Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy - sytuacja wyjściowa

Napisany przez allocma
Cześć wszystkim uczestnikom forum,

czytam tutaj już od jakiegoś czasu i mam kilka konkretnych pytań dotyczących ewentualnej realizacji budowy domu.

Ja i moja żona zamierzamy wkrótce przeprowadzić się na przedmieścia Berlina (na razie wynajmujemy) i faktycznie chcielibyśmy szybko rozpocząć budowę.

W odniesieniu do naszej sytuacji finansowej:

Dochody:
-----------

On (urzędnik) 2900 € netto (z dodatkiem dla dziecka)
Ona (pielęgniarka) 1400 € netto

= około 4300 - 4400 € miesięcznego dochodu netto.

Kapitał własny:

20.000 € na rachunku oszczędnościowym
10.000 € w lokacie (4,4 %) na kolejne trzy lata

Ubezpieczenia emerytalne Riester dla Niego: 6000 euro
Ubezpieczenia emerytalne Riester dla Niej: 4000 euro

ubezpieczenie emerytalne pracownicze dla Niej (poprzedni pracodawca): 6000 € (zostanie wypłacone)

ubezpieczenie na życie + ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków dla Niej od 2004 roku: Wartość wykupu ubezpieczenia na życie około 6500 €
co miesiąc oszczędzane około 130 €

+ Żelazna rezerwa na koncie, która nigdy nie jest obniżana.

Dotychczas, mimo opłat za przedszkole (400 euro miesięcznie), jesteśmy w stanie odłożyć od 600 do 900 euro miesięcznie, nie czując się zbyt ograniczonymi.

Teraz moje pytania / pomysły:

Cały projekt będzie kosztować około 260.000 € (została uwzględniona pewna rezerwa). Koszty te obejmują działkę (około 50.000 €) + budowę domu + koszty poboczne. Planowany jest Dom z certyfikatem KfW minimalnie spełniający standard KfW70.

Oczywiście chcielibyśmy rozpocząć jak największym kapitałem własnym. Niestety, lokata jest jeszcze zablokowana na trzy lata.

1. Jak mogę uwzględnić lokatę w moim kapitale początkowym?

2. Jak najlepiej uwzględnić istniejące polisy Riester w finansowaniu?

3. Czy opłaca się zlikwidować ubezpieczenie na życie?

4. Czy nasze liczby są na tyle solidne, aby zbudować Dom?

5. Jakie opcje finansowania wydają się rozsądne w tych warunkach? Chcielibyśmy mieć możliwie długi okres kredytowania, aby zabezpieczyć niższe stopy procentowe na dłużej (20, 25 lat?).

6. Z jakimi warunkami odsetkowymi musimy/możemy się liczyć?

Z góry dziękuję za sugestie i oceny.

Napisany przez Moe23617
Cześć Allocma,

jako urzędnik masz już pewną interesującą podstawę do uzyskania finansowania. Jednak powinieneś być ostrożny z wypowiedzeniem produktów na rzecz zabezpieczenia emerytalnego, ponieważ w tej chwili generujesz nimi krótkoterminowy kapitał własny w wysokości 16,000€, ale pamiętaj, że te 16,000€ za 25 lat będą warte ponad dwukrotność i wtedy możesz mieć piękny Dom, ale nie otrzymać miesięcznych płatności, na przykład z Riester, itp.
Aby to zobrazować: nie będziesz mógł później wymienić cegły na bułkę. Więc nie zmniejszaj koniecznie swojej emerytury.

Teraz krótko skomentuję Twoje 6 punktów:

1. Jak mogę uwzględnić lokatę terminową jako kapitał własny na początek?
Zalecam to skonsultować specjalistę. Być może możesz przenieść umowę na bank, ale prawdopodobnie będziesz musiał po prostu kontynuować umowę i skorzystać z wypłaty jako dodatkowej spłaty za 3 lata.

2. Jak najlepiej uwzględnić istniejące umowy Riester w finansowaniu?
Aktualnie nie można ich łatwo uwzględnić. Tak jak już pisałem, szkodzisz tym także swojej emeryturze. Więc nie zalecałbym ich wypowiedzenia, kontynuuj ich i niech pieniądze pracują dla MNIE, bo prawdopodobnie obecnie otrzymujesz tam wyższe oprocentowanie niż płacisz za pieniądze w banku. Więc jeśli pozostanie Ci kredyt do spłacenia przy przejściu na emeryturę, możesz wziąć te pieniądze na własne mieszkanie. Następnie ewentualnie na przebudowę mieszkania (np. dostosowanie do życia zgodnego z wiekiem). Być może zostaną wprowadzone zmiany w Riester w przyszłości, ale na razie to muzyka przyszłości.

3. Czy warto zlikwidować polisę na życie?
Prosta odpowiedź: zależy od konkretnej polisy. To musi zostać dokładnie przeanalizowane. Może na przykład być opłacalne jej zlikwidowanie, używanie pieniędzy jako kapitału własnego i skorzystanie z lepiej oprocentowanego planu oszczędnościowego na miesięczne płatności.

4. Czy nasze liczby są na tyle solidne, by zbudować Dom?
Jako inżynier z dyplomem mogę dostać do 250,000€ finansowania bez wkładu własnego. To dla Ciebie, z uwzględnieniem wkładu własnego i statusu urzędnika z lepszym zabezpieczeniem ze strony państwa, nie powinno być problemem.

5. Jakie opcje finansowania wydają się sensowne w tych warunkach? Chcielibyśmy jak najdłuższy okres kredytowania, aby zabezpieczyć niskie oprocentowanie na dłużej (20, 25 lat?).
Okres kredytowania a okres zabezpieczenia oprocentowania to dwie różne rzeczy. Okres kredytowania zależy od kwoty kredytu, oprocentowania i miesięcznych płatności. Okres ten może być skrócony dzięki dodatkowym spłatom.
Warunki zabezpieczenia oprocentowania są ustalane w umowie z bankiem. Jest to dla banku oczywiście ryzyko i im krótszy ten okres, tym niższe oprocentowanie. Jeśli decydujesz się na długi okres, oprocentowanie jest trochę wyższe. Zazwyczaj jednak różnica jest znikoma, chyba że chcesz zabezpieczyć oprocentowanie na 25 lat.
Przy kredytowaniu nie decyduj się na zbyt długi okres kredytowania, aby rata spłaty kapitału przekroczyła 1%. W przeciwnym razie zapłacisz na końcu kwotę kredytu na odsetki.

6. Jakie warunki odsetkowe możemy się spodziewać / jakie są możliwe?
Aktualne oprocentowanie zaczyna się od 2,5%. Dokładne warunki w Twoim przypadku muszą być sprawdzone u banków.

To, co mogę Ci zaoferować, to spotkanie i szczegółowe przeanalizowanie Twojej sytuacji, jeśli mieszkasz w pobliżu Braunschweig. Sprawdzimy, co masz, co możesz / powinieneś użyć jako kapitał własny, a co lepiej przeznaczyć na dodatkową spłatę (np. lokatę terminową?).
Mam specjalistę tutaj, który zajmuje się tylko finansowaniem nieruchomości (i PKV). Umówilibyśmy spotkanie z nim, sprawdziłby Twoje potrzeby i złożył zapytanie do banków. Zapytanie to zostałoby wysłane do około 300 banków, a Ty otrzymałbyś oferty od zainteresowanych banków. Możesz je porównać między sobą lub udać się z najlepszą ofertą do swojego rodzimego banku. Dla Ciebie byłoby to o wiele mniej pracochłonne niż gdybyś sam zgłaszał się do 20 banków.

Jeśli nie mieszkasz w pobliżu Braunschweig, mogę polecić Ci kolegę z Twojej okolicy.

Jeśli masz pytania, po prostu wyślij mi krótkiego maila.

Pozdrowienia

Lars Brandt

Napisany przez allocma
Chciałem wypłacić kapitał z naszych dwóch umów Riestera lub od razu przekształcić umowy w Wohnriestera. Nie jestem pewien, czy lepszym rozwiązaniem jest wybór umowy oszczędnościowo-kredytowej z dodatkowym wsparciem Riestera czy też preferowanie pożyczki Wohnriestera.

Napisany przez Moe23617
Hej znowu!

Jak już wspomniano, przyszła emerytura dla Pana z pewnością zmniejszy się. Jako urzędnik emerytura może być nieco lepsza niż przeciętnego Niemca, ale proszę przeliczyć to dokładnie. Jeśli obecnie ma Pan już 6000 €, to oznacza, że niedawno zakończył się okres, w którym koszty były rozłożone. Dlatego warto dokładnie przeanalizować swoją sytuację, np. poprzez obliczenie: miesięczna składka Riester * liczba opłaconych miesięcy.
Porównaj to z obecną kwotą na koncie. Teraz właśnie zaczyna Pan wejść w fazę oszczędzania.
Zarówno w przypadku Riesteru, jak i BSV (oszczędności budowlane) wypłata środków na cele mieszkaniowe powinna być możliwa zawsze pod koniec okresu inwestycji. Muszę przyznać, że musiałbym sprawdzić, jak wygląda to w praktyce. Obecnie moim zdaniem nie jest możliwe wypłacenie środków z kontraktu Riester.
Jeśli jest Pan w stanie dostarczyć polisę Riester, chętnie przyjrzałbym się szczegółom i powiedział, czy środki mogą być wykorzystane na cele mieszkaniowe. Wtedy nie musi Pan zawierać nowej umowy, bo nowa umowa oznacza nowe koszty, które z kolei są rozkładane na przestrzeni kolejnych 5 lat. Być może znowu stracone zostaną 1000 € (4% opłaconych składek [liczba miesięcy * składka]).
To samo dotyczy BSV. W większości przypadków pobierane jest 1% sumy kontraktu jako prowizja. Ta kwota nie jest również rozkładana na 5 lat, więc zaczyna Pan od np. -500 € i musi to pokryć na początku z odsetek w wysokości od 0,75 do 1,5% od sumy BSV. Często dopiero po ponad 10 latach znajduje się Pan w zysku, ponieważ pobierane są również bieżące opłaty za konto. Również tutaj korzysta się z pomocy państwa, ale ta pomoc jest tylko naliczana z oprocentowaniem na BSV. Z ekonomicznego punktu widzenia opłaca się pozostać w kontrakcie Riester.
Dla zabawy porównałem kiedyś BSV z funduszem inwestycyjnym bez wsparcia.
Sprawdź na stronie www*zinsen-berechnen*de
Znajdziesz tutaj najbardziej elastyczny kalkulator wśród kalkulatorów funduszy.

Dla BSV nie można podać wartości początkowej jako ujemnej, ale spróbuj wpisać 50 € miesięcznie plus 154/12 czyli około 62,8 € miesięcznie, co jest jedynie przybliżeniem, ponieważ wsparcie jest wypłacane rocznie, ale mniejsza z tym. Załóżmy, że opłaty i prowizje wynoszą 0%.
Następnie oblicz 50 € miesięcznie przy 5,5% stopie zwrotu (inwestycja defensywna) z opłatą początkową w wysokości 5% i 1% kosztów.

Oblicz to na okres 15 lat, co jest typowym okresem do uzyskania przydziału dla BSV.
Przed upływem 15 lat BSV będzie nieco bardziej opłacalny pod względem całkowitej sumy, ale zwróć uwagę na wartość zysku.
Jeśli teraz wsparcie trafia do bardziej zyskownego produktu, to BSV wypada stosunkowo słabo. Ponadto istnieje kilka powodów, dla których nie opierałbym finansowania mojej nieruchomości na BSV.

Ogólnie rzecz biorąc, na przykład my nie oferujemy BSV i KLV, ponieważ uważamy te produkty za niekorzystne dla klienta. Zazwyczaj to firmy czerpią zyski. Z pewnością nie jest przypadkiem, że KLV oficjalnie (nawet z orzeczeniem sądowym) może być określone jako legalne oszustwo.
Chętnie mogę zeskanować i przesłać Państwu artykuł na ten temat, ale być może można go znaleźć także w internecie. Z pewnością Google chętnie w tym pomoże ;-)

Skoro konkretnie zapytał Pan o radę: Trzymaj się z dala od BSV. Nawet z dofinansowaniem, jest to tylko w bardzo rzadkich przypadkach właściwa decyzja.
Nie zmniejszaj swojej emerytury, zamykając istniejące umowy i zawierając nowe, co generuje dodatkowe koszty. (ew. przeniesienie polisy umożliwi zwiększenie zysku w kontrakcie Riester - wtedy można ewentualnie zrezygnować z jednego kontraktu, nie generując przy tym znacznych strat)

Co można zrobić np.: Zmiana ubezpieczenia zdrowotnego, jeśli nie jest Pan w PKV. Niektóre ubezpieczalnie zwracają 160 € dla ubezpieczonego głównego i 50 € dla ubezpieczonych rodzin, jeśli finansuje się emeryturę, ubezpieczenie pielęgnacyjne lub ubezpieczenie od niezdolności do pracy. Mając Riester, otrzymasz tutaj już 160 € rocznie. To już ponad 20 lat 3200 €, które można przeznaczyć na dodatkowe spłaty.

Widzi Pan, że temat jest bardzo skomplikowany, dlatego naprawdę warto skorzystać z pomocy kogoś, kto pomoże przeanalizować dokumenty i opracować ogólną strategię.

Serdeczne pozdrowienia
Lars Brandt

Napisany przez Ravemaster84

W przypadku naszych dwóch umów Riester chciałem właściwie wypłacić kapitał lub natychmiast zamienić umowy na Riester na mieszkania. Nie jestem jednak pewien, czy lepiej jest wybrać umowę oszczędnościową z dofinansowaniem Riester czy kredyt hipoteczny Riester.

Generalnie to oczywiście możliwe.
Jak już wspomniałem, proszę jednak sprawdzić, jakie produkty Riester mają Państwo. Ubezpieczenia emerytalne często mają wysokie koszty początkowe, które w pierwszych latach znacząco zmniejszają wartość wykupu. Po prostu sprawdź, ile wyniosły koszty początkowe.

Napisany przez Moe23617
A więc koszty otwarcia konta Riester są dość stałe.
Średnio 4% wartości umowy. Więc
Składka brutto opłacona przez siebie* lata*12*0,04
Nie ma tutaj dużej roli, jakie oszczędności są zawarte (fundusze, KLV itp.)
Mimo to, proszę jeszcze raz sprawdzić umowę. Jeśli tutaj nie znajdziesz szczegółów, śmiało skorzystaj z powyższej formuły.
Pozdrawiam

Napisany przez RSH
1. Przypadki przeniesienia nieruchomości na finansowanie budowlane (dla obniżenia stopnia obciążenia); Umowa o stałej spłacie dodatkowej w ciągu 3 lat.
2. Wypłata
3. Należy rozważyć w każdym konkretnym przypadku.
4. Budżet domowy na podstawie danych podstawowych jest pozytywny.
5. W zależności od Państwa celu: Długi okres wiązania oprocentowania ew. jako kredyt hipoteczny całkowicie spłacany. Wykorzystanie KfW 153.
6. Stopa oprocentowania rzeczywista wynosi 3,4% +/- dla kredytu ratalnego; Stopa oprocentowania rzeczywista wynosi 1,25% +/- dla KfW 153; Obecnie KfW 124 jest zbyt drogi w porównaniu do stopnia obciążenia z uwzględnieniem wiązania oprocentowania i Państwa celu (pewność co do oprocentowania).

Absolutnie koszty końcowe dla Riester są dość stałe.
Średnio 4% sumy umowy. Więc
Samopłacona składka brutto* lata*12*0,04
Nie ma tu dużej roli, czy zawiera on fundusze, polisy na życie, itp.
Mimo to, proszę jeszcze raz sprawdzić umowę. Jeśli nie znajdziesz tu szczegółów, śmiało użyj gotowego wzoru powyżej.

Pozdrowienia

Tak nie do końca poprawne. Plan oszczędnościowy bankowy ma znacznie niższe koszty.

Napisany przez C. Andreas

Cześć wszystkim uczestnikom forum,

Obserwuję to forum od jakiegoś czasu i mam teraz kilka konkretnych pytań dotyczących ewentualnej budowy domu.

Ja i moja żona wkrótce przeprowadzamy się na przedmieścia Berlina (obecnie na wynajmie) i chcemy zacząć budowę dość szybko.

Nasza sytuacja finansowa:

Dochód:
-----------

On (urzędnik) 2900 € netto (z dodatkiem rodzinnym)
Ona (pielęgniarka) 1400 € netto

= około 4300 - 4400 € dochodu netto.

Kapitał własny:

20 000 € w depozycie terminowym
10 000 € w depozycie terminowym (4,4%) na jeszcze trzy lata

Indywidualne ubezpieczenie emerytalne-riester dla Niego: 6000 euro
Indywidualne ubezpieczenie emerytalne-riester dla Niej: 4000 euro

Układowe ubezpieczenie emerytalne dla Niej (poprzedni pracodawca): 6000 € (zostanie wypowiedziane)

ubezpieczenie na życie + NW Niej od 2004: wartość wykupu ubezpieczenia na życie ok. 6500 €
miesięczna oszczędność ok. 130 €

+ Żelazna rezerwa na koncie bieżącym, która nigdy nie jest przekraczana.

Do tej pory, nawet z opłatami za żłobek (400 euro miesięcznie), jesteśmy w stanie odłożyć od 600 do 900 euro miesięcznie bez większych ograniczeń.

Teraz do moich pytań / pomysłów:

Cały projekt będzie kosztował około 260 000 € (faktycznie jest mały margines). Koszty te obejmują działkę (około 50 000 €) + budowę domu + koszty dodatkowe. Planowane jest Dom o standardzie minimalnym KfW70.

Oczywiście chcielibyśmy zacząć z jak największym kapitałem własnym. Niestety depozyt terminowy jest związany na trzy lata.

1. Jak mogę uwzględnić depozyt terminowy w moim kapitale własnym na początek?

2. Jak najlepiej uwzględnić istniejące umowy riester w finansowaniu?

3. Czy opłaca się rozwiązać ubezpieczenie na życie?

4. Czy nasze liczby są wystarczająco solidne, aby zbudować Dom?

5. Jakie opcje finansowania wydają się sensowne w tych warunkach? Chcielibyśmy przedłużyć okres spłaty kredytu, aby zabezpieczyć niższe oprocentowanie na dłużej (20, 25 lat?).

6. Z jakimi warunkami co do oprocentowania możemy się/liczyć?

Z góry dziękuję za propozycje i oceny

Depozyt terminowy jest związany i w zasadzie niedostępny, ale może zostać uwzględniony jako kapitał własny poprzez cesję.

Przekształcenie umów riester na riester mieszkaniowy jest możliwe wyłącznie poprzez przeniesienie środków, co prowadzi do nowych umów w kasie oszczędnościowo-kredytowej. Możesz także złożyć wniosek do ZVA o wykorzystanie środków jako kapitał własny dla projektu budowlanego. Musisz uzyskać informacje w ZVA (Urząd zapewnień socjalnych).

Obecnie kasa oszczędnościowo-kredytowa oferuje specjalny program kredytowy.
Długość okresu: 29 lat i 4 miesiące jako kredyt hipoteczny ratujący wraz z równymi ratami w wysokości 3,4%.
Co wyróżnia ten produkt, to możliwość dokonywania dodatkowych wpłat
i od piątego roku spłaty, możliwość jej wcześniejszego spłacenia bez kary.

Napisany przez Matthew Pryor
Najpierw przepraszam TO za mój post off-topic....

Koszty likwidacji Riestera są dość stałe.
Średnio 4% sumy umowy. Czyli
Czyszczony brutto świadczenie* lata*12*0,04

To jest mylące z kilku powodów. Wspomniane 4% to z reguły maksimum, jeśli patrzymy tylko na czyste koszty likwidacji. A średnia też nie pomaga zbytnio, gdy istnieją dostawcy, którzy radzą sobie znacznie taniej.
Znacznie ważniejsze moim zdaniem jest rozważenie bieżących kosztów. Zwłaszcza w przypadku umów o długich okresach trwania i wysokich rat, różnice szybko się sumują.
W przeciwieństwie do kosztów likwidacji, które zazwyczaj są spłacone po 5 latach, wyższe bieżące koszty dodatkowo zmniejszają efekt składany odsetek.
W przypadku produktów związanych z funduszami dodatkowym czynnikiem do rozważenia jest obciążenie kosztami wynikającymi z samych funduszy, dlatego nie mogę zgodzić się z następującą opinią:

Nie ma też znaczenia, jakie oszczędności zawiera (fundusze, KLV, itp.)

Festgeld jest związane i jeśli nie jest dostępne, może być uwzględnione jako kapitał własny poprzez cesję.

A tutaj moje pytanie:
Czy każdy instytut finansowy, z doświadczenia, oferuje takie rozwiązanie? Czy to również dotyczy planów oszczędności bankowych VL, które są związane na siódmy rok?

edycja:
Kto umie czytać, jest w wyraźnej przewadze: Planów oszczędności bankowych VL nie można przenosić na osoby trzecie. 2 minuty Googla i pytanie staje się bezcelowe... Ale ogólnie, jak wygląda to w przypadku festgeldów/obligacji oszczędnościowych lub planów oszczędnościowych bankowych?

Napisany przez Moe23617
Tak, widziałem umowy z opłatami manipulacyjnymi przekraczającymi 4%. Doszło nawet do 5,5%. Jeśli ktoś twierdzi, że wystarczy mu zaledwie 2%, to na pierwszy rzut oka brzmi to miło, ale chciałbym rzucić okiem na szczegóły umowy, zobaczyć, jakie usługi są w niej zawarte i porównać je z umową, która kosztuje średnio od 3,5 do 4%. Oczywiście, Fundusze inwestycyjne wiążą się z dodatkowymi opłatami, ale także inne umowy posiadają dodatkowe koszty wewnętrzne, które nie są pokryte ogólnymi opłatami manipulacyjnymi w wysokości 4%. Na ile mi wiadomo, przy produkcie z ubezpieczeniem na życie część opłat za fundusze jest usuwana, a na przykład HDI zwraca ubezpieczonemu część corocznego opłaty administracyjnej wynoszącej 1-2%. Jak już wspomniałem: Allocma musi dokładnie przyjrzeć się, co ma i znaleźć kogoś w swojej okolicy, kto pomoże mu to przeanalizować. Dobranoc!

Napisany przez allocma
Dziękuję wszystkim za wskazówki i inspiracje. Szczególnie przydatną dla mnie informacją było to, że mogę użyć depozytu terminowego jako kapitał własny i pomoże mi to w planowaniu.

W tej chwili skłaniam się ku temu, aby najpierw zerwać polisę na życie mojej żony i użyć jej jako kapitału własnego. Na razie pozostawię umowy Riester. Pojęcie o kredytach Riester, które mam, to że są one o około 0,4 punktu procentowego droższe niż zwykły kredyt bankowy. To już jest dość istotna część wsparcia ze strony państwa. Czy opłaca się Riester BSV? Wydaje mi się, że jedynym sposobem jest porównanie tych liczb.

Napisany przez Matthew Pryor
Więc widziałem umowy z opłatami za zakup wynoszącymi ponad 4%. Doszło nawet do 5,5%.

To nie są opłaty za zakup, które są bezpośrednio obciążane umową, ale koszty zakupu odpowiedniego ubezpieczyciela. To dwie różne pary butów.

Jeśli ktoś mówi, że wystarczy mu 2%, to skąd to bierze? A tak naprawdę to jeszcze mniej, dokładniej 1,2%. Dla klasycznego ubezpieczenia emerytalnego z 20-letnim okresem gwarancji na początku fazy emerytalnej. To samo dotyczy bieżących kosztów, zarówno wkładu własnego, jak i dotacji państwowych. Które powinny mieć znacznie większe znaczenie dla konsumenta niż koszty zakupu i dystrybucji.

Ale wtedy chciałbym rzucić okiem na szczegóły umowy i zobaczyć, jakie świadczenia są w niej zawarte oraz porównać je z umową o kosztach w zakresie od 3,5% do 4%.

I czego dokładnie chcesz się dowiedzieć? Może wyższa przyszła udział w zyskach, której nie da się przewidzieć? Okres renty zagwarantowanej? Zwolnienie z opłat za ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy? Wykorzystana tabela umieralności? Składniki renty niędopuszczalne? Proszę bardzo. Tanie znaczy w tym przypadku przede wszystkim wyższą rentę gwarantowaną. Wszystko inne to i pozostanie czystym wróżeniem z fusów. Nie rozumiem, dlaczego chcesz wyciągnąć z tego wyższe koszty niż uzasadnione.

Oczywiście, Fundusze inwestycyjne mają dodatkowe koszty, bez gwarancji wartości dodanej w porównaniu z klasyczną polisą z maksymalną stopą zwrotu. A Riester jako ubezpieczenie z funduszami to jedna z najbardziej nonsensownych konstrukcji. Ze względu na gwarancję wpłat, jeszcze mniejsza część trafia do funduszy niż w tradycyjnych polisach funduszowych bez wsparcia.

Ale inne umowy również wiążą się z dodatkowymi kosztami wewnętrznymi, nie pokrywanymi przez standardowe koszty zakupu w wysokości 4%.

Powtórzę: rodzaje kosztów są takie same, z wyjątkiem inwestycji, które są już uwzględnione w całkowitym koszcie klasycznych polis. Wiem, na czym stoje. Na poziomie funduszy inwestycyjnych występują dodatkowe koszty, które często nie są brane pod uwagę w modelach kalkulacyjnych. Bez względu na to, jak się do tego odnosisz: Fundusze inwestycyjne wiążą się z dodatkowymi kosztami, które początkowo muszą zostać zrekompensowane przez wyższy zwrot z inwestycji. W przypadku Riester występuje dodatkowy problem, polegaj...
Dobranoc!

Dzień dobry...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata