Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Jak jak najszybciej zrezygnować z ubezpieczenia emerytalnego opartego na funduszach - jak wydobyć z tego jak najwięcej?

Napisany przez Cheska
Cześć, r n r n naprzód: tak, byłem głupi, łatwowierny i naiwny. r n r n W 2006 roku z dobrego charakteru zawarłem ubezpieczenie emerytalne związane z funduszem inwestycyjnym i wczoraj mój przyjaciel podczas wspólnego przeglądania dokumentów zwrócił mi uwagę, że początek wypłaty jest dopiero w 2064 roku. Wtedy będę miał 79 lat r n r n Początek ubezpieczenia: 01.11.2006 r n Koniec okresu odroczenia: 31.10.2064 r n Koniec płatności składek: 31.10.2049 r n Początek wypłaty renty: 01.11.2064 r n r n Przemyślałem jeszcze raz szczegółowe dane i teraz chcę tylko jednego: wyjść z umowy i odzyskać jak największą część wpłaconej sumy (kto by nie chciał?). r n r n Rozmawiałem z ubezpieczycielem i ani zmiana daty wypłaty, ani nawet zwolnienie z płatności składek nie są możliwe. r nn n Wpłaciłem około 2450, a wartość wykupu wynosiłaby 770. r n r n Czy istnieje jakaś możliwość uzyskania większej kwoty? r n r n Pozdrowienia, r n Anna

Re: Jak jak najszybciej zrezygnować z ubezpieczenia emerytalnego opartego na funduszach - jak wydobyć z tego jak najwięcej?

Napisany przez tequila
Nie. Chyba że jest to polisa Deutsche Ring, która zawiera klauzule dotyczące obliczania wartości wykupu oraz potrącenia przy wcześniejszej rezygnacji zgodnie z decyzją Bundesgerichtshof, który niedawno uznał je za niedozwolone.
Może znajdzie się kupiec na tę polisę, chociaż osobiście uważam to za mało prawdopodobne.

Napisany przez Cheska
To dotyczy Skandii.

Właśnie wyszukałem to orzeczenie i czytam, że dotyczy także innych ubezpieczeń...

Napisany przez tequila
...to prawdopodobnie przeczytaliście, że wyrok, na który mogą powołać się ubezpieczający, dotyczy obecnie tylko polis Deutsche Ring. Pozwy przeciwko innym firmom ubezpieczeniowym są w toku, ale jeszcze nie rozstrzygnięte. A nawet nie w pełni dotyczy ubezpieczeń emerytalnych związanych z funduszami. Skandia również nie należy do tego elitarnego grona. Po prostu napiszcie list do Skandii, powołując się na ten wyrok i poczekajcie na odpowiedź!

Napisany przez Luup22
Cześć Cheska,

mam dokładnie ten sam problem: ubezpieczenie emerytalne z funduszami inwestycyjnymi w Skandii z początkiem wypłaty emerytury w wieku 79 lat.

Czy udało Ci się osiągnąć coś nowego w tej sprawie?

Moje wpłaty kończą się w wieku 55 lat. Czy istnieje możliwość wypłacenia pieniędzy przed tym terminem, ale jeszcze przed ustalonym rozpoczęciem wypłaty emerytury bez straty? Widzę, że w Skandii jest mowa o:

Elastyczny początek emerytury Początek emerytury może być warunkowo przesunięty między ukończonym 62. rokiem życia a wiekiem 85 lat (przesunięcie terminu początkowego raz i nie wcześniej niż 5 lat przed zakończeniem okresu wpłaty składek; przesunięcie terminu końcowego do 3 miesięcy przed początkiem emerytury).

Czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić?

Pozdrowienia - Matthias

Napisany przez Cheska
Czy również konsultowałaś się z panem C.B.?

Obecnie za pośrednictwem Związku Konsumentów, Rzecznika Ubezpieczonych i prawdopodobnie także prawnika, próbuję udowodnić, że umowa została zawarta podstępem i mam otrzymać zwrot pieniędzy.

Dzisiaj wystosowano skargę do zarządu, ponieważ list od ubezpieczyciela (pismo w odpowiedzi na moje roszczenia) jest w części sprzeczny i nie pasuje do mnie (oraz zawiera inne błędy).
Również napisałem list do pana, który mi wcisnął to ubezpieczenie.
Teraz czekamy na informację o wartości wykupu, jaką poda ubezpieczyciel, oraz czy uzna on decyzję Sądu Najwyższego (na mocy której poniosłem stratę tylko 350€). Jeśli nie... będę musiał zaostrzyć ton.

Niemniej jednak fakt jest taki, że podczas rozmowy telefonicznej z firmą Skandia mówią tylko ogólnikami: zmienić datę wcześniej możemy tylko przy określonej kwocie proszę mówić jasno! Proszę zdefiniować kwotę!. Tak samo musiałem dokładnie wywnioskować od nich informacje dotyczące zawieszenia opłat itp. Wszystko nie jest do końca uczciwe, a firma Skandia jest już znana w Związku Konsumentów...

Zobaczymy, co z tego wyniknie...!

Napisany przez Luup22
Ohohoh. To brzmi na sporo kłopotów. Takie rzeczy są oczywiście zbędne jak guz! Trzymam kciuki, żebyś osiągnął najlepszy rezultat. U mnie konsultant nazywał się nie C.B., a T.S.

Podczas ponownego porównania zauważyłem różnicę między moją umową a Twoją. W moim przypadku zawarcie umowy miało miejsce przed 01.01.2005 r. Zatem nie powinno być przeszkód dla jednorazowej, zwolnionej od podatku wypłaty, o ile spełnione są te cztery kryteria, czyż nie?

Okres trwania umowy musi wynosić co najmniej 12 lat (nawet w przypadku wypłaty). Regularnie wpłacałeś składki - przynajmniej przez pięć lat. Ochrona w przypadku śmierci wynosi co najmniej 60% sumy składki (nie dotyczy to ubezpieczeń emerytalnych). Polisa nie była wykorzystywana w sposób szkodliwy pod względem podatkowym do zabezpieczenia pożyczki (§ 10 ust. 2 zdanie 2 Ustawa o podatku dochodowym z 2004 r.).
Jednakże mam pytanie odnośnie możliwości wypłaty w dowolnym momencie. Czy masz na ten temat jakieś informacje?

Napisany przez tequila
Czy ktoś może mi to wytłumaczyć?

Masz możliwość przyspieszenia ustalonego wieku emerytalnego dopiero po osiągnięciu 50 lat (jednakże dopiero od 62 lat) lub przesunięcia wypłaty emerytury najpóźniej 3 miesiące przed rzeczywistym rozpoczęciem emerytury w wieku 79 lat, ale tylko do momentu osiągnięcia wieku 85 lat. Wtedy musi nastąpić zakończenie emerytury.

Napisany przez proConcept
Czy wiedzieli Państwo, że statystycznie umierają w wieku 78 lat?!? A wtedy wypłacane są tylko emerytury w wysokości okresu gwarancyjnego dla Państwa lub waszych spadkobierców? Tak - tracicie Państwo jeszcze więcej pieniędzy - najlepiej od razu podarujcie swoje pieniądze Skandii i nie oczekujcie nic więcej - wtedy wszyscy będą zadowoleni, prawda?!? Jeśli nie, powinniście się Państwo bronić - i zapytać profesjonalistów, jak to zrobić!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata