Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Rekordowa cena na aukcji dla obrazu Hodlera!

Napisany przez Karat
We wtorek wieczorem obraz Eiger, Mönch und Jungfrau nad morzem mgły Ferdinanda Hodlera, namalowany w 1908 roku, został sprzedany na aukcji w Sothebys za 4,836 miliona franków. Wartość szacunkowa wynosiła tylko 2,5 miliona.

Nie znam się na obrazach i zastanawiam się, dlaczego ktoś płaci prawie 5 milionów za taki obraz?

Czy ktoś może mnie oświecić co do głębszego sensu takich zakupów?

Pozdrawiam, Karat

Re: Rekordowa cena na aukcji dla obrazu Hodlera!

Napisany przez richard100
Cześć Karat,
Pewnie tylko ktoś, kto ma tak dużo pieniędzy, że nie wie już, na co je wydać, wpadł na taki pomysł. :lol: Może nawet od miliarda w górę?
Mogę sobie jednak wyobrazić, że inwestowanie w obraz nie jest najgorszym pomysłem. Obrazy poszczególnych malarzy, w tym Hodler, są po prostu dziedzictwem kulturowym, nie da się ich reprodukować dowolnie, a wraz z rosnącą inflacją zyskują na wartości.
Co osobiście mnie zaskakuje, to to, że ktoś może wydać tysiące franków na znaczek. Niedawno odbyła się aukcja znaczków pocztowych, gdzie za Baslertiiibeli licytowano kwotę około 70000 franków.
Jak się mówi: Lepiej być bogatym i zdrowym niż biednym i chorym. Nie miałbym nic przeciwko temu, by mieć takie problemy.. :lol:
Pozdrowienia, Rich

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata