Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Skonsolidować kredyt uniwersalny, pytania dotyczące Sparkasse i DKB...

Napisany przez glueckskindchen
Hallo, jestem nowy tutaj i mam nadzieję, że pomożecie mi w niektórych sprawach.

Oto o co chodzi:

Mój chłopak ma uniwersalny kredyt w Sparkasse z 11% odsetkami. Od lat płaci wiele, pożycza pieniądze, a następnie znowu spłaca. Wygląda na to (popraw mnie, jeśli się mylę), że zawsze praktycznie całe odsetki bierze pod uwagę podczas refinansowania.

Teraz załatwiliśmy dla niego konto w DKB. Otrzymał je, ale gdy chciał mieć pożyczkę, aby spłacić ten głupi kredyt w Sparkasse, otrzymał odmowę.

Moje pytania:

a) Czy to możliwe, że Sparkasse nalicza prawie całe odsetki podczas refinansowania i spłacania długu? Kwota to była 19 800 euro, a w przypadku wcześniejszej spłaty byłoby 19 300 euro. (Płaci miesięcznie 600 euro, z czego obecnie 250 euro to odsetki)

b) Czy DKB odrzuciło wniosek, ponieważ nie korzysta jeszcze z konta? (Czekamy, aż jego pracodawca aktywuje nowe dane rachunku do pobierania wynagrodzenia)

c) Czy sensowne jest ponowne złożenie wniosku o kredyt po aktywowaniu konta w DKB czy lepiej spróbować w zupełnie innej firmie? (Po prostu chcemy odejść od Sparkasse z 11%)

Dzięki za wasze wskazówki i porady

Napisany przez 2Escorpio

Witaj, jestem tu nowy i mam nadzieję, że pomożecie mi w różnych sprawach.

Oto o co chodzi:

Mój chłopak ma ogólnego kredytu w Sparkasse z oprocentowaniem 11%. Od lat płaci go i za każdym razem zadłuża się na nowo. Wydaje się (popraw mnie, jeśli się mylę), że za każdym razem praktycznie całe odsetki przenosi do refinansowania.

Teraz załatwiliśmy mu konto w DKB. Dostąpił go, ale gdy chciał otrzymać pożyczkę, aby spłacić głupi kredyt w Sparkasse, dostał odmowę.

Moje pytania:

a) Czy możliwe jest, że Sparkasse dodaje praktycznie całe odsetki podczas przenoszenia i wykupu? Kwota wynosiła 19 800 euro, a jeśli chcielibyśmy ją spłacić wcześniej, wynosiłaby 19 300 euro. (Płaci miesięcznie 600 euro, z czego obecnie 250 euro to odsetki)

b) Czy możliwe, że DKB odmówiła, ponieważ jeszcze nie korzysta z konta? (Czekamy, aż jego pracodawca aktywuje nowe dane konta do otrzymywania wynagrodzenia)

c) Czy ma sens ponownie złożyć wniosek kredytowy po aktywnym używaniu konta w DKB, czy może lepiej spróbować szczęścia w zupełnie innej instytucji finansowej? (Po prostu chcemy odejść od Sparkasse z oprocentowaniem 11%)

Dziękuję za Wasze wskazówki i porady

Hej,

dlaczego wielokrotnie zadłużacie się na nowo? Zróbcie to raz porządnie, a wszystko będzie w porządku? Poza tym: Za każdym razem, gdy refinansujecie kredyt lub zmieniacie konto bankowe, spada Wasz scoring w Biurze Informacji Gospodarczej... Im niższy scoring, tym więcej trzeba płacić odsetek za kolejne produkty kredytowe, a w końcu nie otrzymacie już kredytów.

a) Zależne od umowy... Jeśli refinansowanie nie jest przewidziane w umowie kredytowej, w przypadku wcześniejszej spłaty kredytu przed zakończeniem terminu można wystąpić opłaty i należności od odsetek do końca okresu spłaty. W takim przypadku lepiej zrezygnować z refinansowania, ponieważ trzeba wciąż zapłacić odsetki od kredytu.

b) Raczej wątpię... Można również otrzymać kredyty bez prowadzenia konta bankowego w danej instytucji finansowej. Istotne są przede wszystkim dochód, wysokość kredytu i zdolność kredytowa. Czy podczas składania wniosku kredytowego zaznaczyłeś, że chodzi o refinansowanie? Niech bank nie pomyśli, że oprócz około 20 000 euro, które są jeszcze do spłaty, chcecie kolejne 20 000 euro.

c) Nie da się na to jednoznacznie odpowiedzieć... Jak już wspomniałem, nie ma znaczenia, czy konto jest używane czy nie... Niemniej jednak do złożenia nowego wniosku może dojść do zmian... scoring w BIG-u wzrósł, jedna/dwie raty zostały w międzyczasie spłacone, a kwota kredytu teraz jest poniżej limitu banku, więc kredyt zostanie udzielony.

Ostatecznie nie zaszkodzi złożyć ponownie wniosek kredytowy... zwłaszcza że DKB już zna Waszą zdolność kredytową... Ale wierzę, że odpowiedź nie zmieni się wiele.

Aha... uważam, że oprocentowanie kredytu w DKB jest dość wysokie... zanim zdecydujecie się na kolejne refinansowanie za 6 miesięcy, lepiej jeszcze raz się rozejrzyjcie w internecie.

Pozdrawiam, esco

Cześć, dzięki najpierw za odpowiedź.

Być może powinienem był wyrazić się lepiej, mój partner przeniósł kredyty jeszcze przed moim czasem. Teraz jestem w grze i chcę wprowadzić porządek.

Jego zdolność kredytowa wynosi 97% (score), jest urzędnikiem na całe życie.

Tak jak podaliśmy, chodzi o kredyt konsolidacyjny.

Co teraz najlepiej zrobić?

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

widoczny wynik niekoniecznie jest bardzo znaczący w sektorze bankowym. Wiele banków ma swoje własne wewnętrzne systemy scoringowe i dodatkowo sprawdza Schufę.

Nie mogę powiedzieć, co powinniście zrobić... To zależy od was... ja na waszym miejscu skorzystałbym z niezależnego porównania kredytów w internecie, na przykład na stronie Check24.de (Darmowe, o ile nie zaciągniecie tam kredytu!)

Tam bym sprawdził, które banki oferują najlepsze oprocentowanie i których banków znam lub dowiedziałbym się o nich (nie poszedłbym teraz do banku typu 08/15 tylko dlatego, że ma o 0,3% niższe oprocentowanie).

Gdybym wybrał 2,3,4 banki, które wchodzą w grę, złożyłbym tam (bezpośrednio na stronie internetowej banku... a nie na portalu porównawczym!) wniosek o kredyt i zobaczył, jakie konkretne oprocentowanie / koszty mi oferują, a potem podjął decyzję.

Na waszym miejscu jednak nie zwracałbym się od razu do wszystkich banków, ale jeden po drugim, zaczynając od tych z najniższym oprocentowaniem.

Pozdrawiam, esco

Dziękuję najpierw, będziemy postępować zgodnie z tym planem...

Napisany przez 2Escorpio
Ok, w razie dalszych pytań proszę ponownie zapytać

Napisany przez Kay Neahnung

Ach tak... uważam, że oprocentowanie kredytu w DKB jest dość wysokie... lepiej sprawdźcie jeszcze raz w internecie, zanim po 6 miesiącach znowu będziecie musieli refinansować.

Pozdrawiam, esco

Musisz to dokładniej wyjaśnić.

Oprocentowanie poniżej 6%, niezależne od zdolności kredytowej, praktycznie nie ma lepszej oferty dla kredytu ratalnego.

Oprocentowanie 4% i mniej jest zarezerwowane tylko dla osób z doskonałą zdolnością kredytową, którzy tak czy siak mają już pieniądze i właściwie nie potrzebują kredytu. Do tej kategorii nie należy większość ludzi.

Napisany przez Ravemaster84
Sprawdź tutaj:
Porównanie kredytów prywatnych: wszystkie banki internetowe w jednym miejscu

Wszystkie oferty niezależne od zdolności kredytowej.

Napisany przez 2Escorpio

Musisz to bardziej szczegółowo wyjaśnić.

Oprocentowanie poniżej 6%, niezależne od zdolności kredytowej, praktycznie nie może być lepsze dla kredytu ratalnego.

Oprocentowanie poniżej 4% otrzymuje się z reguły tylko przy doskonałej zdolności kredytowej, którą tak naprawdę posiadają tylko ci, którzy już mają pieniądze i tak naprawdę nie potrzebują kredytu. Nie dotyczy to większości ludzi.

Bank zobaczy to przy wniosku o kredyt @ Zinsen.

Uważam, że w dzisiejszych warunkach odsetki w wysokości 6% są zbyt drogie dla kredytu, a odsetki w wysokości 4% dla kredytu ratalnego nie są niczym rzadkim. A czy ktoś gdzieś ma pieniądze, to bank przecież nie wie (chyba że to jest bank domowy, gdzie się bierze kredyt).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata