Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Finansowanie nieruchomości dla młodych par?

Napisany przez PiaB
Cześć,

szukam właściwego kredytu hipotecznego.
Nie jestem jednak pewien, co dokładnie decyduje o zdolności kredytowej.
Czy ma znaczenie, czy jestem żonaty? Czy potrzebuję określonego dochodu? Czy dzieci mają znaczenie? Czy jako studentka mam szansę na kredyt hipoteczny razem z moim partnerem?
Nie mam zbyt dużego pojęcia na ten temat i mam nadzieję na szybką pomoc od was.

Pozdrowienia, PiaB

Napisany przez Latinl
Cześć,

jako samotna studentka nie masz szans, chyba że masz tak dobrze płatną pracę dodatkową, że możesz opłacić studia samodzielnie.

Opowiedz trochę więcej. Jesteś studentką, masz jakieś dochody? Partner? Jak długo jesteście razem itp.

Napisany przez PiaB
Więc jak już powiedziałam, jestem studentką i od 6 lat jestem w związku z moim chłopakiem. Jednak pracuję tylko na pół etatu za 400 euro obok studiów, a do tego dochodzi jeszcze zasiłek rodzinny. Mam także stypendium, więc ... mogę sobie wyobrazić, że to nie jest zbyt dużo lub wystarczająco, aby ubiegać się o coś takiego... ale mam nadzieję na dodatkowe pieniądze ze sprzedaży domu moich rodziców (pieniądze zostaną podzielone między mną a moim ojcem). Sytuacja mojego chłopaka jest podobna. On także studiuje i dostaje tyle samo pieniędzy co ja.
Ogólnie mogę powiedzieć, że nie będzie szybkiego rozstania, bo w przeciwnym razie nie zastanawialibyśmy się nad tym... po prostu cała sprawa związana z zdolnością kredytową jest dla mnie zagadką.
Dziękuję z góry za szybką reakcję.

Napisany przez 2Escorpio
O jakiej kwocie kredytu mówimy?

Więc jeśli chodzi o nieruchomość, miałem w przybliżeniu pewne wyobrażenie, ale teraz, ponieważ majątek związany ze sprzedażą domu rodziców dochodzi do tego, nie jest już jasne, na jaką kwotę kredytu mamy liczyć.

Napisany przez PiaB
Przepraszam za niedokładne informacje.
Określiłem to jako majątek, ponieważ jest to dla mnie już bardzo duża kwota. Jednak cena nieruchomości wynosi około 110 000 euro.
To, co otrzymałbym ze sprzedaży domu moich rodziców... to około 40 000 euro.

Napisany przez Latinl
Specjaliści mogą mieć potencjalnego kredytodawcę, ale mówię, że mimo pieniędzy obecnie nie ma szans.

Kiedy skończycie studia? Jest perspektywa zatrudnienia?

Napisany przez 2Escorpio
To oznacza, że pozostaje bardzo duża pozostała kwota... Aby być szczerym, patrząc na obecne dochody, nie widzę absolutnie żadnych szans.

I Tak, tutaj na forum są użytkownicy głęboko zakorzenieni w finansowaniu nieruchomości i mogą lepiej ocenić sytuację... ale gdyby powiedzieli, że istnieje jakieś rozwiązanie, utraciłbym wiarę.

Jedną alternatywą mogą być poręczenia ze strony osób posiadających odpowiednią zdolność kredytową i dochody... Czy byłaby taka możliwość z Twojej strony? To sprawiłoby, że cała sprawa stałaby się raczej możliwa.

Napisany przez Latinl

Zostaje więc bardzo dużo pozostałego długu... Więc w obecnych dochodach nie widzę szczerze mówiąc absolutnie żadnych szans.

I tak, tutaj na forum są użytkownicy, którzy głęboko zakorzenili się w finansowaniu nieruchomości i mogą lepiej ocenić tę sytuację... ale jeśli powiedzieliby, że istnieje jakakolwiek opcja, to straciłbym wiarę.

Alternatywą mogą być być ewentualnie poręczyciele z dobrym ratingiem kredytowym i dochodami... czy byłaby taka możliwość po twojej stronie? To najprawdopodobniej uczyniłoby całą sprawę bardziej realną.

Nawet z poręczycielami szansa nie istnieje. Przynajmniej nie w dziedzinie kredytów budowlanych na wyższe kwoty. W takim przypadku musieliby zaangażować się trzecie osoby jako pożyczkobiorcy. Tylko jeśli rodzice już przekazali pieniądze, nie pozwolą ich dodatkowo wykorzystać jako współkredytobiorcy.

Napisany przez 2Escorpio

Nawet z poręczycielami nie ma szans. Przynajmniej nie w obszarze mieszkaniowych kredytów hipotecznych z wyższymi sumami. Wtedy muszą wystąpić trzecie osoby jako kredytobiorcy. Tylko jeśli rodzice już przekazali pieniądze, nie będą dodatkowo zaangażowani jako kredytodawcy.

Nie uogólniaj zawsze wszystkiego... w zależności od sytuacji finansowej poręczyciela może wystarczyć jeden poręczyciel.

A czy to rodzice czy ktoś inny odpowiada / poręcza, tego nie możemy ocenić!

Napisany przez Latinl

Nie uogólniaj wszystkiego... w zależności od sytuacji finansowej obywatela, może być wystarczający jeden poręczyciel.

I czy to rodzice czy ktoś inny ponosi odpowiedzialność / poręcza, tego nie możemy ocenić!

Mogę to ocenić. W przypadku branży budowlanej NIE. W przypadku małej pożyczki TAK

Napisany przez PiaB
Więc ukończenie studiów potrwa około 2 lat. Dzięki różnym praktykom mam już co najmniej dobre szanse na zatrudnienie. A także mój chłopak po ukończeniu studiów ma pracę, ponieważ wchodzi do rodzinnego biznesu. Dlatego myślałam, że to może być kryterium, które można interpretować na naszą korzyść. Być może według zasady: utrata pracy nie jest przewidziana na długi okres (albo w ogóle). Ale jeśli dobrze zrozumiałam, to mimo wszystko wygląda to dość źle.:/ Nie mieliśmy jeszcze dobrego pomysłu, aby skorzystać z usług banku, ponieważ myśleliśmy, że kilka wskazówek od osób, które mogły mieć z tym doświadczenie, byłoby lepszym pomysłem na ogólny przegląd. Dlatego dziękujemy za szczegółowe odpowiedzi

Napisany przez PiaB
W zeszły weekend ponownie trochę poszperałem i natrafiłem na różne rodzaje kredytów budowlanych, także na taki, który ewentualnie odpowiadałby mojej sytuacji.

Znalazłem także porównanie finansowania budowy. Tam jest napisane, że dla młodych ludzi oprocentowanie budowlane jest bardziej korzystne niż dla starszych osób, ponieważ ci pierwsi będą płacić dłużej. Więc w rezultacie nie ma to chyba żadnej różnicy, czyż nie? Czy nie byłoby lepiej spłacić wszystko szybko i płacić normalne odsetki? Oczywiście, ma to sprzyjać sytuacji, ale jeśli pojawiają się inne możliwości, to czy normalne oprocentowanie na normalny okres nie byłoby lepsze niż niższe o długim okresie?

Czy teraz całkowicie się pogubiłem? ^^ Oczekuję odpowiedzi bardziej pomocnej niż moje myśli.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata