Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Czy usługi w bankach są lepsze niż w kasach oszczędnościowych?

Napisany przez ADMCI4
Cześć w Finansowym Forum,

gdy wspominam przeszłość, przypomina mi się, że moi rodzice mieli konto w Sparkasse, ale zawsze mówili, że jest to bank małego człowieka.
Innymi słowy, było jasne, że usługi Sparkasse nie są tak dobre jak banków.
Z drugiej strony, banki były droższe i zwracały się głównie do zamożnych klientów. Jak jest z tym obecnie?

Opłaty w Sparkasse są dość wysokie, a w przypadku przekroczenia limitu debetowego są one nawet jednymi z najwyższych.
Czy mimo to wciąż można powiedzieć, że banki oferują lepszą obsługę i inne usługi?

Napisany przez 2Bolitho
To tylko porównanie pomaga. Musisz po prostu wiedzieć, co jest dla ciebie ważne. To również zależy od tego, gdzie mieszkasz. Na wsi banki mają słabsze pokrycie. W mieście jest to mniejszy problem. Poza tym istnieją także banki internetowe, które są skierowane również do małych ludzi.

Napisany przez Doso
Także banki spółdzielcze to po prostu banki. Niektóre banki spółdzielcze oferują bezpłatne konta, inne dalej tracą klientów. Zawsze trudno jest porównywać, ponieważ każde banki spółdzielcze w zasadzie jest niezależnym prawnie bankiem.

Napisany przez Christiane1978
To zawsze jest bardzo indywidualne. Znam wielu ludzi, którzy mają naprawdę pozytywne doświadczenia z oszczędzaniem w Sparkassen i dlatego pozostają im wierni jako klienci - w tym również ja. Moje doświadczenia skłaniają mnie do przekonania, że zadowoleni klienci są raczej wśród osób prywatnych. Z kolei wiem o kilku byłych klientach Sparkassen z mojego kręgu znajomych, którzy mieli tam nieco gorsze doświadczenia. Dotyczy to głównie udzielania kredytów w sektorze biznesowym - czyli dla przedsiębiorców. Jeśli chodzi o warunki, pomocny jest tylko porównanie. Dlatego warto zasięgnąć ofert, jak zostało wcześniej wspomniane.

Napisany przez Leni7891
Cześć, mam pytanie: jaka jest różnica między bankiem a kasą oszczędnościową? Czy Bank Miejski też jest bankiem, prawda? Pozdrawiam, L

Napisany przez 2Escorpio

Cześć, mam pytanie: jaka jest różnica między bankiem a Sparkasse? Czy Stadtsparkasse to także bank, prawda? Pozdrowienia L

Ogólnie są to wszystko banki, ale Sparkasse należy do państwa.

Napisany przez jus
Jednak bank oszczędnościowy to również bank. Jednak banki oszczędnościowe mają inne struktury i cele. Bank oszczędnościowy nie jest zobowiązany do żadnych akcjonariuszy i nie musi po prostu osiągać dużej zyskowności. Banki oszczędnościowe są zobowiązane do obsługi regionu. Mają one w szczególności wspierać MSP, które na przykład nie otrzymałyby kredytów w dużych bankach. Dlatego też są one zorganizowane jako instytucje publiczne. Ponadto mają za zadanie oferować produkty finansowe szerokiemu spektrum ludności. Stąd też pochodzi przekonanie, że są one bankiem dla „małego człowieka”. Tak to wygląda, są nimi nadal. Patrząc na obszary wiejskie, znajdują się tam głównie filie banków oszczędnościowych. Który z dużych banków prowadziłby filię w gminie liczącej 3000 osób? Tak szeroka sieć oddziałów wiąże się oczywiście z pewnymi kosztami. Chociaż w przeszłości coraz bardziej działali „jak duże banki”, by zdobyć pieniądze, jak się wydaje, teraz znowu odnoszą się do swoich właściwych zadań, chcą wprowadzić konto obywatelskie, które umożliwi także osobom z ograniczonymi środkami finansowymi otwarcie konta rozliczeniowego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata