrotnie wyższe niż dla funduszy otwartych! (Ogólnie, nie specjalnie o funduszach Migs)

Cytat od vectra

Czy zajmujesz się tym zawodowo, dlaczego jesteś tak na bieżąco z tym tematem???

Przez ostatnie 20 lat pracowałem w tej branży. Połowę tego czasu w doradztwie klienta, czyli sprzedaży, a drugą połowę po stronie dostawców produktów.

Powiedziałem już wszystko na ten temat. Teraz zależy od Ciebie, co zrobisz z informacjami, które otrzymałeś tutaj!
Powodzenia.

Paule

Napisany przez ADMCI4
Więc byłem na jednym z wydarzeń funduszy MIG, gdzie przedstawiono przedsiębiorcę z MIG 9. Historia firmy i jej filozofia, ... nie pracuję dla pieniędzy, mam ich wystarczająco, pracuję dla woli innowacji... przekonała mnie, że to wszystko ma sens. Wybór firm jest całkowicie inny niż zazwyczaj w branży. Ryzykowne, ale gdzie indziej miałbym szansę na dwucyfrowy zwrot. W końcu nawet banki tego nie robią, mówią tylko nie i sprzedają ci polisę na życie z 2,25% gwarancji, A jeśli to pójdzie w górę przy 3% inflacji.

Napisany przez CFO
@skymaster

Jeśli poniższe zdania, skopiowane ze strony internetowej, nie zaniepokoją Cię:

Ryzyka
Jednakże koncepcja funduszu niesie ze sobą znaczne ryzyko. Spółka funduszu nie otrzymuje żadnych zabezpieczeń od spółek partnerskich na swoje inwestycje. Spółki partnerskie otrzymują zainwestowany kapitał jako kapitał własny, który mogą dowolnie wykorzystać. Spółka funduszu nie jest więc wierzycielem spółki partnerskiej, tak jak np. bank udzielający pożyczki, lecz zainwestowanym kapitałem solidarnie odpowiedzialnym partnerem spółki partnerskiej, całkowicie ponoszącym jej przedsiębiorcze ryzyko.
W przypadku młodych firm często brakuje własnego kapitału: Jeśli pomysł biznesowy zawiedzie, istotne przedsięwzięcie rozwojowe się nie powiedzie, konkurent skutecznie zaatakuje prawa własności intelektualnej lub zarządzanie spółką partnerską będzie nieudolne, wkład funduszu może zostać całkowicie utracony. Jeśli wiele inwestycji spółki funduszu zawiedzie w ten sposób, dla spółki funduszu, a co za tym idzie dla inwestora, istnieje nawet ryzyko, że kapitał społecznościowy nie wygeneruje żadnych zysków, a kapitał zostanie nawet w całości lub przynajmniej częściowo wyczerpany przez błędne inwestycje i straty. W najgorszym przypadku, np. jeśli wszystkie inwestycje zawiodą lub koszty udziału nie zostaną zrekompensowane przez pozostałe inwestycje, istnieje nawet ryzyko całkowitej straty inwestycji.

jeśli nie zaniepokoi Cię to, to jest właściwe dla Ciebie. Jeśli to Cię szokuje, trzymaj się z dala

Pozdrowienia CFO

Napisany przez ADMCI4
Właśnie przeczytałem informacje o funduszach MIG i jestem naprawdę wdzięczny za wyjaśnienia. Aktualnie mam również doradcę/sprzedawcę przy sobie i cały czas miałem złe przeczucia, ponieważ za mało się na tym znam i moje zainteresowania nie zmierzają w tę stronę. Teraz czuję się wzmocniony w moim złym przeczuciu i będę trzymał się z daleka od rzeczy, o których mam niewiele pojęcia.
Dziękuję!

Napisany przez JamesBlond
Cześć Kupiłem MIG 1 już w 2005 roku. W 2007 roku doszło do pierwszego i dotąd ostatniego wyjścia, w którym otrzymałem z powrotem 50% moich inwestycji. Byłem do tej pory dość zadowolony z inwestycji, ponieważ udziały rozwijały się dobrze zgodnie z informacjami od MIG. Od kilku lat oczekuje się wyjścia z inwestycji na koniec każdego roku, które ostatecznie jednak nie następuje. Zaczynam się niepokoić, czy są tu inni inwestorzy lub ktoś, kto mógłby coś powiedzieć na temat tych funduszy MIG. Dzięki

Napisany przez ADMCI4
W 2005 roku także zakupiłam MIG1. W 2009 roku została sprzedana firma (Etkon) i ostatecznie otrzymałam trochę ponad 30% (nie 50%, jak mówił poprzedni prezes) jako wyjście. Inwestor sprzedawca pojawiał się ciągle i próbował sprzedawać kolejne fundusze MIG, mówiąc zawsze: Zobacz, już miałeś tak dobre doświadczenia z pierwszym, kup teraz także ten nowy fundusz. Na początku wydawał mi się fundusz super, ponieważ uważam, że to dobra rzecz, gdy młode firmy mogą tanio pozyskać kapitał i rozwijać swoją działalność, ale teraz nie jestem pewna, co myśleć o tym konceptcie. Zawsze obiecywano, że wkrótce zostaną sprzedane kolejne firmy i następna dywidenda będzie w drodze... Gdyby moje pieniądze leżały tam już od 6 lat... no cóż, gdybym kupiła akcje na własną rękę, byłabym bardziej lub mniej odpowiedzialna sama, ale teraz muszę polegać na słowach doradców/sprzedawców. I to prawda, oni dostają spore prowizje za sprzedaż takich funduszy... Albo jak to możliwe, że mój doradca, który kilka lat temu jeździł Golfa, teraz może sobie pozwolić na BMW serii 6?? Podsumowując: Kto ma trochę gotówki do stracenia, może chętnie podjąć takie ryzyko, ja już nie!

Napisany przez ihrtraumtaenzer
Jesteście sobie już świadomi, że nie zobaczycie niczego oprócz gołych liczb na papierze. Dopóki inwestorzy są zadowoleni tylko z tego, dla zarządzających modelem wzrostu kapitału MIG jest wszystko w porządku. Dlaczego mieliby zatem zwracać prawdziwe pieniądze? Skąd one miałyby pochodzić? Jeśli wszyscy chcą tutaj wygrać jak lemingi, gdzie byśmy się wtedy znaleźli? Pieniądze znikąd? Czy to perpetuum mobile? Pewnie czasami będzie trzeba sprzedać firmę. Komitet inwestycyjny funduszu nie musi wcale wiedzieć, kiedy nastąpi wyjście i z jakim zyskiem. Nie są do tego zobowiązani, nie są też jasnowidzami. Jedno jest pewne, mianowicie że na początek jest wystarczająco dużo pieniędzy, aby wypłacać wynagrodzenia i prowizje...
Świat jest taki prosty. Inwestor to ten, do którego ciągle napływa strumień gotówki. Wydaje mi się, że tutaj ktoś postawił świat na głowie. Pieniądze regularnie odpływają od domniemanych inwestorów - w stronę pomysłowych zarządzających funduszem, czy źle to widzę?

Od mojego pośrednika nie słyszałem od dawna, pewnie już jest na Karaibach.

Wszystko jest teraz bardzo niejasne, byłbym zadowolony przynajmniej z odzyskania moich pieniędzy.

Napisany przez Dani84Sahne
Cześć

Od 2006 roku mam MIG 3 i jeszcze nigdy nie miałem żadnego wyjścia.

Mój przyjaciel ma MIG 4 od 2006 roku i również jeszcze nie miał wyjścia, doradca lub sprzedawca zawsze nas odsyła na kolejny rok.
I tak trwa już od 2 lat.

Nie wiem, co mam zrobić?
Jak rozwiązać tę sprawę?

Kto może mi pomóc, proszę o kontakt.

Dziękuję

Napisany przez anleger
Cześć Dani84Sahne,

byłbym zainteresowany ewentualnym zakupem MIG 3.
Proszę podaj mi swoją propozycję ceny zakupu.

Pozdrawiam

Inwestor

Napisany przez ADMCI4
I dlaczego tak szybko znajduje się kupujący na fundusz MIG 3, skoro rzekomo jest on taki zły? Czy ktoś ma może wewnętrzne informacje?

Napisany przez ihrtraumtaenzer
Odsyłam do viewtopic.php?t=6431#post42519 w celu dalszego zrozumienia.

Napisany przez olddb

jesteście świadomi, że zobaczycie jedynie nagie liczby na papierze. ...

Przepraszam, ale to jest po prostu zwykła prowokacja.
Tak, fundusz MIG to kapitał podwyższonego ryzyka dla start-upów. Oczywiście nie powinno się tam lokować całego swojego kapitału. Niemniej jednak: W ramach tej klasy to dobry fundusz. To, co mnie skłoniło do inwestycji, to możliwość dokładnego śledzenia, w jakie firmy zostało zainwestowane i co produkują. Firmy się rozwijają dobrze, można się o nich dobrze poinformować. Oczywiście, przy funduszu o długim okresie inwestycyjnym nie zawsze było możliwe uzyskanie wyjścia inwestycji ze wszystkich spółek z uwagi na sytuację na rynkach finansowych. Na pewno bardziej przejrzysty niż wcześniej tak zwane bezpieczne certyfikaty z Lehman i innych, które doradzał mi lokalny doradca bankowy, gdzie nie można było w ogóle zrozumieć skąd pochodzi 8% stopa zwrotu.

Dla funduszu kapitału podwyższonego ryzyka jest wspaniały, żadna podejrzana sprawa. To, że coś takiego nie jest tak bezpieczne jak książeczka oszczędnościowa, i że powinno się inwestować tam tylko mniejszy udział swojego majątku, powinno być jasne każdemu. Dlatego też fundusz MIG nie jest oszustwem...

Nie wiem co mam zrobić?

Poczekaj i nie inwestuj już w fundusze o długim okresie inwestycyjnym, jeśli potrzebujesz szybko pieniędzy...

Napisany przez ADMCI4
cześć Mogę kupić ci to za 3 migi. Pozdrowienia Stefan

Napisany przez Glasklar
Cześć wszystkim,
jeśli przyjrzysz się swoim inwestycjom w MIG i przeanalizujesz wyniki finansowe firm, zobaczysz, że fundusz MIG 3 nie może pójść w złym kierunku!! Dlatego też z mojej strony, jeśli chcesz pozbyć się swojej inwestycji, proszę o kontakt.
Pozdrowienia
Glasklar

Napisany przez risikokapital
Zapomnij o tych funduszach Mig, zbyt drogie - 33 procent kosztów początkowych. Praktycznie same biotechnologie... najwyższe ryzyko... Alfred Wieder to oszust, z drogimi zegarkami i Ferrari...

Poprzez ciągłe podwyższanie kapitału, stali inwestorzy są ciągle rozcieńczani... Dyrektor i zarządzający funduszem Motschmann spalił już wiele funduszy... Inova ag zakończyła się całkowitą utratą dla inwestorów... następnie Germain Austria... całkowite rozcieńczenie, niektóre firmy mają już 80% odpisu... Ponadto zespół handlowy jest przyciągany udziałem w zyskach... który po prostu nie został wypłacony (Etkon). Po prostu obiecują dużo, a nic nie dotrzymują!! Żadna firma nie ma obrotów ani wzrostu, np. Brain 5,8 miliona od 5 lat bez zmian... a ta firma ma już 19 lat!! Antisense jest i tak zapisem na straty i jest sztucznie utrzymywana przy życiu, a Identity jest już przestarzała. Jedynym, kto tam coś zarabia, jest dyrektor, który siedzi w swojej luksusowej willi w Hiszpanii i się śmieje...

Cześć wszystkim,
jeśli dokładnie przyjrzysz się swoim udziałom w MIG i przeanalizujesz bilanse przedsiębiorstw, zauważysz, że fundusze MIG 3 nie mogą się mylić!! Dlatego też z mojej strony, jeśli chcesz pozbyć się swojego udziału, śmiało się zgłoś.
Pozdrowienia
Glasklar

Bilans wyników nie jest niezależny i jest pisany samodzielnie, więc możesz go zapomnieć!!!

Cześć

W 2005 roku zakupiłem MIG 1.
W 2007 roku doszło do pierwszego i dotąd ostatniego wyjścia, w którym otrzymałem zwrot 50% mojej inwestycji.
Dotychczas byłem całkiem zadowolony z tej inwestycji, ponieważ udziały rozwijają się dobrze według MIG.

Teraz od lat zapowiadany jest Exit na każdy rok, który ostatecznie jednak nie następuje.
Zaczynam powoli nerwowo reagować, czy są tutaj inni inwestorzy, albo czy ktoś może mi coś powiedzieć na temat tych funduszy MIG.

Dziękuję

Od 2005 roku ogłaszają wyjście co roku!!
To jest tylko kłamstwo!!!!

Napisany przez Glasklar
Fajnie, że istnieją różne opinie, więc mogę tylko powiedzieć, zobaczymy, wszyscy zaangażowani w to się cieszą.Dla tych, którzy nie zainwestowali, to był dobry wybór, bo to była Wasza decyzja.Śledźcie wiadomości o MIG w nadchodzących dniach.Faktem jest, że nie ufam już euro, a co do akcji, to nie wiemy, dokąd nas zaprowadzą. Innowacje były i pozostaną motorem gospodarki, nawet jeśli ryzyko jest wielokrotnie większe, szanse na zwrot z inwestycji są bardzo wysokie. Tutaj też obowiązuje zasada, nie stawiaj wszystkiego na jedną kartę!! Jakość firm w portfelu MIG uważam za bardzo dobrą, ponieważ sieć współinwestorów mówi sama za siebie. Najwyższorzędnym firmom rodzinnych office nie można się mylić. Wierzę w to, między innymi dlatego, że sam przejrzałem 11 firm. Nie mogę wyobrazić sobie, że wszystko się uda, zobaczymy.

Napisany przez Glasklar

poprzez ciągłe zwiększanie kapitału, obecni inwestorzy są stale rozcieńczani...
Zarówno Wieder, jak i menedżer funduszu Motschmann spaliło już wiele funduszy...
Spółka Inova zakończyła się całkowitą stratą dla inwestorów...następnie Austria Germain...całkowite rozcieńczenie, niektóre firmy już teraz mają 80% odpisów..
Ponadto zespół sprzedażowy jest przyciągany udziałem w zyskach...
których po prostu nie wypłacano ( Etkon ).

Obiecują wiele, a nic nie dotrzymują !!
żadne firmy nie mają przychodów czy wzrostu, np. Brain 5,8 miliona od 5 lat stała krotnie..a ma już 19 lat !!
Antysens to zresztą element do odpisu i jest sztucznie utrzymywany przy życiu, a tożsamość jest już przestarzała.
Jedyną osobą, która tam zarabia, jest Wieder, który siedzi w swojej luksusowej willi w Hiszpanii i się śmieje...

Sprawdź jeszcze raz liczby i tutaj bezpośrednie bilanse wydajności od Brain, włączając w to dane o przychodach z 2010 roku. Ja widzę tu inne liczby ;O)

Napisany przez unteregi
Cześć Glasklar,

jestem również inwestorem w fundusze MIG od dłuższego czasu. Czy możesz powiedzieć coś więcej na temat tej informacji?

Napisany przez Glasklar
Jak tylko informacja zostanie udostępniona (około 1-2 tygodnie), od razu wam powiem, gdzie możecie ją sprawdzić. Proszę o zrozumienie.
W Kolonii od teraz będzie można płacić SMS-em za parkowanie na 1600 parkometrach dzięki technologii Sunhill.

Pozdrowienia
Glasklar

Napisany przez unteregi
Cześć Glasklar,

minęły dwa tygodnie, a nic się nie zmieniło. Szczerze mówiąc, spodziewałem się, że 1 września 2011 r. pojawi się coś w prasie, ale niestety nic z tego.

Napisany przez Glasklar
Do doniesień, które mogę przekazać, firma z branży identyfikacji nabyła duży producent elektronicznych komponentów z południa Niemiec. W listopadzie spodziewane są pozytywne nowe dane dotyczące Immatics!

Corimun otrzymał zezwolenie jako producent leków. Do 2014 roku pojawi się więcej danych i faktów, ponieważ pierwsze generacje powinny zostać rozwiązane!

Jeśli będę wiedzieć więcej, poinformuję ponownie.

Pozdrawiam
Glasklar

Napisany przez unteregi
Dziękuję za zgłoszenie.

niestety te zgłoszenia nie są zbyt interesujące.
Ok, firma zainwestowała w Ident. Jednak do tej pory nie można było nic o tym przeczytać. Poza MIG, Danub Equity również posiada udziały tam. Teraz dołączył kolejny inwestor.
Powinno być jasne, że inne firmy robią postępy. To jest dobre i oczekuję takich samych postępów również w tych firmach. Wszelkie inne działania zostałyby uznane za cofnięcie.
Jest jeszcze bardzo wcześnie, aby mówić o szybkich wyjściach.

Napisany przez Glasklar
Niezupełnie poprawne. Firma wykupiła wszystkie akcje założycieli (poza kilkoma udziałami), pozostając teraz tylko dwóch głównych właścicieli, a obecnie przy stole jest ponad 20 zainteresowanych kupnem ;O).
Koniec roku nie jest już tak daleko. Zadowolone miny pojawią się dopiero po uzyskaniu wyników, rozumiem to. Tutaj, niestety, w tej sytuacji nie pozostaje nic innego jak czekać.

Pozdrowienia
Glasklar

Napisany przez unteregi
W takim razie strona internetowa Ident nie jest w pełni aktualna. Tutaj obok MIG jako inwestora, zobaczyłem również danubEquity. Jeśli MIG posiada około 60% udziałów w Ident, wraz z GAF/GCF, to pozostałe 40% musi posiadać danubEquity lub założyciele firmy. Jednak to, że firma nabyła udziały w Ident, wcale nie oznacza, że MIG zamierza przekazać swoje udziały, ani że zbliża się wyjście z inwestycji.

Napisany przez Glasklar
Robert Bosch Venture Capital inwestuje w IDENT Technology AG, aby uruchomić układy sterowania gestami 3D.

Czytaj dalej sam/a ;O)

To naprawdę interesujące wiadomości, dzięki Glasklar.

Wydajesz się znać się na rzeczy.

Mam kilka funduszy MiG, które sprawiają mi dużo niepokoju, ponieważ nic się tam nie dzieje.

Większość pieniędzy została zainwestowana w Antisense Pharma, czy mógłbyś złożyć ocenę na ten temat,

Aktualna sytuacja
Perspektywy

Dzięki

Napisany przez Glasklar

To naprawdę interesujące wieści, dzięki Glasklar.

Wydajesz się się na tym znać.

Mam kilka funduszy MiG, które sprawiają mi poważne kłopoty, ponieważ nic się tam raczej nie rusza.

Zdecydowana większość pieniędzy została zainwestowana w Antisense Pharma, czy możesz wydać opinię na ten temat,
Aktualna sytuacja
Perspektywy

Dzięki

Tutaj nie pozostaje Ci nic innego, jak czekać jeszcze około 24 miesiące. W Ameryce lek Trabersen już może być sprzedawany, jednak w Europie oczekiwane jest jeszcze zezwolenie, takie jest oświadczenie zarządu. Dla wszystkich krytyków, TAK, ten status sprzedaży Antisens ma już od jakiegoś czasu.
W zarządzie Antisens Pharma dokonano kilku zmian, co może znowu wskazywać na sprzedaż.

Trwają rozmowy, które są w toku, OD-OS, Sunhill, Certgate, Ident i instrAction GmbH, ale tutaj brakuje jednoznacznej potwierdzenia. W tym roku prawdopodobnie Ident stanie przed sprzedażą. Pozostałym będzie jeszcze potrzebny czas, co jest również spowodowane aktualnymi wydarzeniami na rynkach.

Bardzo pozytywnie odebrałem fakt, że Heinrich von Pierer dołączył do tego grona. Z Panem Piererem miałem okazję przez krótkie pół godziny porozmawiać o inwestycjach w Erlangen. Wyraźnie słyszałem, że nie jest tak optymistycznie nastawiony jak Pan Wieder. Z jego doświadczenia z czasów pracy w Siemensie mógłem usłyszeć, że z 10 inwestycji, 3 były bardzo udane, 3 zwróciły pieniądze, a 4 zostały umorzone. Mimo to te 3 bardzo udane wystarczyły, aby sfinansować te 4 umorzone przedsiębiorstwa i nadal osiągnąć dobrą stopę zwrotu!! Były to jednak tylko inwestycje w sektorze technologii medycznych! Tylko te sektorowe inwestycje!

Dla wszystkich negatywnych komentatorów, to są moje przemyślenia, które sam przeczytałem, sprawdziłem i zgromadziłem w rozmowach osobistych z przedsiębiorcami. Mam nadzieję, że to będzie szanowane.

Na pewno prowadzone są liczne działania w kierunku wyjść. Jeżeli otrzymam nowe informacje, które mogę podzielić się z innymi, zrobię to tutaj.

Pozdrawiam
Glasklar

Dziękuję bardzo, wyraźnie wszystkiego nie zrobiłem źle z moimi inwestycjami.

Nie chcę cię denerwować, ale bardzo się cieszę, że wreszcie jest ktoś, kto jest z nią blisko i może odpowiedzieć na moje pytania.

Mój doradca finansowy również mówił o zakończeniu identyfikacji jeszcze w tym roku, ale robił to także w zeszłym roku. Jestem tylko zdezorientowany przez tę nową emisję kapitału z Bosch.

Czy to nie prowadzi do dalszej rozcieńczenia? Pisałeś, że Bosch przejął udziały założycieli. Czy mógłbyś bardziej szczegółowo opisać, w jaki sposób ten ruch Boscha wpłynie na fundusze.

Jaką wycenę przewidujesz dla Ident w przypadku sprzedaży, tylko okołościowo, twoja szacunkowa wartość.

Czy mógłbyś jeszcze raz odpowiedzieć na moje pytania?

Dziękuję

Napisany przez Glasklar

Po raz pierwszy dziękuję bardzo,
wygląda na to, że nie wszystko z moimi inwestycjami poszło źle.

Nie chcę cię zanudzać, ale jest dobrze, że wreszcie ktoś tu jest, kto jest blisko i może odpowiedzieć na moje pytania.

Mój VM także mówił o wyjściu z Ident w tym roku, ale robił to także w zeszłym roku.
Jestem tylko zagubiony przez ten nowy wzrost kapitału z Bosch.

Czy to nie spowoduje dalszego rozcieńczenia? Pisałeś, że Bosch przejął udziały założycieli.
Czy możesz dokładniej opisać, w jaki sposób to przejęcie przez Boscha wpłynie na fundusze.

Jaką wycenę przewidujesz dla Ident przy sprzedaży, tylko z grubsza twoja szacunkowa wartość.

Czy możesz odpowiedzieć na moje pytania jeszcze raz.

Dziękuję

Dobre pytanie, które zostało mi już wielokrotnie zadane!
Nie widzę tutaj żadnego rozcieńczenia, ponieważ zakup nastąpił dzięki kontaktom w sieci. Dlatego dobry deal dla Boscha.
Obecnie próbuję dowiedzieć się, z jakimi firmami ma kontakt Bosch w branży elektroniki użytkowej. Wtedy wiedziałbym, kto będzie przyszłym nabywcą. ;o) Wygląda na to, że umowa jest już doskonała, więc wyjście będzie zapewne ogłoszone jeszcze w tym roku. Po podpisaniu umowy cały proces zajmie około jednej czwartej roku. Dlatego możliwe, że to będzie grudzień lub początek 2012 roku. Wierzę też, że obecne fundusze 10 i 11 powinny być zamknięte przed ogłoszeniem. W ten sposób będą od razu dostępne nowe środki na 12 oraz 13, przynajmniej taki jest częściowy plan mojego ukierunkowania inwestycji.

Krótkie przeciwpytanie: w który fundusz zainwestowałeś?? (MIG 1??)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata