Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Dokładność kontroli Urzędu Skarbowego

Napisany przez klu897
Cześć, jak to jest dokładnie w dzisiejszych czasach?

Załóżmy, że przedsiębiorca zleca prywatnej osobie stworzenie zbędnej, złej strony internetowej. Ta osoba musi oficjalnie uiścić niewielką opłatę u hostera. Hoster w fakturze adresuje się do przedsiębiorcy, jednak osoba prywatna płaci kwotę ze swojego konta/PayPala.

Hoster przedstawia fakturę doradcy podatkowemu / urzędowi skarbowemu. Czy teraz sprawdzane będzie, czy przedsiębiorca przedstawił odpowiednik faktury (w celu przeprowadzenia obliczeń podatkowych)?! Czy może istnieje inny rodzaj zagrożenia w takiej sytuacji?

Pozdrawiam

Napisany przez klu897
hmm, czy ten post nie pasuje gdzie indziej?

Napisany przez klu897
Gdzież mógłby on pasować?

Napisany przez 2Escorpio
Szczerze mówiąc, nie do końca rozumiem, czego chcesz.

Napisany przez klu897
Myślę, że jest to takie stanowisko:

Hosting dostarcza swoje rozliczenia pod koniec roku doradcy podatkowemu / urzędowi skarbowemu.
Tam sprawdza się, czy klient hostingu również przedłożył takie rozliczenie,
a jeśli nie, to zakłada się, że klient hostingu coś ukrywa.

Na przykład dla przeprowadzenia kalkulacji podatkowych.

Napisany przez 2Escorpio
Nawet jeśli nadal nie jestem pewien, o co dokładnie chodzi.

Zazwyczaj jest tak, że urząd skarbowy nie sprawdza niczego i zadowala się rachunkiem przychodów i wydatków od doradcy podatkowego. Nawet rachunki od doradcy podatkowego w normalnych warunkach nie są przesyłane do urzędu skarbowego.

Nie byłoby możliwe, aby sprawdzić każdy rachunek od wierzyciela i płatnika... codziennie generowanych jest wiele milionów faktur tylko w Niemczech.

Oczywiście jeśli wierzyciel lub płatnik kiedyś zostaną skontrolowani pod kątem podatkowym przez urząd skarbowy, mogą przeprowadzić badanie kontrolne i w ten sposób to wykryć.

Pozdrowienia, esco

PS.: Dlaczego osoba prywatna nie przekazuje po prostu kosztów w formie faktury przedsiębiorcy / firmie?

Napisany przez Weighting
Rozumiem, o co chodzi. Przykładem mogłoby być: znajomy naprawił mi coś w interesach i przelałem mu pieniądze na jego konto. Teraz chcę zredukować podatek od tych kosztów, podając je w zeznaniu podatkowym. Wiem jednak dokładnie, że znajomy nie odnotował tego nigdzie. W takim przypadku znajomy mógłby niepotrzebnie mieć problemy z urzędem skarbowym, czego chcę uniknąć za wszelką cenę. Trzeba zawsze to dokładnie rozważyć. W razie wątpliwości lepiej nie przedstawiać tych kosztów urzędowi skarbowemu.

Napisany przez 2Escorpio

rozumiem, o co chodzi. przykładem byłby: przyjaciel naprawił mi coś w związku z biznesem i przelałem mu pieniądze na konto. Teraz chcę zwiększyć koszty podatkowe poprzez ich wymienienie w zeznaniu podatkowym. Wiem jednak dokładnie, że przyjaciel nie odnotował tego nigdzie. W takim przypadku przyjaciel mógłby niepotrzebnie mieć problemy z urzędem skarbowym, czego chcę uniknąć za wszelką cenę. Trzeba zawsze dokładnie rozważyć. W wątpliwych przypadkach lepiej nie przedstawiać tych kosztów urzędowi skarbowemu.

Tak właśnie myślałem. Tak też odnosi się moja odpowiedź.

Napisany przez klu897
Dziękuję za wyjaśnienia
Bardzo dobrze zrozumiałe

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata