- pt mar 08, 2013 8:11 pm
Cześć wszystkim uczestnikom forum,
czytam tutaj już od jakiegoś czasu i mam kilka konkretnych pytań dotyczących ewentualnej realizacji budowy domu.
Ja i moja żona zamierzamy wkrótce przeprowadzić się na przedmieścia Berlina (na razie wynajmujemy) i faktycznie chcielibyśmy szybko rozpocząć budowę.
W odniesieniu do naszej sytuacji finansowej:
Dochody:
-----------
On (urzędnik) 2900 € netto (z dodatkiem dla dziecka)
Ona (pielęgniarka) 1400 € netto
= około 4300 - 4400 € miesięcznego dochodu netto.
Kapitał własny:
20.000 € na rachunku oszczędnościowym
10.000 € w lokacie (4,4 %) na kolejne trzy lata
Ubezpieczenia emerytalne Riester dla Niego: 6000 euro
Ubezpieczenia emerytalne Riester dla Niej: 4000 euro
ubezpieczenie emerytalne pracownicze dla Niej (poprzedni pracodawca): 6000 € (zostanie wypłacone)
ubezpieczenie na życie + ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków dla Niej od 2004 roku: Wartość wykupu ubezpieczenia na życie około 6500 €
co miesiąc oszczędzane około 130 €
+ Żelazna rezerwa na koncie, która nigdy nie jest obniżana.
Dotychczas, mimo opłat za przedszkole (400 euro miesięcznie), jesteśmy w stanie odłożyć od 600 do 900 euro miesięcznie, nie czując się zbyt ograniczonymi.
Teraz moje pytania / pomysły:
Cały projekt będzie kosztować około 260.000 € (została uwzględniona pewna rezerwa). Koszty te obejmują działkę (około 50.000 €) + budowę domu + koszty poboczne. Planowany jest Dom z certyfikatem KfW minimalnie spełniający standard KfW70.
Oczywiście chcielibyśmy rozpocząć jak największym kapitałem własnym. Niestety, lokata jest jeszcze zablokowana na trzy lata.
1. Jak mogę uwzględnić lokatę w moim kapitale początkowym?
2. Jak najlepiej uwzględnić istniejące polisy Riester w finansowaniu?
3. Czy opłaca się zlikwidować ubezpieczenie na życie?
4. Czy nasze liczby są na tyle solidne, aby zbudować Dom?
5. Jakie opcje finansowania wydają się rozsądne w tych warunkach? Chcielibyśmy mieć możliwie długi okres kredytowania, aby zabezpieczyć niższe stopy procentowe na dłużej (20, 25 lat?).
6. Z jakimi warunkami odsetkowymi musimy/możemy się liczyć?
Z góry dziękuję za sugestie i oceny.
czytam tutaj już od jakiegoś czasu i mam kilka konkretnych pytań dotyczących ewentualnej realizacji budowy domu.
Ja i moja żona zamierzamy wkrótce przeprowadzić się na przedmieścia Berlina (na razie wynajmujemy) i faktycznie chcielibyśmy szybko rozpocząć budowę.
W odniesieniu do naszej sytuacji finansowej:
Dochody:
-----------
On (urzędnik) 2900 € netto (z dodatkiem dla dziecka)
Ona (pielęgniarka) 1400 € netto
= około 4300 - 4400 € miesięcznego dochodu netto.
Kapitał własny:
20.000 € na rachunku oszczędnościowym
10.000 € w lokacie (4,4 %) na kolejne trzy lata
Ubezpieczenia emerytalne Riester dla Niego: 6000 euro
Ubezpieczenia emerytalne Riester dla Niej: 4000 euro
ubezpieczenie emerytalne pracownicze dla Niej (poprzedni pracodawca): 6000 € (zostanie wypłacone)
ubezpieczenie na życie + ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków dla Niej od 2004 roku: Wartość wykupu ubezpieczenia na życie około 6500 €
co miesiąc oszczędzane około 130 €
+ Żelazna rezerwa na koncie, która nigdy nie jest obniżana.
Dotychczas, mimo opłat za przedszkole (400 euro miesięcznie), jesteśmy w stanie odłożyć od 600 do 900 euro miesięcznie, nie czując się zbyt ograniczonymi.
Teraz moje pytania / pomysły:
Cały projekt będzie kosztować około 260.000 € (została uwzględniona pewna rezerwa). Koszty te obejmują działkę (około 50.000 €) + budowę domu + koszty poboczne. Planowany jest Dom z certyfikatem KfW minimalnie spełniający standard KfW70.
Oczywiście chcielibyśmy rozpocząć jak największym kapitałem własnym. Niestety, lokata jest jeszcze zablokowana na trzy lata.
1. Jak mogę uwzględnić lokatę w moim kapitale początkowym?
2. Jak najlepiej uwzględnić istniejące polisy Riester w finansowaniu?
3. Czy opłaca się zlikwidować ubezpieczenie na życie?
4. Czy nasze liczby są na tyle solidne, aby zbudować Dom?
5. Jakie opcje finansowania wydają się rozsądne w tych warunkach? Chcielibyśmy mieć możliwie długi okres kredytowania, aby zabezpieczyć niższe stopy procentowe na dłużej (20, 25 lat?).
6. Z jakimi warunkami odsetkowymi musimy/możemy się liczyć?
Z góry dziękuję za sugestie i oceny.